Poate că știți deja că caprele sunt niște creaturi aventuroase. Dacă le lăsați să facă asta, ele vor conduce stâna – venind și plecând după bunul lor plac. Dar pentru că sunt niște scandalagii, trebuie să trăiască într-un spațiu suficient, cu întăriri adecvate.

Așadar, pentru a vă ușura situația, am încercat să facem un ghișeu unic de informații pe acest front. Pe scurt, o capră are nevoie de cel puțin 200 de metri pătrați per animal, sau mai puțin dacă le lăsați să pască afară. Acest articol se referă la cât de mult spațiu are nevoie capra dumneavoastră și la alte aspecte esențiale ale îngrijirii mediului înconjurător. Să trecem la treabă!

Puțin despre capre

Caprele au fost folosite de secole pentru a furniza carne și lapte pentru oameni. În secolele mai recente, ele au trecut chiar și pragul teritoriului animalelor de companie – și sunt parteneri perfecți pentru proiectele 4H pentru copii.

Chiar dacă sunt foarte adorabile și, în general, ușor de întreținut, ele vin cu provocările lor. Caprele pot sări, mesteca, săpa și se pot strecura prin foarte multe tipuri de incinte, așa că siguranța este întotdeauna pe primul loc.

Odată ce aveți incintele adecvate, tot restul ar trebui să decurgă de acolo. Dar ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să aveți o instalație fragilă în care trebuie să recuperați constant caprele care au evadat.

Tipuri de capre

Caprele femele sunt numite de obicei „dădace”, iar masculii sunt numiți „masculi”. Există tot felul de rase fascinante, dar aici le-am împărțit în capre de lapte sau de carne – în funcție de ceea ce căutați.

Rasele de capre de lapte domesticite în mod obișnuit includ:

 • Saanen
 • Saanen
 • Pitică nigeriană alpină
 • Nubian alpin
 • LaMancha
 • Toggenburg
 • Oberhasli
CITEȘTE ȘI:
Pot caprele să mănânce varză? Ce trebuie să știți!

Rasele de capre de carne domestice obișnuite includ: Capre spaniole

 • Capre spaniole
 • Boer
 • Kiko
 • Myotonic
 • Savannah
 • Texmaster

În timp ce caprele pot avea dimensiuni diferite, chiar și la cele mai mari, aceste noțiuni de bază acoperă toate rasele.

Adăpostul caprelor

Indiferent de rasa pe care o alegeți, caprele sunt maestre în a evada. Așadar, pentru a vă păstra caprele în siguranță în interior și pentru a le proteja de prădători sau de agățările de coarne, iată de ce fel de amenajare veți avea nevoie.

Spațiul incintei

Dacă nu le permiteți caprelor dvs. să pască pe o pășune, uscatul ar trebui să fie de cel puțin 200 de metri pătrați pentru fiecare capră. Atâta timp cât zona este sigură, puteți face spațiul de pășunat mult mai mare, dar cu siguranță asigurați-vă că nu este mai mic pentru a evita supraaglomerarea.

Gardul

Caprele sunt niște muște alunecoase care pot evada într-un minut. Deseori au nevoie de garduri electrice înalte pentru a le ține în siguranță. O bună regulă de bază este să aveți un gard înalt de cel puțin 42 de centimetri de jur împrejurul locuinței lor.

Puteți alege dintre diverse tipuri de garduri, dar noi vă recomandăm garduri pentru vite sau sârmă țesută.

Asigurați-vă că gardul este lipsit de cârlige, deoarece nu există niciun loc în care coarnele să se blocheze. Dacă cornul caprei dvs. se blochează, poate provoca răni grave, pierderi de sânge și daune materiale.

Adăpost

Caprele sunt animale rezistente, dar au nevoie de adăposturi adecvate pentru a le proteja de intemperii și de soarele fierbinte.

