Problemele legate de litieră se numără printre cele mai frecvente – și frustrante – probleme de comportament ale pisicilor pentru proprietari. Poate fi o provocare atunci când pisica dumneavoastră elimină în afara cutiei. Primul pas în reeducarea pisicii dvs. pentru a folosi litiera este să înțelegeți de ce pisica dvs. iese în afara cutiei, în primul rând.

De ce pisicile nu mai folosesc litiera?

Există multe motive pentru care o pisică ar putea să nu mai folosească litiera. Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le excludem sunt orice potențiale probleme de sănătate, cum ar fi constipația sau problemele tractului urinar.

Nu uitați să consultați medicul veterinar dacă pisica dvs. prezintă semne de durere sau suferință. Cristalele sau pietrele urinare netratate pot duce la blocaje care pun viața în pericol, în special la pisicile masculine.

Odată ce excludeți cauzele fizice, problema poate fi foarte simplă și ușor de rezolvat.

Observați îndeaproape comportamentul pisicii dumneavoastră în ceea ce privește litiera. După ce ați identificat cauza cea mai probabilă, cum vă puteți reeduca pisica să înceapă să folosească din nou cutia?

Cei 9 pași simpli pentru a reeduca pisica să folosească litiera

Înainte de a începe

Țineți cont de faptul că problema, chiar dacă lucrați pentru a o rezolva, ar fi putut determina pisica dumneavoastră să dezvolte asociații negative cu utilizarea cutiei.

Pedepsirea sau țipatul la pisica dvs. pentru că iese din cutie poate înrăutăți aceste sentimente negative, așa că evitați orice întărire negativă atunci când apar accidente.

Cheia pentru a vă reeduca pisica să folosească din nou litiera este să schimbați acele sentimente negative în sentimente pozitive. Iată cum să faceți ca utilizarea cutiei să fie din nou confortabilă.

1. Găsiți litiera potrivită pentru pisica dvs.

O litieră ar trebui să fie de 1½ ori mai mare decât lungimea pisicii dumneavoastră, măsurată de la nas până la baza cozii. Pisicile mari au nevoie de cutii mari. Pentru pisicuțe și pisici în vârstă, laturile trebuie să fie suficient de joase pentru un acces ușor.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile transpiră atunci când sunt supraîncălzite? Ce trebuie să știți!

Ați trecut de la o cutie deschisă la o cutie închisă? Ați cumpărat recent o cutie cu autocurățare? Este posibil ca pisica dumneavoastră să prefere un stil de cutie în detrimentul altuia.

Și, cel mai important, achiziționați mai multe litiere pentru o gospodărie cu mai multe pisici. O cutie pentru fiecare pisică, plus una suplimentară, este ideal.

2. Găsiți litiera potrivită pentru pisica dvs.

Există multe tipuri diferite de nisip pentru pisici. Așternutul poate fi fabricat din materiale precum argilă, granule de lemn, cristale de siliciu, granule de ziar reciclate, coji de nucă și coji de nucă de cocos, pentru a numi doar câteva.

Este posibil ca tipul de nisip preferat de dvs. să nu fie preferatul pisicii dvs. Uneori, o pisică va dezvolta o aversiune față de textura unui anumit tip de litieră și va prefera alte suprafețe, cum ar fi covorul sau o podea de gresie.

Este posibil să trebuiască să experimentați și să cumpărați recipiente mici cu diferite tipuri de nisip până când îl găsiți pe cel potrivit. Fiecare pisică este un individ, dar, în general, pisicile preferă senzația unei litiere moi, cu textură fină.

Odată ce ați găsit litiera potrivită, nu uitați să nu umpleți prea mult sau prea puțin cutia. Prea multă sau prea puțină litieră poate fi uneori o problemă.

3. Așezați litiera într-un loc bun

Amplasarea litierei poate fi o problemă pentru o pisică timidă într-o gospodărie aglomerată, cu mai multe animale de companie. Dacă pisica dumneavoastră este timidă, puneți cutia într-un loc ușor accesibil, dar liniștit, departe de zonele intens circulate și zgomotoase.

Evitați să plasați cutia într-o zonă în care pisica dvs. se va simți prinsă sau încolțită dacă se apropie. Majoritatea pisicilor preferă să vadă cine vine și cum pot scăpa dacă se simt inconfortabil.

Locuri bune de amplasare a litierei pot include un subsol sau o baie sau un dormitor de rezervă. Locurile proaste pentru litieră tind să fie zonele foarte folosite, cum ar fi bucătăria.

