Dacă sunteți proprietarul unui câine, știți că partenerul dvs. canin poate mirosi uneori mai puțin proaspăt. Fie că este din cauza faptului că s-a rostogolit în materie moartă sau pentru că trebuie să se toaleteze periodic, câinii pot uneori să miroasă urât. Cu toate acestea, o baie ar trebui să rectifice situația. Imediat după o baie, câinele dvs. poate avea acel „miros de câine ud” caracteristic, dar acest miros ar trebui să dispară odată uscat.
În cazul în care câinele dumneavoastră miroase urât chiar și după ce a fost îmbăiat și uscat, acest lucru ar putea indica o afecțiune medicală subiacentă care trebuie tratată. Probleme medicale comune, cum ar fi boala parodontală, infecțiile cutanate, otita externă, boala sacului anal (glande) și flatulența pot face ca un câine să dezvolte un miros ofensiv. Acest articol va trece în revistă aceste probleme care ar putea să vă afecteze câinele.
Cele 5 motive pentru care câinele miroase atât de urât chiar și după o baie
1. Boala parodontală
Dacă câinele tău continuă să miroasă urât după baie, este posibil să sufere de boală parodontală. Adesea, primul semn al bolii parodontale este „halitoza” sau respirația urât mirositoare. Pe măsură ce boala progresează, câinii afectați pot prezenta semne de durere orală, cum ar fi reticența de a mânca, lingerea buzelor, mestecarea anormală, salivarea sau căderea alimentelor din gură. Unii câini devin, de asemenea, morocănoși și suferă o schimbare de personalitate din cauza durerii.
Boala parodontală este cauzată de acumularea de placă pe suprafața dinților unui câine. Placa bacteriană este o peliculă lipicioasă de bacterii care în cele din urmă se întărește în tartru. Dacă placa nu este îndepărtată, aceasta duce la inflamarea și infectarea țesuturilor care înconjoară și susțin dinții. Boala parodontală începe cu gingivita sau inflamația gingiilor. Dacă boala parodontală nu este tratată în acest stadiu, infecția se poate răspândi mai adânc în alveolele dentare, distrugând osul.
Un studiu al Societății Americane de Stomatologie Veterinară a arătat că 80% dintre câini au un anumit grad de boală parodontală până la vârsta de trei ani, ceea ce face ca boala parodontală să fie cea mai răspândită boală care îi afectează pe companionii noștri canini.
Boala parodontală este mai frecventă la câinii de rasă mică. Rasele brahicefalice sunt, de asemenea, mai predispuse la boli dentare din cauza rotației și înghesuirii dinților lor.
Această boală diminuează calitatea vieții câinelui, provocând dureri orale, infecții și inflamații. De asemenea, poate duce și la alte probleme de sănătate prin provocarea de modificări inflamatorii sau degenerative la nivelul rinichilor, ficatului și inimii.
Dacă observați un miros neplăcut care vine din gura câinelui dumneavoastră, ar trebui să vă duceți câinele la un medic veterinar. În condiții normale, dinții și gingiile câinelui dumneavoastră ar trebui să fie verificate cel puțin o dată pe an de către un medic veterinar.
Dacă câinele dumneavoastră este diagnosticat cu boală parodontală, medicul veterinar va trebui să vă anestezieze animalul pentru a efectua un examen oral complet, inclusiv radiografii intraorale, pentru a evalua sănătatea maxilarului și a rădăcinilor dinților de sub linia gingivală. Doar atunci se poate face un plan de tratament final.
Tratamentul pentru boala parodontală implică detartrajul dinților pentru a îndepărta placa și tartrul, precum și lustruirea acestora. De asemenea, pot fi necesare extracții, în funcție de gravitatea bolii. De asemenea, câinele dumneavoastră poate avea nevoie de antibiotice și de controlul durerii după procedură.
Îngrijirea la domiciliu este crucială pentru a preveni boala parodontală. Periajul regulat al dinților câinelui este cea mai eficientă modalitate de a menține dinții câinelui dumneavoastră curați. Multe produse pretind că îmbunătățesc sănătatea dentară, dar nu toate sunt eficiente. Medicul veterinar este cea mai bună persoană care vă poate sfătui cu privire la produsele dentare, tratamentele și dietele specifice pentru câinele dumneavoastră.
