Plantele de apartament există aproape în fiecare casă. Ele pot însufleți o cameră și pot face ca locul să se simtă mai primitor. Multor oameni le place să crească plantele ca un hobby. Din păcate, împărțirea spațiului cu plantele și o pisică curioasă poate fi o rețetă pentru dezastru. Dacă dețineți pisici și plante, este posibil să fiți deja familiarizați cu distrugerile pe care le pot provoca pisicile. Mestecatul, săpatul și răsturnarea plantelor par să ofere o distracție fără sfârșit pentru feline.

Vestea bună este că vă puteți proteja plantele împotriva pisicilor pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple! În acest articol, trecem în revistă șapte sfaturi și trucuri pentru a ține nasul, labele și ghearele pisicii tale curioase departe de plantele tale.

Șapte sfaturi și trucuri pentru a vă proteja plantele de pisici

Încercați aceste sfaturi pentru a vă împiedica pisica să vă distrugă plantele.

1. Faceți planta mai puțin dorită

Multor pisici nu le plac citricele. Puteți pulveriza suc de lămâie, de portocală sau de lime diluat cu apă pe frunzele plantei. O singură mușcătură și pisica dvs. nu se va mai întoarce pentru mai mult. Aveți grijă să nu folosiți însă uleiuri esențiale, deoarece acestea ar putea fi toxice pentru pisica dumneavoastră.

Dacă nu doriți să vă stropiți plantele, adăugați în sol coji de citrice sau de banane. Doar mirosul acestora poate fi o diversiune.

Există spray-uri pe piață care pot fi folosite dacă nu doriți să vă faceți singuri.

Pe lângă citrice, puteți adăuga zaț de cafea și conuri de pin în sol pentru a-l face neatractiv pentru pisicile dumneavoastră. Mirosul cafelei va descuraja pisica, iar conurile de pin așezate deasupra o vor împiedica să zgârie pământul și să îl ingereze accidental.

2. Mutați plantele

O soluție simplă este să mutați plantele din raza de acțiune a pisicii dumneavoastră. Le puteți atârna de tavan sau le puteți așeza pe rafturi înalte. Instalarea de rafturi pe perete, în afara razei de acțiune a pisicii, vă va permite să vă bucurați de plantele dvs. fără a sacrifica spațiul din podea.

CITEȘTE ȘI:
Cum să introduci o pisică unui câine (8 sfaturi)

Dacă puteți, desemnați o cameră din casă drept camera plantelor și blocați accesul pisicii dvs. la ea. Asigurați-vă că este o zonă în care plantele dvs. pot primi fluxul de aer și lumina de care au nevoie.

3. Folosiți folie de staniol

Poate că nu este cea mai arătoasă soluție, dar multor pisici nu le place textura și sunetul foliei de staniol. Acoperirea marginilor laterale și superioare ale ghivecelor poate funcționa pentru a împiedica pisicile să sape în pământ. Acesta este un bun factor de descurajare pentru pisicile cărora le place să sape, să răstoarne plantele sau să încerce să folosească solul ca litieră.

4. Distrageți pisica

Dacă pisica dvs. este interesată de plante, oferiți-i altceva de care să fie interesată în schimb. Cea mai bună alternativă este să îi oferiți niște iarbă pentru pisici. Atunci când ronțăie iarba pentru pisici în loc de plantele dumneavoastră, pisica va alege în curând iarba pentru pisici în locul plantelor dumneavoastră.

De asemenea, ar trebui să vă procurați o jucărie și să vă asigurați că pisica dumneavoastră are parte zilnic de timp de joacă, creșterea timpului de joacă al pisicii în fiecare zi poate alunga plictiseala, făcându-i mai puțin interesați de plantele dumneavoastră.

5. Oferiți pisicii o plantă

Dacă pisica dvs. iubește plantele, oferindu-i una a lor poate salva celelalte de la a deveni victime. Puteți cultiva iarbă de pisică pentru pisica dumneavoastră și să i-o oferiți pentru a o mesteca. Alte plante pe care pisicile pot să le mestece în siguranță includ grâul, orzul și secara. Sacrificând o plantă, s-ar putea să le puteți salva pe celelalte.

