Să presupunem că, după o zi lungă de muncă, vă așezați pe noua canapea extensibilă, apăsați butonul pentru a vă ridica picioarele și… nu se întâmplă nimic. Investighezi situația și descoperi că prietena ta felină agilă s-a strecurat pe sub canapea și a mestecat cablul de alimentare al fotoliului tău! Din fericire, pisica ta pare nevătămată, dar acum ai rămas cu o situație enervantă – în plus, cine știe dacă pisicuța ta va fi la fel de norocoasă data viitoare.

Mestecatul cablurilor electrice nu este doar costisitor și supărător pentru proprietarii de pisici, ci poate fi extrem de periculos pentru pisicile însele. Dacă pisica dumneavoastră a dezvoltat acest obicei îngrijorător, iată șapte metode dovedite pentru a vă opri pisica să nu mai mestece cabluri electrice.

1. Acoperiți cablurile cu ceva cu gust rău

O modalitate de a vă descuraja pisica să mestece cablurile electrice este să ungeți cablurile în ceva care are un gust neplăcut pentru pisici. Ați putea încerca un produs comercial anti-mestec sau ceva precum sosul picant sau uleiurile de citrice. Această metodă ar putea necesita unele încercări și erori, pe măsură ce vă dați seama ce are un gust suficient de rău pentru a vă ține pisica departe de cabluri.

2. Folosiți un dispozitiv de protecție a cablurilor

Multe produse diferite de protecție a cablurilor sunt disponibile la magazinele de îmbunătățiri pentru casă. Acestea sunt, de obicei, articole din plastic dur sau din cauciuc gros care învelesc cablurile electrice pentru a împiedica pisicile să deterioreze cablul propriu-zis. Mestecătorii foarte hotărâți ar putea fi totuși capabili să distrugă unele dintre aceste produse, dar merită să încercați să vedeți dacă funcționează în cazul pisicii dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru a scăpa de purici la pisici

3. Atașați cablurile care atârnă

În multe cazuri, pisicile mestecă cordoane pentru că găsesc obiectele atârnate sau libere drept jucării irezistibile. Prinderea mai multor cordoane libere împreună sau fixarea sigură a cordoanelor atârnate de pereți, podele sau mobilă poate îngreuna distracția pisicii dvs. și poate rezolva problema de mestecat. Ca un bonus, va fi mai puțin probabil să vă împiedicați și dvs. de cordoane!

4. Înfășurați corzile în bandă dublu-adezivă

Dacă nu aveți multe cabluri de protejat, încercați să le înfășurați în bandă dublu-adezivă. Pisicilor nu le va plăcea să roadă pe suprafața lipicioasă a benzii și ar putea căuta în altă parte o jucărie de ronțăit. Această metodă poate consuma mult timp dacă încercați să acoperiți o lungime mare de cablu, iar banda lipicioasă va atrage, de asemenea, murdărie și păr.

5. Treceți cablurile prin țevi din PVC

O altă metodă consumatoare de timp, dar eficientă pentru a vă păstra cablurile în siguranță este să le treceți prin țevi subțiri din PVC. Această tehnică necesită o anumită planificare și puțină îndemânare pentru a măsura, tăia și fixa țevile, dar chiar și cea mai viguroasă pisică care mestecă viguros este puțin probabil să spargă această incintă de protecție.

6. Acordă-i pisicii tale mai multă atenție

În unele cazuri, este posibil ca pisica dvs. să mestece cabluri pentru că se plictisește sau pentru că încearcă să vă atragă atenția. Pentru a încerca să frânați acest comportament la sursă, faceți-vă timp să vă jucați și să interacționați cu pisica dvs. unul câte unul în fiecare zi. Asigurați-vă că pisica dvs. are o mulțime de jucării, posturi de zgâriat și spații de ascundere pentru a-și îmbogăți mediul.

CITEȘTE ȘI:
Remedii ușoare de casă pentru bilele de păr ale pisicii

Dacă pisica dvs. este lăsată singură pentru perioade lungi de timp, luați în considerare posibilitatea de a angaja un pet sitter care să vă viziteze pisica în timpul zilei. Lăsați televizorul pornit pentru a-i ține companie pisicii dumneavoastră sau chiar luați un alt animal de companie dacă puteți și dacă pisica dumneavoastră este sociabilă față de alte animale.

7. Oferiți obiecte de mestecat alternative

Încearcă să redirecționezi mestecatul pisicii tale către alte obiecte mai potrivite. Unele pisici se bucură să ronțăie cartonul, iar tu ai putea să le faci fericite salvând cutiile de la ultimele tale cumpărături online. Numeroase jucării de mestecat pentru pisici sunt, de asemenea, disponibile pentru cumpărare. Aceste jucării sunt disponibile în diferite stiluri, materiale și dimensiuni pentru cei care mestecă ocazional sau dedicat. De asemenea, acestea pot ajuta la menținerea dinților pisicii dumneavoastră curați și a respirației proaspete.

De ce este periculos să mestece cabluri electrice

Mestecatul cablurilor electrice poate fi periculos nu numai pentru pisica ta, ci și pentru gospodăria ta. Cablurile electrice sub tensiune mestecate și deteriorate pot fi un pericol legitim de incendiu. De asemenea, bebelușii sau copiii mici ar putea fi răniți dacă ating cablurile mestecate.

Pentru pisici, mestecarea cablurilor electrice poate pune în pericol viața. Pisicile pot suferi arsuri la limbă și la gură în urma mestecării cablurilor. De asemenea, se pot sufoca cu părți din cabluri sau pot dezvolta un blocaj intestinal dacă le înghit. Pisicile pot fi chiar electrocutate de firele sub tensiune. Pisicuțele și pisicile tinere sunt cele mai predispuse să mestece cordoane și, de asemenea, să se rănească grav făcând acest lucru.

CITEȘTE ȘI:
Pisica face pipi în afara cutiei de nisip? 11 motive și cum să o oprești

Semnele de electrocutare la pisici

Dacă sunteți îngrijorat că pisica dvs. ar fi putut suferi o leziune din cauza mestecării cablurilor, trebuie să consulte un medic veterinar cât mai curând posibil. Leziunile electrice pot fi atât dureroase, cât și periculoase. Iată câteva semne și simptome pe care le puteți observa dacă pisica dumneavoastră s-a rănit mestecând cabluri electrice:

  • Salivare excesivă
  • Arsuri vizibile în jurul gurii
  • Dificultăți de respirație
  • Reticență în a mânca
  • Lipsă de energie

Electrocutarea poate provoca pisicii dumneavoastră leziuni grave la nivelul inimii și al plămânilor. Nu ezitați să apelați la medicul veterinar dacă observați oricare dintre aceste semne.

Concluzie

Pentru a vă împiedica pisica să mestece cablurile electrice poate fi nevoie de o combinație de tehnici. Protejați cablurile pentru a vă menține pisica în siguranță în timp ce lucrați la redirecționarea comportamentului său sau la antrenarea ei pentru a evita complet mestecatul. Indiferent de metoda pe care o alegeți pentru a vă proteja cablurile electrice, nu uitați că pedeapsa aspră nu este niciodată un mod adecvat de a vă disciplina pisica. Dacă vă simțiți frustrat sau nu reușiți să schimbați comportamentul pisicii dumneavoastră, cereți sfatul medicului veterinar sau al unui specialist în comportamentul pisicilor înainte de a renunța cu totul.