Focurile de artificii pot fi terifiante pentru animalele sălbatice. Acestea nu știu ce se întâmplă sau la ce să se aștepte. Zgomotele puternice și exploziile cutremurătoare vin fără niciun avertisment pentru ele și se întâmplă sporadic, ceea ce le provoacă panică. Ele nu pot scăpa de haos. Acest lucru poate avea consecințe devastatoare pentru animalele sălbatice. Aceste animale fug de frică din casele lor și apoi se pierd, neputând să găsească drumul înapoi. Animalele confuze și speriate se pot rătăci pe șosele sau pot zbura în clădiri în încercarea de a ajunge în siguranță.

Animalele noastre de companie nu sunt diferite. În timp ce unele animale de companie par să nu manifeste nicio reacție la focurile de artificii, altele sunt mistuite de frică. Nu toate pisicile se vor speria de zgomot, dar unele sunt aparent inconsolabile. Zilele din jurul Crăciunului sau Revelionului sunt cele mai aglomerate zile pentru adăposturile de animale, care au fost inundate de animale de companie speriate care au fugit din casele lor.

Țineți animalele de companie în casă

Înainte de a intra în lista noastră de sfaturi de calmare, rețineți că este vital să vă țineți pisicile în interior în timpul focurilor de artificii. Dacă pisicii dvs. îi place să se aventureze afară, dacă o lăsați să iasă în timpul zgomotului o poate dezorienta și o poate face să se piardă sau să se rănească. Supraveghează-ți îndeaproape pisica și asigură-te că nu poate scăpa din casă. Atunci când deschideți ușile, verificați dacă pisica dvs. nu se află în apropierea lor. Pisicile speriate pot încerca să fugă pe orice cale pe care o pot găsi, cum ar fi prin ușile sau ferestrele deschise. Țineți toate animalele de companie în casă în timpul focurilor de artificii.

12 sfaturi pentru a vă calma pisica

Atunci când pisicile sunt îngrozite de focurile de artificii, trebuie să devenim creativi în a ne gândi la modalități care le-ar putea calma, deoarece nu putem opri zgomotul. Din păcate, probabil că nu vor fi din nou complet calme până când sărbătorile nu se vor liniști, dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a le ajuta să treacă peste această perioadă. Iată o listă cu 12 sfaturi pentru a vă calma pisica în timpul focurilor de artificii.

1. Nu le mustrați

Pisica ta nu are absolut nicio idee despre ce se întâmplă și nu poate să nu fie îngrozită. Dacă vă supărați și o pedepsiți pentru că se comportă așa cum se comportă, nu veți face decât să o terorizați și mai mult. Pe lângă faptul că nu vor înțelege ce se întâmplă în afara casei lor, nu vor înțelege nici de ce sunteți brusc supărat pe ei. Rămâi cât mai calm posibil și nu uita că pisica ta este în modul de supraviețuire. Nu trebuie să fie corectate pentru comportamentele lor instinctive.

2. Țineți ferestrele și ușile închise

Nu numai că păstrarea ferestrelor și ușilor închise împiedică pisica să poată să iasă în fugă și să fugă, dar blochează și o parte din zgomotul și mirosul artificiilor. Pisicile au nasul sensibil, iar mirosul exploziei artificiilor se poate adăuga la anxietatea lor deja crescută. Reduceți sunetele și mirosurile pe cât de mult puteți, închizându-le. Închideți orice perdele, jaluzele sau draperii pentru a ajuta la blocarea flash-urilor de lumină aleatoare.

CITEȘTE ȘI:
Cum să introduci o pisică unui câine (8 sfaturi)

Dacă trebuie să țineți ferestrele deschise pentru a permite circulația aerului, asigurați-vă că deschideți doar ferestrele care au plase și verificați dacă aceste plase sunt sigure. O pisică speriată își poate forța drumul prin intermediul unor plase slăbite. Deschideți ferestrele doar atât cât să nu-și poată strecura corpul prin deschizături.

