Înainte de a cumpăra o pisică sau un motan – vrei să afli în primul rând sexul lor? Unii oameni nu au o preferință de sex pentru noii lor prieteni felini, alții au o preferință pentru motani sau regine feline. Cu toate acestea, dacă deja aveți o pisică sau dacă preferați una în detrimentul celeilalte, ar trebui să știți cu siguranță ce aveți.

În plus, dacă vă cumpărați o pisică cu un buget limitat, ar fi bine să cunoașteți în prealabil costurile operațiilor de sterilizare și de castrare (deoarece acestea diferă). Haideți să discutăm cum să știți cu siguranță dacă pisica dvs. pufoasă este băiat sau fată.

De ce este importantă determinarea sexului motanului sau pisicii dumneavoastră?

Dacă nu vă interesează ce sex are pisoiul dumneavoastră, poate totuși ar trebui să considerați că este o informație destul de utilă de avut. Nici nu este nevoie de multă expertiză pentru a o afla. Dacă nu plănuiai să afli, iată o listă de motive pentru care este foarte bine să știi dinainte.

  • Prețul operației de sterilizare sau de castrare – Prețul sterilizării sau al castrării poate fi diferit în funcție de sex. Deoarece masculii necesită o intervenție chirurgicală mai puțin invazivă, castrarea costă mai puțin decât sterilizarea. Atunci când o pisică este sterilizată, trebuie să se intre în interiorul corpului pisicii pentru a lega uterul. În cele din urmă, costul total depinde de clinica veterinară. Multe adăposturi au programe de sterilizare cu costuri reduse sau chiar gratuite pentru a vă ajuta în cazul în care vă aflați într-o încurcătură.
  • Obiceiuri hormonale – Pe măsură ce pisoiul dumneavoastră îmbătrânește, există anumite caracteristici și obiceiuri pe care masculii le capătă și care diferă de cele ale femelelor. Dacă nu vă operați pisica, masculii și femelele sunt capabili să stropească pentru a-și marca teritoriul sau pentru a atrage un partener. De asemenea, atunci când o femelă intră în călduri, ea poate miorlăi extrem de puternic și poate fi excesiv de afectuoasă timp de câteva zile, ceea ce se întâmplă de multe ori pe an.
  • Personalitate – Personalitatea între masculi și femele poate fi diferită. Ca regulă generală, dar nu întotdeauna, masculii tind să fie mai jucăuși, mai iubitori și mai afectuoși. Pe de altă parte, femelele tind să fie mai bune vânătoare și ar putea fi mai distante sau mai închise în ele însele. Acest lucru depinde cu adevărat de rasă și de pisica în sine.
CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru a scăpa de purici la pisici

Determinarea sexului puilor de pisică

Când pisoiul se naște pentru prima dată, este incredibil de dificil să le determini sexul, cu excepția cazului în care ești foarte experimentat. Sexul pisicuțelor nou-născute nu este, de obicei, determinat până când acestea nu sunt puțin mai mature.

Deci, de obicei, le puteți stabili sexul până la 4 săptămâni, dar cel mai bine este să așteptați până la vârsta de 6-8 săptămâni pentru a fi siguri – mai ales dacă au părul lung care vă obstrucționează vederea.

Pisicuțele femele au o mică deschidere foarte aproape de anus, în timp ce masculii au o deschidere mai lungă. De asemenea, la mascul ar trebui să existe două umflături vizibile pe care le puteți simți sau vedea (care sunt testiculele încă nedezvoltate.)

Cel mai bun mod de a verifica este să ridicați coada pentru a vă uita mai bine. Părul mai lung poate face ca acest lucru să fie puțin mai dificil, așa că s-ar putea să trebuiască să pipăiți manual testiculele.

Determinarea sexului pisicilor adulte

Determinarea sexului pisicilor adulte poate fi un pic mai ușoară, deoarece acestea sunt complet dezvoltate. Acest lucru este valabil mai ales în cazul masculilor, deoarece de obicei este destul de evident.

Pisicile adulte

Determinarea sexului unei pisici adulte poate fi destul de ușoară, dar lungimea blănii și sterilizarea pot face ca uneori să fie dificil. În orice caz, masculii vor avea un spațiu de aproape un centimetru între anus și penis. Femelele au aceste două părți la o distanță mai mică de o lungime de un vârf de deget.