CITEȘTE ȘI:
Sunt pisicile omnivore? Tot ce trebuie să știți!

4. Păstrați litiera foarte curată

Nu este surprinzător faptul că pisicile preferă litierele curate în locul celor murdare. Curățarea litierei nu este o corvoadă distractivă, dar este esențială, mai ales atunci când pisica dumneavoastră are probleme cu litiera.

Scoateți rahatul și bulgării solizi (dacă folosiți litieră aglomerată) cel puțin o dată pe zi. Puteți șterge și părțile laterale dacă sunt murdare.

Schimbați complet litiera cel puțin o dată pe săptămână, dar mai frecvent dacă este necesar.

Spălați litiera o dată pe săptămână folosind apă și săpun. Evitați agenții de curățare cu miros puternic, cum ar fi amoniacul.

Fiți conștienți de faptul că multor pisici nu le place senzația pe care o oferă căptușeala litierei, așa că este mai bine să nu o folosiți.

5. Rezolvați conflictele dintre mai multe pisici

Este foarte frecvent în gospodăriile cu mai multe pisici ca o pisică să fie dominantă și alta să fie supusă. Din păcate, aceste probleme de putere pot duce la încăierări la litieră și la bolurile de mâncare.

Este posibil ca una dintre pisicile dvs. să fie intimidată sau să fie prinsă în ambuscadă la litieră. Dacă acesta este cazul, puneți o cutie secundară în locul în care pisicii timide îi place să își petreacă timpul.

Separarea litierelor, a bolurilor de mâncare și apă și a locurilor preferate de dormit poate fi utilă în casele în care există un conflict între pisici.

6. Încercați feromoni care ameliorează stresul

Există unele dezbateri cu privire la eficacitatea agenților de calmare, cum ar fi feromonii sau uleiurile esențiale. Unii proprietari jură pe ele, alții au văzut un efect redus.

Puteți încerca spray-uri sau difuzoare cu feromoni de relaxare a stresului în zona litierei. Ideea din spatele feromonilor este că aceștia replică substanța naturală reconfortantă pe care pisicile o excretă atunci când își freacă fața de lucruri.

Uleiurile esențiale despre care se spune că sunt eficiente în calmarea pisicilor includ lavanda, mușețelul, geraniul și tămâia. Asigurați-vă că discutați mai întâi cu medicul veterinar și folosiți orice produs cu ulei esențial cu grijă, deoarece multe uleiuri sunt toxice pentru pisici.

CITEȘTE ȘI:
9 semne că pisica ta te iubește

7. Curățați temeinic zonele pe care pisica dvs. le-a murdărit anterior

Nu este neobișnuit ca pisicile să se întoarcă într-un loc din casă pe care l-au murdărit înainte. Puteți descuraja acest lucru prin îndepărtarea oricărei urme de miros.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este cu un detergent enzimatic. Curățătoarele enzimatice sunt deosebit de eficiente în curățarea urinei. Aceștia descompun acidul uric în diferite componente care apoi se evaporă.

Alte tipuri de detergenți ne pot părea că curăță și dezodorizează bine, dar nasul sensibil al pisicii dvs. va detecta în continuare urina.

8. Cunoașteți diferența dintre marcarea cu urină și ieșirea din cutie

Pisica dvs. se va ghemui atunci când urinează în afara cutiei; o pisică care își marchează teritoriul prin miros va sta cu coada ridicată și va stropi în spatele ei.

Marcarea urinei nu este același lucru cu eliminarea în afara cutiei. Cea mai bună soluție pentru marcare este sterilizarea tuturor pisicilor dumneavoastră. De asemenea, puteți folosi unele dintre aceleași tehnici pe care le-am menționat pentru a rezolva conflictele dintre pisici.

9. Dacă toate celelalte eșuează, cereți sfatul unui profesionist

Uneori, problemele de litieră și alte probleme de comportament ale unei pisici pot fi greu de rezolvat. Nu vă sfiiți să vorbiți cu medicul veterinar sau cu un specialist în comportamentul animalelor.

Medicul veterinar vă poate prescrie medicamente pentru anxietatea severă care poate contribui la problemele pisicii dumneavoastră cu litiera. Există o varietate de medicamente diferite pe care le puteți încerca.

Un expert în comportamentul animalelor are pregătire și experiență în tehnici de modificare a comportamentului și vă poate ajuta să înțelegeți mai bine și să lucrați cu pisica dumneavoastră.