2. Otita externă
Infecția canalului auditiv extern al câinilor se numește otită externă. Dacă câinele dumneavoastră dezvoltă otită externă, veți observa probabil un miros neplăcut care iese din urechi. Băiatul nu va ajuta să scăpați de mirosul neplăcut. Alte semne ale otitei externe includ scuturarea capului și zgârierea din cauza durerii și a disconfortului. Interiorul urechii afectate va apărea, de asemenea, roșu și inflamat și este posibil să vedeți o scurgere maro închis sau galbenă care provine din interiorul canalului auditiv. În cazurile cronice, canalul auditiv poate fi îngroșat.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să vă duceți câinele la un medic veterinar. Medicul veterinar va începe prin a examina canalele auditive ale câinelui dumneavoastră cu un otoscop pentru a determina dacă timpanul este intact și dacă există materiale străine în canalul auditiv. Medicul veterinar va lua apoi un tampon din secreție și îl va examina la microscop pentru a căuta ciuperci, bacterii sau acarieni. Este posibil ca medicul veterinar să fie nevoit să trimită o mostră din secreție la laborator pentru cultură și sensibilitate. Acest lucru ajută la determinarea organismului exact care cauzează infecția și la stabilirea medicației corecte pentru tratament.
Rezultatele examinării vor ajuta la determinarea tratamentului. Tratamentul implică curățarea și spălarea canalului auditiv afectat și medicamente orale sau topice adecvate. În timpul consultului, medicul veterinar va identifica, de asemenea, orice boli sau factori de bază care ar fi putut cauza apariția otitei externe la câinele dumneavoastră. Câinii cu urechi flexibile, cu păr în canalele auditive și câinii cărora le place să înoate sunt expuși riscului de a dezvolta otită externă.
Alergiile alimentare și de mediu și tulburările endocrine, cum ar fi hipotiroidismul, pot provoca, de asemenea, infecții cronice sau recurente ale urechii. În cazul în care medicul veterinar suspectează că câinele dumneavoastră suferă de o boală de bază, boala va trebui să fie diagnosticată și tratată. Medicul veterinar vă poate recomanda analize de sânge și alte teste pentru a face acest lucru. Dacă boala de bază nu este abordată, câinele dumneavoastră va suferi probabil de crize recurente de otită externă.
3. Boala sacului anal
Dacă câinele dumneavoastră încă miroase urât după o baie, este posibil ca boala sacului anal să fie de vină. Câinii au doi saci anali de o parte și de alta a anusului. Acești saci sunt localizați la aproximativ patru și opt poziții în jurul orei de la anus. Glandele care căptușesc aceste saci produc un lichid urât mirositor pe care câinii îl folosesc pentru a-și marca teritoriul.
Acești saci ar trebui să se golească în mod natural atunci când un câine defulează, dar uneori lichidul nu trece, iar sacii devin impactați. Lichidul se îngroașă, iar sacii se umflă. Dacă se întâmplă acest lucru, probabil că veți observa cățelul dvs. „se deplasează” sau își târăște posteriorul pe jos sau își mușcă anusul. Câinii cu glande anale impactate sunt adesea urât mirositori și au un miros de pește. Tratamentul glandelor anale impactate implică exprimarea sau golirea sacilor. Cel mai bine este să lăsați medicul veterinar să facă acest lucru.
În unele cazuri, glandele anale impactate se pot infecta, formând un abces al sacului anal. Abcesul va apărea ca o umflătură inflamată și dureroasă pe una sau pe ambele părți ale anusului. Dacă abcesul se sparge, veți observa o secreție care conține sânge și puroi. Un abces al glandei anale este extrem de dureros și necesită antibiotice și alte medicamente pentru a controla durerea. În unele cazuri, abcesul va trebui să fie curățat sub sedare sau anestezie generală.
4. Infecții ale pielii
Infecțiile cutanate sunt adesea urât mirositoare, cu un miros neplăcut care persistă și după baie. Infecțiile cutanate pot fi de origine fungică sau bacteriană.
Dermatita Malassezia este cauzată de o drojdie numită Malassezia pachydermatis. Câinii afectați sunt extrem de mâncărimiți și au un miros neplăcut, de mucegai. În cazurile severe, pielea apare îngroșată și pigmentată.