  • Motanii – Masculii necastrați sunt foarte ușor de diferențiat de femele. Au un scrot bulbos care atârnă în partea din spate, sub anus. Atunci când au coada ridicată, o puteți vedea destul de evident dacă se întorc cu spatele la dumneavoastră. Pisicile roșii au de obicei un craniu mai lat și un corp subțire.
  • Motani castrați – Chiar dacă un mascul castrat are scrotul gol, ar trebui să puteți localiza această bucată de piele în locul unde ar trebui să fie testiculele bulboase. Femelele nu vor avea această caracteristică.
  • Pisici femele – Dacă o pisică femelă își ridică coada, puteți observa în mod evident că nu există testicule atârnând sub partea inferioară. Acest lucru va fi mult mai vizibil la pisicile cu părul scurt. În cazul în care femela a mai născut înainte, aceasta va avea de obicei sfârcuri pronunțate de la alăptarea anterioară a puiului ei.
CITEȘTE ȘI:
Pisica face pipi în afara cutiei de nisip? 11 motive și cum să o oprești
brown tabby cat on wooden windsor chair

De ce este important să vă sterilizați pisica?

A-ți steriliza pisica este de cea mai mare importanță atunci când ești proprietarul unui animal de companie. Dacă v-ați luat deja pisica de la adăpost, este posibil ca pisica dumneavoastră să aibă deja această operație. Dacă nu, va trebui să faceți aranjamentele cu adăpostul local sau cu medicul veterinar.

Care sunt avantajele sterilizării pisicii tale?

  • Împiedică fuga – Pisicile care sunt sterilizate nu vor fi tentate să fugă, deoarece nu vor fi în căutarea unui partener. Unele pisici ar putea totuși să se rătăcească dacă li se oferă ocazia, dar probabilitatea de a se aventura și de a se pierde este mult mai mică.
  • Previne sarcina – Odată ce vă sterilizați pisica, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la nicio sarcină nedorită. Găsirea unor cămine potrivite pentru o întreagă pereche de pisoi poate fi destul de dificilă. Multe pisici ajung în adăposturi sau pe stradă din cauza lipsei de îngrijire. Nu ați vrea ca acest lucru să se întâmple cu un pui prețios al dumneavoastră. Cea mai bună măsură preventivă este să evitați complet sarcina.
  • Împiedică pulverizarea și marcarea – Când pisicile ajung la maturitate sexuală, ambele sexe pot pulveriza pentru a-și marca teritoriul și pentru a atrage partenerii. Urina de pisică poate fi greu de îndepărtat de pe țesături și alte suprafețe. Cel mai bine este să evitați în întregime acest comportament. Sterilizarea și castrarea nu este întotdeauna o soluție pentru comportamentul de pulverizare. Cel mai bine este să vă dresați întotdeauna pisica înainte ca aceasta să împlinească șase luni. Pentru că, odată ce începe, poate fi extrem de dificil să o faci să renunțe, dacă renunță. Vezi aici cum poți scoate petele si mirosul de urină din covoare.
  • Previne agresivitatea – Uneori, odată ce pisicile ajung la maturitate sexuală, pot deveni capricioase sau agresive. Odată cu maturitatea sexuală se produc o mulțime de schimbări hormonale în corpul lor. Sterilizarea va elimina acești hormoni, ceea ce va face ca pisica dumneavoastră să fie mai echilibrată și mai ușor de stăpânit.
CITEȘTE ȘI:
6 Remedii de casă pentru tratarea scabiei pisicii

Gânduri finale

Dacă, din orice motiv, sunteți încă nesigur cu privire la sex, ar trebui să verificați întotdeauna cu un profesionist. Lucrătorii din adăposturi, crescătorii și medicii veterinari ar trebui să fie capabili să vă spună sexul pisicii dumneavoastră cu succes. Deși se pot face greșeli, nu este ceva tipic.

Odată ce căpătați experiență, determinarea sexului pisicilor va fi o nimica toată pentru dumneavoastră. Indiferent de sex, cel mai bine este să vă sterilizați pisica înainte de a atinge maturitatea sexuală pentru a evita pulverizarea, marcarea și o sarcină nedorită.