În general, fermierii folosesc:

 • Hambare
 • Grajduri pentru viței
 • Șoproane cu trei laturi

Totuși, puteți deveni foarte creativi în acest domeniu. Există o mulțime de proiecte DIY online în care puteți folosi materiale ieftine sau gratuite pentru a realiza adăposturi decente.

CITEȘTE ȘI:
Pot caprele să mănânce roșii? Ce trebuie să știți!

Pășunatul

Dacă sunteți responsabil pentru toate nevoile alimentare zilnice ale caprei dumneavoastră, s-ar putea să nu le permiteți să pască – sau să nu aveți spațiul necesar pentru a face acest lucru. Dar dacă o faceți, pășunatul este incredibil de important pentru nevoile generale ale animalului.

În medie, ar trebui să aveți între 30 și 50 de metri pătrați de spațiu de pășunat pentru fiecare capră.

Chiar dacă le permiteți caprelor dvs. să pască, acestea vor avea nevoie de hrană suplimentară, cum ar fi cereale și fân, pentru a se asigura că au toate substanțele nutritive de care corpul lor are nevoie.

Caprele au nevoie de prieteni?

În primul rând, să spunem că caprele sunt creaturi extrem de sociabile, cărora le place să fie la curent cu toate bârfele din curte. Dacă caprele sunt singure, acest lucru poate provoca o depresie serioasă în viața lor. De asemenea, cu cât au parte de mai puțină socializare, cu atât este mai probabil ca ele să își limiteze plictiseala cu comportamente răutăcioase.

Din fericire, caprele sunt, de asemenea, compatibile cu o varietate de viață la fermă și-și vor face prieteni oriunde s-ar duce. Cu toate acestea, ar trebui să aveți cel puțin două capre de dragul comunității și al socializării.

Câte capre ar trebui să aveți?

Ar trebui să aveți cel puțin două capre. Aceste animale se descurcă foarte bine cu alte animale de fermă, dar sunt cele mai fericite cu un prieten capră cu care să își împartă viața.

Partajarea pășunilor compatibile

Caprele sunt animale incredibil de sociabile care adoră să aibă tovarăși în preajmă. Așadar, compania pe care o au nu se limitează la specia lor, deși alte animale nu înlocuiesc faptul de a avea tovarăși asemănători.

CITEȘTE ȘI:
Pot caprele să mănânce morcovi? Date despre sănătate și întrebări frecvente

Caprele se înțeleg fantastic cu:

 • Rațele
 • Găini
 • Vaci
 • Ovine
 • Măgari

Caprele se înțeleg chiar și cu animale care nu sunt de tip curte, cum ar fi pisica sau câinele familiei. Ca să nu mai vorbim – își iubesc prietenii umani la fel de bine, atâta timp cât au fost socializate corespunzător în acest sens.

Caprele pot fi crescute în libertate?

Din nefericire, nu puteți avea încredere într-o capră care să stea în libertate. Ele sunt mult prea aventuroase pentru a se stăpâni și vor ajunge departe de casă înainte de a le putea opri.

Puteți, totuși, să le țineți în lesă și să le scoateți la plimbare – aproape ca pe un câine. Le-ar plăcea să-i însoțească pentru a vedea obiective turistice noi, dar poate fi o provocare să îi faceți să se poarte frumos la început dacă aveți o rasă mai degrabă vioaie.

Concluzie

Așadar, nu uitați – fiecare capră are nevoie de 200 de metri pătrați de spațiu într-o incintă. Ar trebui să folosiți sârmă rezistentă pentru vite sau sârmă țesută, cu o înălțime de cel puțin 42 de centimetri, pentru a le ține înăuntru. Cei mai mulți oameni folosesc garduri electrice pentru o mai bună întărire.

De asemenea, nu uitați că caprele sunt sociabile și au nevoie de cel puțin o altă capră prietenă care să le țină companie. Spre deosebire de unele animale de fermă mai mici, caprele au nevoie de o cantitate decentă de spațiu pentru a trăi fericite. Așadar, asigurați-vă întotdeauna că aveți spațiul necesar înainte de a vă lua un angajament.