3. Oferiți-le un spațiu de ascundere

Pisicile speriate se retrag în locuri întunecate și sigure atunci când se simt speriate. Aceste locuri le dau un sentiment de siguranță și sunt vitale pentru a le menține calmul. Pisica dvs. poate alege să stea în aer liber, poate ghemuită pe canapea lângă dvs. Cu toate acestea, dacă aveți o pisică care preferă să se ascundă atunci când se simte speriată sau stresată, cel mai bine este să îi permiteți să o facă. Nu le forțați să iasă din acest loc. S-ar putea să nu se simtă confortabil să fie manipulată sau atinsă acum, iar forțând-o să iasă poate contribui la anxietatea ei. Fă-l să fie confortabil pentru ei. Includeți pături sau patul lor pentru a-l face confortabil și puneți litiera, mâncarea și apa cât mai aproape de acest loc.

Dacă pisica nu are deja un spațiu de ascundere, îi puteți crea unul într-o parte liniștită a casei. Dacă le asigurați un loc sigur într-o cameră, puteți sta în acea cameră cu ele, chiar dacă sunt sub pat sau se ascund în spatele mobilei. Prezența ta în apropiere poate ajuta la calmarea lor.

Un pat în stil peșteră sau un pat acoperit va oferi, de asemenea, un loc moale pentru pisica ta, în care să se simtă în siguranță. Puteți cumpăra unul sau puteți face unul singur dintr-o cutie de carton și pături.

4. Nu vă închideți pisica

Ar putea părea rezonabil să vă închideți pisica într-o cameră sau într-o parte a casei dacă se simte stresată, dar lăsarea ei singură poate face mai mult rău decât bine. Dacă pisica ta este speriată, închiderea ei poate să o sperie și mai mult. Cu excepția cazului în care aveți de gând să rămâneți în acea zonă cu pisica dumneavoastră, permiteți-i accesul liber în toate părțile casei, astfel încât să poată alege să meargă acolo unde se simte cel mai în siguranță.

5. Rămâneți calmi

Fiind prea îngrijorat de pisica ta și acordând prea multă atenție la ceea ce face, îi poți arăta pisicii tale că, până la urmă, există ceva de care să te temi. Pisicile îți percep emoțiile și se vor speria și mai tare dacă vor crede că și tu ești supărat din cauza a ceva. Fiți dezinvolți și calmi și vorbiți cu pisica dumneavoastră pe un ton liniștitor. Permiteți-le să se ascundă dacă vor, fără să se alarmeze. Mișcați-vă prin casă ca de obicei și ca și cum nu s-ar întâmpla absolut nimic ieșit din comun. Dacă nu se schimbă nimic în lumea dumneavoastră, pisica dumneavoastră își va da seama că nici în lumea ei nu s-a schimbat nimic. S-ar putea să fie în continuare speriată până când zgomotul se oprește, dar dacă știe că nu intrați în panică, nu o va face să se panicheze mai mult decât o face deja. Nu le putem explica ce se întâmplă, dar le putem arăta că nu ne afectează.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp trăiesc pisicile? Speranța medie și maximă de viață

6. Oferă-i confort

Oferiți confortul pe care îl dorește pisica dumneavoastră. Poate că pisica ta nu se ascunde în timpul focurilor de artificii și în schimb se agață de tine pentru siguranță. Dacă se urcă în poala ta sau încearcă să își îngroape fața în gâtul tău, oferă-i un confort calm. Poate că pisica dvs. nu vrea să fie atinsă, dar nici nu vrea să fie prea departe de dvs. Lăsați pisica să vă stabilească ritmul și mângâiați-o ușor dacă de asta are nevoie. Uneori, doar o mână pe spatele pisicii dvs. va fi suficientă pentru a-i da de înțeles că sunteți acolo și că nu veți lăsa să i se întâmple ceva.

7. Folosiți o înfășurătoare

Înfășurările pentru anxietate, cum ar fi Thundershirts, pot ajuta la oferirea unui sentiment de siguranță și protecție. Acestea înfășoară confortabil pisica dumneavoastră pentru a promova relaxarea. Unele pisici răspund bine la acest sentiment de protecție.

8. Angajați un Sitter

Cel mai bine este să stați acasă cu pisica dvs. dacă știți că este speriată de zgomote puternice. Le veți putea oferi cel mai mult confort chiar dacă își petrec timpul ascunzându-se. Simplul fapt de a ști că ești acolo poate atenua o parte din suferința lor.

