Focurile de artificii sunt destul de uimitoare, dar plăcerea de a le urmări este atenuată ori de câte ori îl vedem pe cel mai bun prieten al nostru iubit stresându-se din cauza zgomotelor puternice și a clipelor luminoase.

Deși noi știm ce sunt zgomotele puternice și bruște din senin pe timp de noapte, nu avem cum să ne ajutăm câinii să înțeleagă acest lucru. Cu toate acestea, îi putem ține în siguranță în timp ce spectacolul de artificii se desfășoară afară și îi putem ajuta să realizeze că zgomotele puternice nu le vor face rău.

Înainte de a începe, asigurați-vă că câinele dvs. are o legitimație corespunzătoare. O plăcuță de identificare cu informații actualizate și un microcip sunt esențiale în cazul în care câinele dumneavoastră evadează. Câinii fug adesea atunci când se sperie și, deși ar trebui să vă asigurați că prietenul dvs. canin este în siguranță acasă, se pot întâmpla greșeli. În cazul în care câinele dumneavoastră se pierde, legitimația lui se va asigura că se va întoarce curând acasă.

Dacă sunteți un nou proprietar de câine, lista de mai jos vă va oferi câteva sfaturi pentru data viitoare când câinele dvs. se sperie din cauza focurilor de artificii.

Cele 13 moduri de a vă calma câinele în timpul focurilor de artificii

1. Rămâi calm

În primul și în primul rând, cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține câinele calm este să acționați ca întotdeauna. Trebuie să îi transmiteți câinelui dumneavoastră că nu se va întâmpla nimic rău. Din moment ce nu le putem explica ce sunt artificiile, trebuie să ne bazăm pe emoțiile noastre, pe sunetul vocii noastre și pe limbajul corpului pentru a transmite un mesaj pe care cei mai buni prieteni ai noștri îl vor înțelege.

Dacă simțiți că vă enervați la vederea fricii câinelui dumneavoastră, respirați adânc și calmați-vă. Câinii sunt renumiți pentru faptul că sunt sensibili la emoțiile omului lor preferat. Dacă simt că vă este frică sau îngrijorare, nu vor realiza că este în beneficiul lor. În schimb, vor simți că ceva este în neregulă și probabil că se vor panica și mai mult.

Vorbiți cu o voce constantă și calmă. Tonul pe care îl folosiți ori de câte ori totul este în regulă și discutați cu câinele dumneavoastră despre ziua dumneavoastră este perfect.

2. Confort

Acest sfat este foarte dezbătut. Unii stăpâni de câini spun că a liniști un câine cu afecțiune nu face decât să întărească comportamentul de frică, în timp ce alții cred că este singura modalitate de a calma câinele în mod corespunzător. În cele din urmă, totul depinde de modul în care vă apucați să oferiți acest confort.

Dacă vă faceți un punct de vedere în a trata sesiunea de reconfortare ca pe o recompensă, atunci este logic pentru câinele dvs. să creadă că comportamentul lor este acceptabil – caz în care focurile de artificii sunt, de fapt, terifiante, iar el va rămâne inconsolabil.

Pe de altă parte, dacă asociați mângâieri ferme și lungi pe spatele câinelui dvs. în timp ce vorbiți cu o voce constantă și uniformă, îi veți arăta prietenului dvs. cu patru picioare că nimic nu este în neregulă.

CITEȘTE ȘI:
Câinilor le plac băile? De ce o iau razna după o baie?

3. Creați un refugiu sigur

Când ne simțim nervoși, gravităm spre un loc în care ne simțim în siguranță. Unii oameni își iau plapuma și se îngroapă într-un cocon de pătură în dormitorul lor. Și câinilor le place să aibă un loc sigur.

Acest lucru poate fi la fel de simplu ca și faptul de a se asigura că ușa de la cușca lor este deschisă și de a o acoperi cu pături grele pentru a bloca lumea exterioară. Dacă nu aveți o cușcă, puteți sta cu ei undeva departe de ferestre, cum ar fi subsolul sau dulapul de la intrare.

Poți chiar să creezi o vizuină sub masa din bucătărie dacă ești presat de ascunzători disponibile. Încercați să faceți acest bârlog cât mai reconfortant posibil. Jucăriile preferate ale câinelui dvs. și păturica îi vor ajuta să se liniștească.