6. Acoperiți solul

Dacă pisica ta sapă în sol, folosește ceva pentru a-l acoperi. Puteți folosi pietre de râu, pietre de lavă sau scoici. Păstrarea solului acoperit este o modalitate prin care vă puteți descuraja pisicile fără a acoperi ghiveciul cu folie de staniol.

CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru tratarea acarienilor de ureche la pisici

7. Dresează-ți pisica

O modalitate de a vă face pisica să vă lase plantele în pace este să o dresați să facă acest lucru. Acest lucru necesită timp, dar efortul merită în final. Dacă vă prindeți pisica în flagrant, folosiți o sticlă cu spray plină cu apă pentru a o stropi, ceea ce o va speria. În cele din urmă va învăța că dacă se îndreaptă spre plante va determina această reacție din partea dumneavoastră.

Puteți, de asemenea, să bateți tare din palme sau să scuturați o cutie de tabla plină cu monede. Pisicilor nu le plac zgomotele puternice sau să fie speriate. Această distragere a atenției poate fi suficientă pentru a le face să uite de planul lor anterior de distrugere a plantelor.

De ce îmi mănâncă pisica plantele?

Pisicilor pare să le placă să mestece plantele. Există mai multe motive pentru acest lucru. Uneori, este vorba doar de plictiseală. Pisica a găsit ceva nou și interesant și vrea să îl mestece pentru divertisment.

Unele plante au un gust bun pentru pisici. Le place aroma și textura frunzelor.

Dacă pisica dvs. mănâncă des plantele, asigurați-vă că își ia mesele obișnuite. Uneori, plantele sunt mâncate pentru că farfuria cu mâncare trebuie să fie reumplută.

De ce îmi folosește pisica plantele pe post de litieră?

Săpatul este un comportament natural pentru pisici. Atunci când pisicile folosesc litiera, de obicei sapă în jurul litierei pentru a găsi locul perfect și apoi sapă și mai mult pentru a-și acoperi fecalele. Dacă pisica ta sapă în ghiveci pentru a îl folosi ca litieră, este ceva ce i se pare natural pentru ea.

Dacă observați că acest lucru se întâmplă frecvent, este posibil ca pisica dvs. să aibă o problemă cu litiera ei. Pisicile preferă ca litiera lor să fie curată și nu le place să folosească o litieră murdară, mai ales dacă trebuie să sape printre fecalele lor anterioare pentru a găsi un loc curat. Să vă convingeți pisica să nu mai folosească plantele pe post de toaletă ar putea fi la fel de simplu ca și cum ați curăța cutia în mod regulat.

CITEȘTE ȘI:
De ce le este frică pisicilor de castraveți? 2 motive pentru acest comportament

Cu toate acestea, atunci când pisicile își fac nevoile în locuri ciudate, acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme medicale. Infecțiile tractului urinar și probleme similare pot face ca pisicile să urineze în locuri neobișnuite. Dacă observați că acest lucru se întâmplă și în alte zone ale casei, contactați medicul veterinar. Fiți atenți la orice alte simptome, cum ar fi:

  • Sânge în urină
  • Lingerea frecventă a zonei genitale
  • Plâns sau șuierat la urinare

Odată ce pisica dumneavoastră va fi examinată, veți ști că problema cu plantele este de natură comportamentală și nu un semn de boală.

Dacă aveți mai multe pisici, asigurați-vă că există suficiente cutii de nisip pentru toate. O bună regulă de bază este că ar trebui să aveți o cutie de nisip pentru fiecare pisică, plus una în plus. Dacă există suficient spațiu pentru ca fiecare să poată folosi confortabil o cutie, va fi mai puțin probabil ca acestea să caute alte locuri.

Gânduri finale

Este posibil să aveți plante și pisici în aceeași casă! S-ar putea să fie nevoie de un pic de efort pentru a muta plantele sau pentru a vă antrena pisica să le lase în pace, dar în cele din urmă, puteți avea o casă liniștită, care nu este plină de frunze mestecate, pământ vărsat sau ghivece sparte.

Sperăm că aceste sfaturi și trucuri v-au fost de ajutor, astfel încât să vă puteți bucura în continuare de plantele dvs. frumoase într-o casă cu pisici.