Faptul de a fi lăsat singur în această perioadă le poate crea mai multă anxietate. Dacă trebuie să plecați de acasă în timpul focurilor de artificii, programați o bonă pentru pisici sau rugați un prieten sau o rudă să vină și să se asigure că pisica dvs. este bine. Va fi benefic pentru pisică să aibă pe cineva în preajmă, iar dumneavoastră veți putea ști care este starea de sănătate și siguranța pisicii dumneavoastră în timp ce sunteți plecat.

Asigurați-vă că persoana care se ocupă de îngrijirea pisicii știe să țină pisica departe de uși și ferestre și amintiți-i să observe unde se află pisica în casă înainte de a pleca.

9. Blocați sunetul

Folosiți aparate de zgomot alb, dați televizorul mai tare sau puneți radioul pentru a înăbuși cât mai mult din zgomotul artificiilor. Ventilatoarele și aparatele de aer condiționat pot acționa, de asemenea, ca amortizoare de sunet. Sunetele familiare, cum ar fi televizorul și muzica, vă pot liniști pisica și îi pot da un sentiment de normalitate.

10. Oferiți-i distracții

Dacă pisica ta nu se ascunde, încearcă să te joci cu ea pentru a-i distrage atenția de la ceea ce se întâmplă. Folosiți jucăriile lor preferate și încercați să o implicați într-o sesiune de joacă care o va ține distrasă și distrată, în timp ce își va consuma o parte din energia nervoasă.

CITEȘTE ȘI:
Remedii ușoare de casă pentru bilele de păr ale pisicii

De asemenea, puteți încerca să le distrageți atenția de la zgomot oferindu-le dulciuri de mare valoare ori de câte ori se aud bubuiturile. În loc ca pisica dvs. să fie îngrozită de sunet, ea poate ajunge să asocieze acest zgomot cu o recompensă gustoasă. Alegeți ceva ce pisica dvs. nu primește în mod normal sau ceva care îi place foarte mult, cum ar fi tonul sau bucățele de piept de pui gătit. S-ar putea să se bucure atât de mult de gustări, încât să uite să fie speriată.

11. Folosiți feromoni

Se spune că difuzoarele și spray-urile cu feromoni sunt făcute din aceiași feromoni faciali prezenți la pisici, care le permit acestora să se lege între ele și să-și marcheze teritoriul. Aceste feromoni pot avea, de asemenea, un efect calmant și liniștitor. Pentru unele pisici, se pare că aceste produse nu au niciun efect. Pentru altele, ele fac o diferență notabilă.

12. Folosiți medicamente

Dacă toate celelalte eșuează și pisica dvs. dă semne că nu se poate calma, discutați cu medicul veterinar. Nu oferiți niciodată pisicii dumneavoastră medicamente proprii și nu-i dați nimic care nu a fost aprobat mai întâi de veterinarul dumneavoastră. Medicul veterinar vă poate prescrie medicamente anti-anxietate pentru perioadele de stres ridicat pentru pisica dumneavoastră, cum ar fi tunetele, focurile de artificii, călătoriile, vizitele la veterinar și altele.

Există, de asemenea, medicamente fără prescripție medicală și dulciuri calmante, dar discutați cu medicul veterinar înainte de a oferi pisicii dumneavoastră oricare dintre aceste produse.

Cum să vă dați seama dacă pisica dumneavoastră este anxioasă

Chiar dacă pisica dvs. este în mod normal încrezătoare și sociabilă, sunetele focurilor de artificii o pot face să intre în panică. Pisicile au un auz mult mai puternic decât oamenii și sunt sensibile la zgomote puternice. În plus față de semnele evidente că pisica ta este speriată, cum ar fi fuga din cameră și încercarea de a se ascunde, există și alte lucruri la care trebuie să fii atent pentru a determina nivelul de anxietate al pisicii tale.

Gânduri finale

Focurile de artificii pot fi un moment înfricoșător pentru pisica ta. Este greu să consolezi un animal speriat pentru că nu-i poți explica ce se întâmplă și de ce. Înțelegând de ce pisica ta este speriată și permițându-i să își exprime această teamă fără a o mustra pentru asta, o poți ajuta să treacă peste ea.

Sperăm că sugestiile noastre ți-au oferit câteva idei care funcționează pentru felina ta speriată. Cu răbdarea, dragostea și confortul tău, pisicuța ta se va întoarce curând la rutina normală.