Unghiile porcușorilor de Guineea cresc continuu, la fel ca la oameni. În sălbăticie, unghiile de la picioare se limpezesc în mod natural, dar nu au aceeași oportunitate atunci când sunt domesticiți. Din acest motiv, porcușorii de Guineea au nevoie de tăierea regulată a unghiilor pentru a-i scuti de durerea și disconfortul pe care le provoacă unghiile prea mari și încovoiate.

Dar, după cum știți, aceste animale de companie devin adesea puțin agitate ori de câte ori li se taie unghiile și ar fi bine să învățați cum să le tratați unghiile pentru ca experiența să fie cât mai puțin dureroasă și mai ușoară.

Cele mai sigure și mai ușoare moduri de a tăia unghiile porcușorilor de Guineea

Există mai multe metode pentru a tăia unghiile porcușorului dumneavoastră. Iată una dintre modalitățile de a o face.

De ce aveți nevoie

  • Foarfece de tăiat unghiile animalelor sau oamenilor
  • Prosop de mână
  • Ochelari de mărire cu lumini LED sau lanternă
  • Salată verde, iarbă sau mâncarea preferată a animalului dvs. de companie

Cei 6 pași pentru a tăia unghiile

1. Înfășurați-vă porcușorul de Guineea într-un prosop de mână

Așezați-vă cu grijă porcușorul pe un prosop de mână și înfășurați prosopul în jurul lui. Asigurați-vă că prosopul nu este prea strâns; s-ar putea să îl sufocați sau să îl faceți să se supraîncălzească.

2. Relaxează-ți animalul de companie

Nu uitați că majoritatea porcușorilor de Guineea sunt cei mai fericiți atunci când ronțăie din mâncarea lor preferată. Prin urmare, asigurați-vă că porcușorul dvs. are la dispoziție gustarea sănătoasă preferată, deoarece aceasta va ajuta la distragerea animalului dvs. de companie în timp ce mergeți la tunsoare.

3. Poziționați animalul de companie în poala dvs.

Cea mai dificilă parte a tăierii unghiilor este să îți faci porcușorul de Guineea să stea nemișcat. Cel mai bun mod de a face acest lucru este stând pe jos și așezând porcușorul în poala ta, cu fața spre tine, în timp ce rampa este lipită de stomacul tău. Acest lucru va ajuta la împiedicarea lui de a se da înapoi.

4. Alegeți un picior

Țineți animalul de companie în poziție verticală și alegeți un picior pe care să îl tăiați, apoi trageți ușor de el. Dacă purcelușul se agită în timpul acestui proces, eliberați piciorul și lăsați-l să se calmeze înainte de a continua ușor.

5. Fixați una dintre unghii

Folosiți mâna care ține picioarele purcelușului pentru a fixa unghia între degetul mare și cel arătător. Cu toate acestea, nu strângeți prea tare pentru a menține unghia la locul ei, pentru că s-ar putea ca animalul de companie să se zbată.

CITEȘTE ȘI:
De ce pâinea este rea pentru rațe și cu ce să le hrănești în schimb

Selectați unghia începând de la un capăt al piciorului, pe măsură ce vă îndreptați dinspre interior spre celălalt capăt. Te va ajuta să ții evidența unghiilor pe care le-ai tăiat.

Apoi, ridicați aparatul de tuns cu cealaltă mână și poziționați-l în fața unghiei pe care doriți să o tăiați. Identificați rapid unghia – va fi mai ușor de localizat pe o unghie clară decât pe una neagră. Dar, o lupă și o lampă LED te pot ajuta în acest sens.

6. Taie unghia

Dacă porcușorul tău de Guineea are unghii transparente, vei vedea rapidul ca fiind partea roz din interiorul unghiei. Dacă puteți localiza quick-ul, trucul este să tăiați vârful prelungit al unghiei fără a intra în quick. Asigurați-vă că sunteți la unghiul potrivit; tăiați unghia chiar deasupra quick, spre capătul unghiei.

Evitați să tăiați prea aproape de unghia rapidă, deoarece va fi dureros pentru purcelușul dumneavoastră. Și mai rău, dacă tăiați unghia rapidă, riscați ca porcul să sângereze.

Continuați cu tăierea celorlalte unghii și dați-i timp animalului dvs. să se liniștească dacă este agitat în timpul ședinței. O recompensă după fiecare tăiere a unghiilor poate oferi o întărire pozitivă și o anumită distracție.

Cum se taie unghiile porcușorului de Guineea negru

Dacă unghiile porcușorului dvs. sunt negre, poate fi practic imposibil să localizați rapid unghia, ceea ce face ca acest lucru să fie puțin deranjant.

Prin urmare, cel mai bine ar fi să vă asigurați că dispuneți de iluminare suplimentară sau de iluminare LED suplimentară care să vă ajute. De asemenea, puteți ruga pe cineva să vă ajute să ilumineze de sub unghie pentru ca dumneavoastră să vedeți clar.

Sesiunile regulate de tăiere vă pot ajuta să ghiciți unde este sigur să tăiați pe baza formei unghiei, deși trebuie să fiți sigură și încrezătoare. Vârful unghiei este, de obicei, îngust și pare aproape gol atunci când îl priviți de jos.

Regula de aur este de a tăia aproximativ 1/4 de centimetru din vârful unghiei. În mod ideal, puteți cere ajutorul unui îngrijitor, al unui membru al echipei veterinare sau al unui părinte de cobai cu experiență înainte de a încerca singur.

Cum se taie unghiile încovoiate sau prea mari

Pe măsură ce unghia porcușorului dumneavoastră continuă să se alungească, cresc și nivelurile de alimentare cu sânge, deoarece acestea urmează unghiile în jos. Așadar, dacă te apuci să tai unghia la lungimea standard dintr-o dată, aceasta va sângera.

