Urina de pisică are unul dintre acele mirosuri care este inconfundabil – dacă aveți o pisică în casă, o știți. Din fericire, cele mai multe dintre felinele noastre se limitează la a face pipi în litiere. Cu toate acestea, uneori se poate întâmpla un accident urât mirositor.

Urina de pisică pe covor este cea mai rea, deoarece se infiltrează și poate necesita mult efort pentru a fi îndepărtată. Pentru a vă ajuta, analizăm diferite metode de a curăța în mod corespunzător urina de pisică de pe covor și pentru a elimina mirosurile neplăcute care o însoțesc. Haideți să începem.

black cat on silver sink

Înainte de a începe să îndepărtați mirosul și petele de urină de pisică

S-ar putea să fiți tentat să scoateți aparatul de curățat covoare cu abur pentru această treabă, dar curățarea urinei de pisică nu este o treabă pentru un aparat de curățat cu abur. Căldura și aburul de la aceste mașini vor lipi proteinele din urina de pisică de fibrele covorului. În schimb, păstrați la îndemână următoarele consumabile în cazul unei urgențe cu urină de pisică.

Aparat de curățat cu abur vs Aspirator cu spălare

Spre deosebire de curățătorul cu aburi, aspiratorul cu spălare folosește apă rece și săpun pentru a curăța covorul și apoi aspiră excesul de lichid murdar. Acesta freacă fibrele curate în loc să folosească aburul. Aspiratoarele cu spălare sunt acceptabile dacă doriți să le folosiți pentru petele de urină de pisică. În caz contrar sau dacă nu aveți acces la unul, există încă o mulțime de modalități de a elimina urina de pe covor folosind alte obiecte de uz casnic.

1. Metoda detergentului enzimatic

Un detergent enzimatic înseamnă că produsul conține enzime pentru a descompune și distruge petele și mirosurile de la urină. Aceste produse de curățare vin de obicei într-o sticlă cu pulverizator pentru o aplicare ușoară. Aceasta poate fi cea mai ușoară metodă de utilizat pentru urina de pisică pe covor.

CITEȘTE ȘI:
5 Remedii de casă pentru constipația pisicii

Mai întâi, tamponați cât mai mult din pată cu prosoape de hârtie. Apoi, pulverizați detergentul enzimatic pe pată, acoperind-o complet. Va trebui să urmați instrucțiunile de pe flacon, dar majoritatea detergenților trebuie să stea timp de 10-15 minute pentru a-și atinge eficiența maximă.

Apoi, folosiți o cârpă curată pentru a șterge detergentul. Schimbați cu o cârpă uscată atunci când este necesar și repetați tamponarea până când pata este uscată.

Este posibil să trebuiască să repetați acești pași dacă observați încă o pată sau un miros după ce zona este complet uscată.

2. Oțet și bicarbonat de sodiu

Începeți prin a amesteca 1,5 căni de apă caldă cu ½ cană de oțet alb. Puteți lăsa această soluție într-un bol sau o puteți adăuga într-o sticlă cu pulverizator.

Tamponați cât mai mult pipi de pe covor folosind o cârpă curată.

Acoperiți pata cu amestecul de oțet, turnând sau pulverizându-l pe ea. Lăsați să stea timp de 5 minute. Oțetul va neutraliza mirosurile și va ucide bacteriile. Covorul dvs. poate mirosi a oțet după aceea, dar acesta dispare mult mai repede decât mirosul de urină de pisică.

Ștergeți amestecul de oțet și acoperiți zona cu bicarbonat de sodiu. Lasă-l să stea peste noapte pentru a absorbi restul mirosului de urină de pisică.

Aspiră bicarbonatul de sodiu dimineața, iar covorul tău va fi lipsit de pete și mirosuri.

3. Peroxid de hidrogen, detergent de vase și bicarbonat de sodiu

Tamponați cât mai multă urină de pe covor cu o cârpă curată.

