Cu toții am văzut un taur fugind de pelerina fluturată a unui toreador. Din moment ce pelerina este întotdeauna roșie, taurii trebuie să fugă de culoare, nu? Așa suntem făcuți să credem, dar nu de culoarea roșie se atacă taurii. Comportamentul lor de a da cu laba și de a sforăi are un scop mult mai violent.
De ce atacă taurii?
Taurii atacă toreadorii pentru că sunt iritați de fluturarea pelerinei, nu pentru că pelerina este roșie. De fapt, ei nici măcar nu pot vedea culoarea roșie. Bovinele sunt daltoniste. Taurul ar ataca orice țesătură care flutură și care îl irită, indiferent de culoare. Practic, taurii reacționează la mișcare.
De ce pelerina unui toreador este întotdeauna roșie?
Aici intră în joc partea cea mai sinistră a poveștii. Luptătorii de tauri – sau matadors, cum li se spune în Spania – folosesc o pelerină roșie dintr-un motiv anume. Pelerina se numește muleta și este folosită doar în ultima treime a unei lupte. Este folosită pentru a ascunde sabia matadorului, pe care o folosește pentru a străpunge taurul în timp ce acesta trece prin fața sa. Pelerina este roșie pentru a masca petele de sânge din timpul luptei.
Ce culori văd taurii?
Taurii, ca și alte ungulate (animale cu copite), au vedere dicromatică. Ochii lor au doar două varietăți de celule conice. Acestea sunt celulele din retină care detectează culorile. O celulă conică, conul S, este sensibilă la detectarea luminii albastre și violete. Cealaltă celulă con percepe diferite lungimi de undă ale luminii galbene și verzi. Rețineți că niciuna dintre celulele conice conținute într-un ochi de taur nu poate percepe lumina roșie.
Așadar, taurii pot vedea unele culori, în special nuanțe de albastru, violet, verde și galben. De asemenea, s-a demonstrat că pot distinge între culori, inclusiv roșu, dar nu văd roșu la fel ca noi. Ele îl pot vedea ușor colorat în violet sau chiar gri. Nu există nicio modalitate de a ști cu adevărat cum arată culoarea roșie pentru un taur.
Emisiunea „MythBusters”, difuzată de Discovery Channel, a abordat această problemă într-un episod din 2007, pentru a vedea dacă taurii atacă mai des culoarea roșie decât alte culori. În cadrul experimentului, taurii au atacat trei manechine îmbrăcate în roșu, albastru și alb. Taurii nu au arătat nicio preferință pentru manechinul roșu și au atacat toate manechinele cu aceeași răzbunare.
Taurii de coridă sunt crescuți selectiv
Taurii în general sunt destul de calmi din fire. Nu că nu ar fi niciodată agresivi, pentru că pot fi, dar majoritatea sunt mulțumiți să fie lăsați în pace. Nu au ca scop pe viață să atace oamenii și, atâta timp cât nu le stai în cale, nici ei nu vor sta în calea ta.
Industria taurină folosește tauri care sunt crescuți selectiv pentru tendințele lor agresive. Aceasta înseamnă că au luat tauri care sunt agresivi în mod natural și i-au crescut pentru a obține tauri mai agresivi. De asemenea, aceștia sunt condiționați să fie agresivi de către mânuitorii lor, pentru a fi mai amuzanți. Nimeni nu merge să vadă o coridă cu un taur care doar stă acolo.
Ca majoritatea animalelor, taurii devin agresivi atunci când sunt provocați, exact ceea ce face un toreador. Îi înțeapă, aleargă spre ei și le flutură pelerinele prin fața nasului, ceea ce duce la o reacție defensivă din partea taurului. Combinați acest lucru cu un animal crescut special pentru agresivitate și obțineți o bestie care calcă în picioare, sforăie și atacă.
Dacă aceasta este o practică etică este un subiect fierbinte de dezbatere. Indiferent de părerea dumneavoastră, majoritatea taurilor nu se comportă la fel ca taurii din ringul de luptă.
Gânduri finale
Taurii nu atacă culoarea roșie; ei atacă mișcarea. Dacă ați sta nemișcat într-un costum roșu în timp ce cineva în costum alb ar trece în fugă pe lângă dumneavoastră, un taur ar ataca persoana în mișcare în costum alb. Taurii care sunt folosiți în luptele cu tauri sunt crescuți special pentru tendințele lor agresive, astfel încât nu toți taurii vor ataca, vor călca în picioare și vor sforăi doar pentru că vă aflați în apropiere. Taurii sunt daltoniști până la un anumit punct. Ei au doar receptori de două culori în ochi și pot vedea nuanțe de albastru, violet, galben și verde.