Va fi util să tăiați unghiile puțin câte puțin la fiecare câteva zile pentru a face ca vasele de sânge să se deplaseze înapoi. Tăierea puțin mai des vă va ajuta să tăiați la lungimea standard cu vasele de sânge micșorate înapoi.

CITEȘTE ȘI:
Pot fi dihorii agresivi? Cum să te descurci cu un dihor agresiv

Acum puteți începe să tăiați la fiecare 2-4 săptămâni.

Tratarea accidentelor

Chiar și cei mai atenți și mai experimentați părinți de porcușori de Guineea au tăiat din greșeală în rapid și au provocat sângerare la un moment dat. Dacă o faceți, nu intrați în panică, deoarece, deși poate sângera și vă poate răni animalul de companie în acel moment, nu este dezastruos.

Puteți opri sângerarea folosind aceste tehnici:

  • Îndepărtați sângele cu ajutorul pulberii styptice. Aplicați pudra stiptică sau amidonul de porumb la vârful unghiei care sângerează. Aceste pulberi pot durea momentan, dar sunt foarte eficiente în oprirea sângerării.
  • Puteți, de asemenea, să apăsați unghia care doare într-un săpun, ceară de albine sau pur și simplu să aplicați presiune pe vârful unghiei dacă este vorba de o sângerare minoră.
  • Per total, trebuie să vă asigurați că sângerarea s-a oprit înainte de a vă pune animalul de companie înapoi în peștera sa. Dacă devine dureroasă și nu se oprește din sângerare, consultați medicul veterinar de familie pentru sfaturi alternative.

Cât de des ar trebui să tăiați unghiile porcușorului de Guineea?

Un lucru cert este că aceste animale de companie au nevoie de o tundere regulată, doar că frecvența variază în funcție de animale. Cel mai bine ar fi să le tai unghiile cel puțin o dată pe lună sau la fiecare două săptămâni. Tăierea unghiilor porcușorului dvs. mai des va ajuta la dezvoltarea unei rutine și va opri „quick” sau alimentarea cu sânge din centrul unghiei să crească mai aproape de vârf.

Dacă vârful crește, unghiile au tendința de a se încolăci în tălpile lor, ceea ce le face extrem de dificile. Vârfurile unghiilor prea mari și răsucite pot provoca răni deschise pe picioare și pot deteriora pielea animalului dumneavoastră de companie. Talpa piciorului infectată poate dezvolta pododermatită (bumblefoot) sau inflamație care progresează spre osteoartrită sau osteomielită (afecțiuni cu un prognostic slab).

Care este „quick-ul” unghiei la porcușorii de Guineea?

Dacă sunteți un părinte de porcușor, înțelegeți cum gândul unui „quick” în timpul tăierii unghiilor vă poate face să vă neliniștiți. Quick-ul este un vas de sânge roșu delicat care trece prin unghie și care poate face ca animalul dumneavoastră de companie să sângereze dacă îl tăiați accidental.

Puteți evita astfel de accidente prin tăierea regulată, deoarece cu cât tăiați mai mult, cu atât mai repede se micșorează „rapidul”, ceea ce face ca sesiunile ulterioare de tăiere să fie mai ușoare și mai puțin stresante. Iar dacă porcul dvs. are o unghie neagră, ar fi o provocare să localizați „quick” atunci când îi tăiați unghiile.

CITEȘTE ȘI:
De ce nu pot zbura găinile? Iată ce spune știința

Cu toate acestea, dacă luminați o lumină USB sau o lanternă prin unghie, și veți vedea mai clar vasul de sânge. Nu uitați, cel mai bine ar fi să tăiați doar vârful unghiei dacă aveți îndoieli.

Cele mai bune mașini de tuns pentru tăierea unghiilor de porcușor de Guineea

Există două tipuri de mașini de tuns unghiile pe care le puteți folosi:

1. Mașină de tăiat unghiile pentru animale mici

Poți folosi o mașină de tuns special concepută pentru a tăia unghiile porcușorului tău. Aceste mașini de tuns au, de obicei, o canelură rotunjită în lamele care poate ține unghia și îi oferă un finisaj rafinat și curat după tăiere.

2. Aparat de tuns unghii pentru oameni

Dacă aparatul de tuns desemnat pentru animale de companie nu are suficient spațiu pentru a se potrivi unghiilor animalului dvs. de companie, puteți opta pentru un aparat de tuns uman cu un spațiu suplimentar. Cu toate acestea, aceste mașini de tuns pot aplatiza unghiile, așa că asigurați-vă că tăiați excesul de unghii atunci când le folosiți.

Este posibil să constatați că porcușorii tineri au unghii mult mai moi și delicate decât porcușorii de Guineea mai în vârstă, deoarece unghiile se întăresc și se îngroașă odată cu vârsta. În mod similar, unghiile de pe membrele posterioare tind să fie mai groase decât cele din față. Puteți folosi unghiera umană pentru unghii mai groase.

Concluzie

Tăierea unghiilor poate fi un lucru complicat chiar și pentru cel mai experimentat proprietar de cobai. Cu toate acestea, puțină răbdare și o tăiere regulată va ajuta la creșterea încrederii și va face acest lucru mai ușor pentru tine și pentru animalul tău de companie.

Dar, nu vă panicați în niciun moment și nu lăsați unghia să crească, deoarece acest lucru îl va face pe animalul dvs. de companie să sufere, să se infecteze și să dezvolte dureri de picioare. Așadar, dacă tăiați din greșeală rapidul sau considerați procesul prea îngrijorător, găsiți un profesionist care să vă ajute în fiecare lună.