4. Rămâneți aproape

Să vă păstrați câinele calm înseamnă să rămâneți aproape, mai ales dacă câinelui dvs. nu-i place să fie singur sau îi place să vă urmeze peste tot atunci când se simte speriat.

Oriunde se află refugiul sigur al cățelului tău, ar trebui să te stabilești în apropiere. Acest lucru ar putea însemna să vă striviți sub masa din bucătărie sau să vă instalați laptopul în dulap, dar prezența dvs. va contribui în mare măsură la calmarea nervilor câinelui dvs.

Câinele dvs. va avea ocazia să fie lângă persoana lui preferată și va căpăta încredere din cauza reacției dvs. calme la focurile de artificii.

5. Uitați-vă la un film

Să pui un film este o modalitate excelentă de a distrage atenția câinelui tău și de a înăbuși zgomotul focurilor de artificii. Sau puteți da drumul la radio sau la playlistul dvs. preferat de pe Spotify. Există câteva piese muzicale special create pentru a ajuta la calmarea câinilor nervoși.

Orice lucru pe care îl puteți asculta cu voce tare acționează ca zgomot alb și va ajuta la calmarea temerilor câinelui dumneavoastră, mai ales dacă vizionarea unui film sau ascultarea melodiilor preferate este ceva ce faceți tot timpul. Familiaritatea îl va ajuta pe câinele dvs. să simtă că nimic nu este în neregulă.

6. Distragerea atenției

Aceasta ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut, mai ales dacă câinele tău este deja panicat de focurile de artificii. Încercați să distrageți atenția câinelui dumneavoastră cu jucăria lui preferată sau învățați-l un truc nou cu o mână de dulciuri preferate. Totuși, fiți atenți: Mulți câini se concentrează prea mult pe focurile de artificii pentru a putea învăța ceva. Rămâneți răbdător și nu-i forțați dacă nu reacționează, deoarece țipetele vor provoca mai mult rău decât bine.

Plimbările cu mașina pot funcționa și ele, mai ales dacă câinelui dvs. îi plac călătoriile pe bancheta din spate. Asigurați-vă de două ori că geamurile rămân închise, totuși. Motorul, radioul și geamurile închise vor bloca cea mai mare parte a zgomotului produs de focurile de artificii.

CITEȘTE ȘI:
Remedii casnice pentru a scăpa de mirosurile de urină de câine

7. Veste de anxietate pentru câini

Dacă ați primit vreodată o îmbrățișare când ați avut o zi proastă, știți cât de reconfortante pot fi. Sunt calde și sigure și au un mod de a lupta împotriva grijilor noastre.

Vestele de anxietate pentru câini funcționează pe același principiu. Disponibile în majoritatea magazinelor pentru animale de companie, acestea folosesc o construcție elastică pentru a vă înfășura câinele într-o îmbrățișare mobilă și folosesc terapia prin presiune pentru a calma nervii încordați.

8. Desensibilizare

Una dintre cele mai bune modalități de a vă ajuta câinele este de a-l învăța să ignore zgomotul artificiilor. Preîntâmpinând inevitabila lor panică, puteți lucra pentru a preveni apariția fricii menționate. Acest lucru nu este greu de făcut, dar necesită mult timp și răbdare.

Puneți o înregistrare cu focuri de artificii în liniște pe fundal în timp ce câinele dvs. face ceva care îi place. Asigurați-vă că înregistrarea nu este prea liniștită încât să treacă neobservată, dar, de asemenea, că nu este suficient de tare pentru a-l speria pe cel mai bun prieten al dumneavoastră.

Pe măsură ce câinele dumneavoastră se obișnuiește cu volumul, măriți-l încet, rămânând totuși sub nivelul care îl va speria. De fiecare dată când puneți piesa, asigurați-vă că o asociați cu multă întărire pozitivă, o masă sau un joc distractiv.

Cu perseverență, câinele dvs. va ajunge la punctul în care focurile de artificii nu îi vor mai afecta. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că desensibilizarea nu se poate face dintr-o singură ședință. Va fi mai eficientă dacă începeți cu mult înainte de a fi nevoie să testați dacă eforturile dvs. au funcționat.