Acoperiți pata cu bicarbonat de sodiu. Între timp, amestecați ¾ cană de peroxid de hidrogen 3% și 1 linguriță de detergent de vase. Asigurați-vă că detergentul de vase nu conține înălbitor.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de o pisică nouă (Ghid complet)

Turnați soluția peste bicarbonatul de sodiu și folosiți o cârpă pentru a o împinge ușor în covor. Nu frecați! Frecarea poate împinge urina într-o zonă mai mare, creând o pată mai mare. Tamponați orice lichid de acces și lăsați soluția să stea peste noapte să se usuce. Dimineața, aspirați orice rest de bicarbonat de sodiu rămas.

Repetați curățarea

Dacă observați că mirosul tot nu a dispărut, repetați procesul de curățare sau încercați unul diferit. Vreți să vă asigurați că nu rămâne nicio urmă de miros de pipi. Acest lucru ar putea fi un semn pentru pisica dvs. că este în regulă să facă pipi acolo din nou.

Dacă toate celelalte eșuează, folosiți un aspirator de covoare cu funcție de spălare. Puteți închiria unul dacă nu dețineți unul. Cele mai multe aspiratoare cu funcție de spălare au opțiuni pentru îndepărtarea mirosului de animale de companie. Nu uitați să nu folosiți un aparat de curățat cu aburi!

shallow focus photography of white and brown cat

Când trebuie să vă faceți griji

Pisicilor nu le place să facă pipi în afara litierei lor, dar o vor face uneori din diverse motive. Unul dintre aceste motive este o problemă de sănătate subiacentă. Dacă observați că pisica dumneavoastră face pipi în mod repetat în afara litierei, adresați-vă unui medic veterinar.

Pisica dumneavoastră ar putea încerca să vă avertizeze cu privire la o infecție a tractului urinar sau a vezicii urinare. Cristalele din urină ar putea fi, de asemenea, cauza acestui comportament.

Dacă observați sânge în urină, duceți imediat pisica la veterinar.

Alte simptome, cum ar fi sforțarea pentru a urina sau șuieratul, mârâitul sau plânsul în timp ce urinează, sunt semne că ceva nu este în regulă.

Pentru petele uscate de urină de pisică

Uneori nu observăm imediat zonele murdare de pe covor. Pentru petele uscate, cel mai bine este să folosiți un detergent enzimatic și bicarbonat de sodiu.

CITEȘTE ȘI:
Ce pot da unei pisici pentru stomacul deranjat?

Pulverizați pata cu detergentul și ștergeți orice exces de lichid. În timp ce pata este umedă, acoperiți-o bine cu bicarbonat de sodiu. Lăsați-o să stea peste noapte. Aspiră bicarbonatul de sodiu a doua zi.

Păstrați cutia de gunoi curată

Pisicile fac pipi în afara litierei atunci când interiorul acesteia este prea murdar pentru a fi pe placul lor. Dacă pisica dvs. face pipi în afara cutiei, verificați dacă aceasta este curată. Este posibil să goliți complet litiera, să spălați cutia și să o umpleți din nou cu nisip proaspăt pentru a vedea dacă astfel se oprește problema.

Dacă litiera este curată, consultați medicul veterinar pentru un examen pentru a exclude problemele de sănătate.

two black and orange cats oncardboard boxes

Concluzie: Cum să elimini mirosul și petele de urină de pisică de pe covoare

Urina de pisică pe covor poate fi frustrantă. Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu acea mizerie urât mirositoare. Totuși, este posibil să scapi de pete și mirosuri. Urmând aceste metode, puteți reveni la o casă fără mirosuri în cel mai scurt timp.

Dacă aceste metode nu funcționează complet de prima dată, este posibil să fie nevoie de câteva încercări până când toate mirosurile vor fi eliminate. Odată ce scăpați complet de ele, va fi mai puțin probabil ca pisica dvs. să facă pipi acolo din nou.

Dacă pisica dvs. face în continuare pipi în afara litierei, duceți-o la un medic veterinar. Uneori, problemele de sănătate sunt de vină pentru acest comportament. Eliminați imediat orice problemă medicală.