Când ai un animal de companie, în general, vrei să știi tot ce poți despre el. Unele lucruri pe care v-ați putea întreba despre animalul dumneavoastră de companie sunt frivole, dar altele ar putea fi destul de utile în îngrijirea prietenului dumneavoastră. De exemplu, dacă puteți determina vârsta animalului dumneavoastră de companie, ați putea ghici cât timp va face parte din viața dumneavoastră, pe baza duratei medii de viață a speciei respective în captivitate. Acesta este un motiv suficient de bun pentru a dori să descoperiți vârsta animalului dvs. de companie, dar ați putea folosi aceste informații și atunci când decideți cât de mult să îl hrăniți sau când vă dați seama de cât de mare este incinta de care ați putea avea nevoie atunci când va fi matur.

Pentru multe animale de companie, există modalități relativ ușoare de a ghici în cunoștință de cauză câți ani are animalul. Țestoasele, pe de altă parte, sunt un pic mai greu de evaluat cu precizie. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care puteți cel puțin să vă faceți o idee aproximativă și există o modalitate de a ști cu siguranță exact câți ani are broasca țestoasă. Dacă vrei să afli câți ani are broasca ta țestoasă, atunci continuă să citești.

Cel mai precis mod de a determina vârsta unei broaște țestoase

Dacă vrei cu adevărat să știi vârsta broaștei tale țestoase, există un singur mod în care poți fi absolut sigur. Această metodă este în întregime precisă și este singura metodă fiabilă care există pentru a determina vârsta exactă a oricărei broaște țestoase. Pentru a folosi această metodă, trebuie să fiți acolo când se naște broasca țestoasă!

Cunoașterea datei de naștere a unei broaște țestoase este de departe cea mai precisă metodă de a determina vârsta unei broaște țestoase, deoarece puteți număra pur și simplu anii și lunile de la nașterea sa. Din păcate, acesta este și singurul mod de a fi cu adevărat sigur de vârsta unei broaște țestoase. Este singura metodă fiabilă, deoarece toate celelalte metode implică un fel de presupunere.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de o șopârlă

Bineînțeles, dacă aveți deja o broască țestoasă și nu ați fost acolo pentru a asista la nașterea ei, această metodă nu vă va fi de mare folos. Din fericire, există câteva modalități prin care puteți face presupuneri educate cu privire la vârsta broaștei dvs. țestoase, despre care vom discuta în continuare.

Măsurați-vă broasca țestoasă pentru a-i ghici vârsta

Nici măcar experții nu pot determina cu exactitate vârsta unei broaște țestoase dacă nu știu cu certitudine când s-a născut. Cu toate acestea, dacă măsurați broasca țestoasă, puteți folosi standardele speciei pentru a face o estimare informată a vârstei acesteia.

Atunci când măsurați o broască țestoasă, veți măsura lungimea carapacei sale. Acest lucru înseamnă doar că veți măsura din partea din față a carapacei, de lângă capul broaștei țestoase, până în spate, lângă coadă. Odată ce cunoașteți lungimea carapacei broaștei țestoase, va trebui să o comparați cu un tabel de mărimi pentru acea specie specifică de broască țestoasă. Este esențial să găsiți un tabel de mărimi care să corespundă speciei de broască țestoasă. Diferitele specii pot atinge dimensiuni foarte diferite, așa că, dacă comparați măsurătorile broaștei dvs. țestoase cu un tabel de mărimi pentru o altă specie, veți obține rezultate extrem de inexacte.

Inelele de pe carapace numără anii ca și inelele de copac?

Dacă vă uitați la partea superioară a carapacei broaștei dumneavoastră țestoase, ați putea observa că există inele pe carapace. Mulți oameni cred că aceste inele pot fi numărate pentru a determina vârsta broaștei țestoase, similar cu modul în care puteți număra inelele din interiorul trunchiului unui copac pentru a vă da seama aproximativ câți ani are copacul.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de o broască de companie

Deși numărarea inelelor ar putea funcționa în cazul copacilor, aceasta nu este o metodă precisă de a determina vârsta unei broaște țestoase. Este adevărat că, cu cât o broască țestoasă are mai multe inele în fiecare secțiune a carapacei sale, cu atât mai bătrână este probabil acea broască țestoasă. Problema este că aceste inele nu sunt uniforme; ele nu sunt egale cu o perioadă de timp determinată. Fiecare inel poate reprezenta o perioadă de timp diferită. Dacă broasca țestoasă nu a fost sănătoasă în anumite perioade, este posibil ca inelele să nu se fi format, iar în alte perioade din viața broaștei țestoase s-ar fi putut forma rapid mai multe inele.

Cereți opinia unui profesionist

Dacă ați încercat să vă măsurați broasca țestoasă, dar tot nu sunteți sigur că ați ajuns la o vârstă precisă în mod satisfăcător, atunci ar fi timpul să întrebați pe cineva care are mai multă experiență în domeniu. Va trebui să căutați un medic veterinar specializat în reptile și amfibieni și care are multă experiență cu aceștia. Un astfel de profesionist ar putea fi în măsură să vă ofere mai multe informații despre vârsta broaștei dvs. țestoase decât puteți aduna pe cont propriu. Cu puțin noroc, ei au avut de-a face cu multe exemplare din aceeași specie în trecut și ar putea avea cunoștințe mai profunde despre acest subiect decât veți putea să le culegeți prin câteva minute de cercetare pe internet.

Cum îți dai seama dacă țestoasa ta este mascul sau femelă

Odată ce aveți o idee bună despre vârsta broaștei dvs. țestoase, puteți decide că doriți să vă dați seama de ce sex este. Din păcate, la fel ca și în cazul determinării vârstei, aflarea sexului broaștei tale țestoase se poate dovedi destul de dificilă. Când țestoasele sunt tinere, nu prezintă atât de multe caracteristici fizice care să le diferențieze între sexe. Țestoasele mature din punct de vedere sexual sunt mult mai ușor de sexat, deoarece sunt complet dezvoltate.

CITEȘTE ȘI:
11 fapte fascinante și amuzante despre broaște țestoase

La multe specii de broaște țestoase, masculii au o adâncitură în partea inferioară a carapacei care îi poate ajuta să se diferențieze de femele. La unele broaște țestoase de apă, printre care și foarte populara broască țestoasă cu urechi roșii, masculii au unghiile lungi la picioarele din față, spre deosebire de femele care au unghiile din față foarte scurte. De asemenea, femelele cu urechi roșii tind să fie mai mari, ceea ce vă oferă un al doilea indiciu cu privire la sexul broaștei, deși acest lucru nu este valabil pentru toate speciile de broaște țestoase.

Dacă puteți compara mai multe broaște țestoase, masculul va avea, de obicei, coada mai grasă și mai lungă. Orificiile lor sunt, de asemenea, mai aproape de vârful cozii, în comparație cu femelele.

Concluzie

Există multe motive pentru care ați putea dori să cunoașteți vârsta broaștei dvs. țestoase, inclusiv pentru a ghici durata de viață potențială a acesteia și pentru a evalua rațiile de hrană adecvate. Păcat că este atât de greu să îți dai seama câți ani are o broască țestoasă! Dacă nu știți când s-a născut broasca țestoasă, va fi foarte greu să-i determinați cu exactitate vârsta. Cu toate acestea, puteți face o presupunere semi-exactă pe baza măsurii carapacei sale în comparație cu un tabel de mărime pentru specia sa. Nu este cea mai fiabilă metodă, dar ar trebui să vă ajute să vă apropiați cel puțin de o valoare aproximativă!