9. Angajați un dresor sau un expert în comportament

Sfatul unui expert, mai ales pentru un nou proprietar de câine, poate ajuta mult la înțelegerea motivului pentru care câinele tău intră în panică la focurile de artificii. Dresorii profesioniști și experții în comportament vă vor ajuta să vă dați seama cum să gestionați cel mai bine frica câinelui dvs. și să preveniți ca aceasta să le conducă viața.

10. Medicamente

Este ușor să întinzi mâna după numărul medicului veterinar și să ceri sedative pentru a-ți menține câinele calm. Dar acestea ar trebui să fie doar o ultimă soluție, atunci când nimic altceva nu a ajutat și câinele tău încă se muncește până la panică de fiecare dată când se declanșează un foc de artificii. Întotdeauna este important să discutați mai întâi cu medicul veterinar, deoarece utilizarea unui medicament greșit poate avea consecințe dezastruoase.

Medicul veterinar va putea să vă sugereze remedii sau să vă prescrie sedative și să vă spună cum să le administrați în siguranță. S-ar putea chiar să aibă o sugestie pe care nu ați încercat-o încă.

11. Plimbări timpurii

În general, oamenii încep să dea drumul la focuri de artificii de la începutul serii până târziu în noapte. Cele mai multe orașe dispun de ordonanțe pentru a împiedica focurile de artificii la primele ore ale dimineții, dacă le permit.

CITEȘTE ȘI:
De ce sunt câinii speriați de focurile de artificii? 3 motive care pot provoca anxietate

În zilele de sărbătoare în care oamenii dau drumul în mod tradițional la focuri de artificii scoateți-vă câinele la plimbare puțin mai devreme decât de obicei. Nu numai că își va face exercițiile zilnice, dar și dvs. veți fi mai puțin predispus să fiți luat prins cu garda jos de focurile de artificii care încep când sunteți la jumătatea traseului.

În cazul în care vecinii dvs. încep să dea drumul la focuri de artificii mai devreme decât se așteaptă, asigurați-vă că aveți o măsură de siguranță. Țineți câinele în lesă, un telefon la îndemână și un prieten la telefon, care nu se va supăra să vină cu mașina să vă ia pe dvs. și pe câinele nervos. Acest lucru va reduce riscul de a vă pierde câinele dacă acesta fuge în timp ce încercați să îl duceți acasă.

12. Rămâneți în interior

Dacă vecinii dvs. sunt genul care petrec toată ziua de sărbători, inclusiv cu focuri de artificii, cel mai bine este să vă păstrați câinele în siguranță în interior. Deși acest lucru poate însemna să sari peste plimbarea lor preferată, menținerea ușilor și ferestrelor închise va bloca majoritatea sunetelor și va menține câinele în siguranță în interior.

Deși ar putea recurge să tremure sub măsuța de cafea, puteți fi cel puțin siguri că nu va forța gardul din spate și nu se va împiedica pe autostradă.

Acest lucru este valabil și pentru călătoriile în curte. Dacă câinele dvs. are nevoie disperată de o pauză de oliță, puneți-i lesa și faceți călătoria cât mai repede posibil. Lesa vă va ajuta să vă țineți câinele aproape chiar dacă are o criză de nervi.

Țineți și ușa deschisă. Cu puțin noroc, dacă câinele dvs. intră în panică, va fugi înapoi înăuntru. Țineți cu fermitate lesa, pentru orice eventualitate.

13. Stați departe de evenimentele cu focuri de artificii

Din nefericire, deținerea unui câine înseamnă adesea ratarea acelei întâlniri cu prietenii tăi pentru băuturi și un spectacol de artificii. Dacă nu puteți găsi o bonă pentru câini și câinele dvs. este îngrozit de focurile de artificii, dacă îl luați cu dvs. se va sfârși cu un dezastru. Se va afla într-un loc necunoscut și va fi îngrozit, ceea ce nu este un amestec bun. Mai mult decât orice altceva, îți vei ajuta mai mult câinele dacă rămâi acasă.

Concluzie

Să-ți păstrezi câinele calm în timpul focurilor de artificii este adesea mai ușor de spus decât de făcut, mai ales atunci când câinele tău este timid în cele mai bune momente. Folosind sfaturile din această listă, puteți ajuta la calmarea nervilor lor.

Nu uitați să stați aproape de câinele dvs. nervos și să îl liniștiți cu prezența dvs. calmă și liniștitoare.