Atunci când ne imaginăm curcani, ne imaginăm de obicei păsări mari și incomode, care stau în picioare sau merg pe jos. Poate ați auzit chiar că curcanii sunt incapabili să zboare, deși au aripi. Corpurile lor corpolente fac să pară că aceste păsări nu își pot lua cu ușurință zborul. În majoritatea cazurilor, în cazul curcanilor domestici, acest lucru este adevărat.

Faptul că curcanii pot zbura sau nu depinde de tipul lor. Curcanii sălbatici pot zbura, în timp ce curcanii domestici nu pot, în majoritatea cazurilor. De ce se întâmplă acest lucru?

Pot zbura curcanii sălbatici?

Curcanii sălbatici sunt păsări libere care trăiesc în zone împădurite și care își petrec zilele căutând hrană și evitând prădătorii. Ei sunt arboricoli, ceea ce înseamnă că trăiesc în copaci. De obicei, sunt văzuți doar la sol, unde mănâncă. Acest lucru îi poate face pe oameni să creadă că nu pot zbura. În realitate, aceste păsări pot zbura cu o viteză de până la 55 de mile pe oră (mph) pentru perioade scurte de timp. Acest lucru le permite să scape de prădători și să ajungă în siguranță.

Curcanii sălbatici zboară de obicei la joasă înălțime, cu excepția cazului în care caută locuri sigure pentru a se adăposti noaptea. Ei pot ajunge până în vârful copacilor și pot dormi pe perdele înalte. Ei dorm în grupuri, deoarece au o vedere slabă în întuneric. Faptul că stau împreună înseamnă un sentiment mai mare de siguranță și securitate. Curcanii sunt animale sociale și le place să fie în preajma altora din aceeași specie.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ții găinile la căldură iarna (10 sfaturi)

Pot zbura curcanii domestici?

Curcanii domestici pot zbura atunci când sunt tineri. Pe măsură ce îmbătrânesc, sunt foarte limitați de mărimea lor în ceea ce privește capacitatea de a zbura. În timp ce curcanii sălbatici sunt liberi să umble, curcanii domestici sunt animale crescute pentru consumul de carne. Aceste păsări sunt hrănite în mod intenționat pentru a produce cât mai multă carne posibilă. În cele din urmă, pieptul devine atât de mare și de puternic încât aripile curcanului nu-i pot susține greutatea. Pot încerca să zboare, dar cel mai probabil nu vor reuși să se ridice de la sol.

Alte diferențe între ei

Curcanii sălbatici au pene maro castanii sau negre și corpuri subțiri. Carnea lor este mai închisă la culoare și mai fermă decât cea a curcanului domesticit, deoarece curcanii sălbatici sunt mai musculoși. Carnea închisă la culoare a curcanului domestic este de obicei limitată la picioare, deoarece aceștia sunt mușchii pe care îi folosesc cel mai mult. La curcanul sălbatic, carnea din piept este, de asemenea, închisă la culoare, deoarece acești curcani folosesc acești mușchi pentru a zbura.

Un curcan domesticit este de obicei crescut pentru a avea pene albe. Corpul lor este mult mai mare decât cel al curcanilor sălbatici. Ei se mișcă încet și și-au pierdut instinctele de supraviețuire în sălbăticie. Dovezile sugerează că curcanii au fost domesticiți încă din anul 25 d.Hr. de către nativii americani și reprezintă una dintre cele mai vechi forme de producție de carne.

Pot înota curcanii?

Curcanii pot înota! Deși nu se pricep la asta, o pot face. Cu toate acestea, este posibil să nu prindeți un curcan înotând doar pentru că are chef. În unele cazuri, un curcan a intrat din greșeală în apă sau încearcă să scape de un pericol perceput. Înotul devine atunci singura opțiune.

CITEȘTE ȘI:
Cât de inteligenți sunt papagalii? Iată ce spune știința

Își înghesuie aripile pe lângă corp, își desfac penele cozii și își lovesc picioarele pentru a se propulsa în apă. Problema este că aceste păsări nu sunt păsări de apă. Ele nu au în pene aceleași uleiuri hidrofuge ca păsările precum rațele. Deși pot înota, penele lor absorb apa, ceea ce le îngreunează mișcarea și le îngreunează deplasarea. Pot înota pe distanțe scurte, dar nu veți găsi niciun curcan care să încerce să traverseze înot corpuri mari de apă.

Pot curcanii să alerge?

Curcanii pot alerga, iar curcanii sălbatici pot alerga repede. Deoarece curcanii își petrec cea mai mare parte a vieții pe picioare, mușchii se dezvoltă și devin mai puternici. Curcanii sălbatici pot alerga cu până la 25 de mile pe oră, în timp ce curcanii domestici sunt mai lenți. De asemenea, curcanii domestici se clătină atunci când merg și aleargă, în timp ce curcanii sălbatici nu o fac.

Pot zbura puii de curcan?

Puii de curcan se numesc pui de curcan. În primele 4 săptămâni de viață, aceștia nu pot zbura și depind de mama lor pentru îngrijire și protecție. Ei încep să zboare între 4 și 5 săptămâni. Apoi pot zbura până la 15 metri și încep să se cocoațe în copaci împreună cu ceilalți.

Anvergura aripilor curcanului sălbatic

Curcanul sălbatic este cea mai mare pasăre de vânat din America de Nord. Au o anvergură a aripilor de până la 1,5 metri și pot cântări 20 de kilograme.

Concluzie

Curcanii pot zbura, dar curcanii domesticiți își pierd capacitatea de a zbura pe măsură ce cresc. Ei nu își pot susține greutatea cu ajutorul aripilor.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce alune?

Curcanii sălbatici sunt eleganți și musculoși, ceea ce îi ajută să zboare până la 55 mph. Curcanii pot, de asemenea, să alerge și să înoate, deși nu sunt potriviți pentru apă. Penele lor absorb apa și îi îngreunează.

Dacă vedeți curcani zburând, veți ști că sunt sălbatici. Curcanii sălbatici diferă de curcanii domestici în diverse moduri, dar unul dintre cele mai puternice contraste dintre cei doi este capacitatea de a zbura.