Malassezia se găsește în mod normal pe piele, dar dacă condițiile de piele se schimbă sau dacă sistemul imunitar este suprimat, poate apărea o creștere excesivă a drojdiei și se produce o infecție. Alergiile și tulburările endocrine pot afecta pielea și pot duce la o infecție cu Malassezia. Vremea umedă și prezența pliurilor cutanate predispun, de asemenea, un câine la dezvoltarea dermatitei Malassezia.
Pentru a diagnostica această infecție, medicul veterinar va lua probe din zonele afectate ale pielii și le va examina la microscop. Tratamentul include șampoane medicamentate, creme topice și medicamente orale în cazurile severe. De asemenea, tratamentul va urmări să abordeze cauza care stă la baza infecției cu drojdie.
Infecțiile cutanate bacteriene afectează foliculii de păr și pielea din jurul câinilor. Ca și în cazul infecțiilor cu drojdie, infecțiile bacteriene ale pielii au o cauză de bază, cum ar fi alergiile, bolile endocrine, paraziții sau imunosupresia. Rănile provocate de mușcături și corpurile străine, cum ar fi semințele de iarbă, pot duce, de asemenea, la infecții cutanate bacteriene urât mirositoare. Rasele cu pliuri excesive ale pielii, cum ar fi Bulldogii și Spanielii, sunt, de asemenea, predispuse la apariția infecțiilor cutanate din cauza umidității care este prinsă între pliurile pielii.
Câinii cu infecții bacteriene ale pielii sunt adesea extrem de mâncăcioși. Pielea apare inflamată, flască și este acoperită de mici umflături pline de puroi. Câinii afectați își pot pierde, de asemenea, părul.
Pentru a diagnostica o infecție bacteriană a pielii, este posibil ca medicul veterinar să dorească să preleveze probe pentru a le examina la microscop sau să le trimită la laborator pentru cultură bacteriană și sensibilitate. Dacă câinele dumneavoastră suferă de infecții cronice ale pielii, medicul veterinar va dori să afle cauza care stă la baza infecției și poate dori să efectueze analize de sânge. Tratamentul include șampoane speciale medicamentate, unguente și antibiotice, precum și alte medicamente menite să trateze cauza de bază.
5. Flatulența câinelui
În cazul în care câinele proaspăt spălat încă miroase urât, este posibil să se datoreze flatulenței. Flatulența este formarea excesivă de gaze în sistemul intestinal, cu expulzarea ulterioară a gazelor prin anus.
Eliminarea ocazională a vântului este normală pentru câini, dar ar putea indica o problemă gastrointestinală atunci când devine excesivă sau începe să miroasă mai rău decât de obicei. Flatulența excesivă este adesea cauzată de faptul că un câine a mâncat ceva nou, cum ar fi o schimbare de dietă, resturi de masă sau scormonirea în timpul plimbărilor sau în parc.
Intoleranțele și alergiile alimentare pot provoca, de asemenea, flatulență. Hrana pentru câini formulată cu ingrediente greu digerabile, cum ar fi soia sau mazărea, poate provoca, de asemenea, formarea excesivă de gaze. Rasele brahicefalice sau cu fața plată, cum ar fi Bulldogii și Pugs, au tendința de a înghiți mult aer atunci când mănâncă sau beau, ceea ce duce la flatulență. Acest lucru este valabil și pentru câinii care mănâncă repede. Alte probleme gastrointestinale, cum ar fi boala intestinului iritabil (IBD) și enterita, pot provoca, de asemenea, flatulență excesivă.
Tratamentul flatulenței se bazează pe diagnostic și implică în mod obișnuit o schimbare a dietei.
În concluzie
Dacă câinele dumneavoastră continuă să miroasă după o baie, este de obicei un semn că ceva nu este în regulă. Cel mai bine este să vă duceți câinele la un medic veterinar dacă observați că acesta miroase urât. Acest lucru ar putea indica faptul că câinele dumneavoastră suferă de o afecțiune medicală care necesită tratament.
În plus față de faptul că miroase urât, câinele dumneavoastră ar putea avea dureri și disconfort din cauza afecțiunii. Acest lucru nu este întotdeauna evident. Nu încercați să mascați problema cu spray-uri parfumate sau să vă spălați câinele în exces, deoarece acest lucru îi poate lipsi blana și pielea de uleiurile naturale. O baie lunară este suficientă, cu excepția cazului în care, bineînțeles, câinele dumneavoastră se rostogolește în ceva urât mirositor.