Dacă vă plimbați prin parc sau stați pe veranda din fața casei și observați o pasăre care se agită frenetic în pământ, s-ar putea să vă tresară inima. Mulți dintre noi, iubitori de animale, ne-am opri din ceea ce facem și ne-am grăbi să ne asigurăm că pasărea este bine, doar pentru a o vedea zburând ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dacă ați trăit această experiență și ați rămas cu dorința de a putea face mai mult pentru a ajuta pasărea, nu vă îngrijorați. Pasărea pe care ați văzut-o nu este în pericol – pur și simplu face o baie de praf!

Știind că băile de praf sunt o parte complexă a rutinei unei păsări, s-ar putea să vă zgâriați la cap. De ce fac păsările băi de praf? Li se pare că praful le dă o senzație de curățenie? Este necesar? Aceste întrebări sunt comune pentru cei care au fost martori la acest comportament. Haideți să aflăm mai multe despre băile de praf și de ce au nevoie păsările din zona dumneavoastră de ele.

Ce este o baie de praf?

Poate credeți că oamenii sunt singurii de pe planetă cărora le pasă de aspectul lor. Nu este cazul. Și păsărilor le pasă de aspectul lor. Acesta este motivul pentru care sunt cunoscute pentru a se prelinge penele. Acum, nu învinovățiți păsările că sunt superficiale – ele nu sunt. Prelingerea și menținerea sănătății penelor lor este crucială pentru supraviețuirea lor. Acest lucru le menține penele aliniate, ajută la impermeabilizarea corpurilor lor, le scapă de penele muiate și chiar elimină paraziții care pot provoca boli. Băile de praf sunt o parte a procesului de prelingere de care majoritatea dintre noi nu am realizat că păsările au nevoie.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce alune? Ce trebuie să știți!

Prin rostogolirea în noroi și experiența unei băi de praf, păsările pot elimina excesul de uleiuri din penele lor. Dacă aceste uleiuri rămân pe pene, acestea pot deveni mat și unsuroase. Aceste grăsimi nedorite și penele maturate pot face zborul mai dificil și pot afecta aerodinamica păsării. Odată ce praful se absoarbe și se atașează de uleiuri, păsările îl scutură apoi și uleiul dispare odată cu el. Același lucru se poate spune și despre resturi, piele uscată și chiar paraziți, cum ar fi păduchii.

Cum fac păsările o baie de praf?

Păsările nu se scufundă într-o grămadă de murdărie și se zbat. O baie de praf este mult mai complexă. Pentru a începe procesul, o pasăre va zgâria pământul cu picioarele pentru a crea pământ fin. Apoi, își va folosi pieptul pentru a adânci această tăvăleală, rostogolindu-se sau legănându-se pe loc. Odată ce acest lucru este făcut, pasărea va începe să dea din aripi. Similar modului în care se curăță în apă, această bătaie împrăștie praful pe tot corpul. Coada este deseori desfăcută și penele sunt pufnite în timpul acestui proces pentru a permite prafului să ajungă până la pielea păsării. În cele din urmă, pasărea își va freca capul și gâtul de pământ. Această acțiune o va ajuta să îmbrace penele mai mici de pe gât și chiar să îmbrace obrajii.

Când acest proces este finalizat, pasărea se va relaxa în pământ pentru câteva momente pentru a-și trage răsuflarea. Apoi, vor repeta procesul până când vor fi mulțumite de acoperirea corpului lor. După ce este mulțumită, pasărea se va scutura de excesul de praf și apoi se va întoarce la perișorul ei. Acest lucru permite altor păsări din zonă să viziteze tăvălugul și să facă și ele o baie de praf.

CITEȘTE ȘI:
Pot găinile să mănânce orez? Sfaturi pentru dietă și sănătate

Cât de des fac păsările băi de praf?

Frecvența cu care o pasăre face o baie de praf depinde de pasăre. Dacă pasărea trăiește într-un climat arid sau dacă au loc lunile de vară, se așteaptă mai multe băi de praf. Acest lucru se datorează faptului că apa este mai greu de găsit, iar scăldatul regulat este mai dificil. În cele mai multe cazuri, totuși, spălatul prafului are loc atunci când pasărea simte că trebuie să se ocupe de penele sale și că murdăria poate fi găsită cu ușurință.

Ștergerea prafului poate avea loc de mai multe ori pe zi. Odată ce s-a făcut un loc bun de bălăceală, puteți constata că păsările vor vizita același loc. În unele cazuri, păsările pot face chiar băi de praf împreună. Acest lucru se întâmplă adesea dacă păsările fac parte din același stol și au găsit o zonă în care se poate șterge praful cu ușurință.

Realizarea unei băi de praf

Dacă doriți să ajutați păsările din cartierul dvs. să rămână mai sănătoase, oferindu-le o zonă în care să facă baie de praf este o modalitate perfectă. Poate fi dificil pentru păsări să găsească pământ fin, fără smocuri, pentru a se bălăci și a-și face zona de prăfuit. Dacă aveți un loc pe proprietatea dvs. care credeți că ar fi perfect, eliberați-l și faceți-l mai accesibil. Dacă păsările au vizitat deja această zonă, încercați să o păstrați protejată pentru ca ele să o poată folosi în continuare.

Dacă nu credeți că există un loc bun pe proprietatea dvs. pentru ca păsările să se prăfuiască, o opțiune este să faceți unul într-o zonă însorită. După cum am menționat, solul trebuie să fie fin, fără resturi și smocuri. De asemenea, tăvălugul trebuie să fie în apropierea unui copac sau a unui alt tip de postament pe care păsările îl pot folosi în cazul în care se apropie un prădător. Puteți adăuga o protecție suplimentară acestei zone folosind o bordură sau chiar pietre găsite în jurul proprietății. Acest lucru va face ca păsările să se simtă mai în siguranță și va da zonei de scăldat un aspect fermecător de care se vor bucura privitorii.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des trebuie să curăț cușca hamsterilor mei?

În concluzie

Băile de praf sunt o parte importantă a vieții păsărilor. În timp ce acest proces ajută la menținerea sănătății penelor păsărilor, este, de asemenea, distractiv pentru iubitorii de păsări să asiste și să se bucure. Dacă doriți să le faceți viața mai ușoară păsărilor, adăugați o zonă de șters praful în apropierea casei dvs. pentru ca acestea să aibă acces. Veți avea parte de ore întregi de distracție urmărind păsările în timp ce acestea beneficiază de ajutorul dumneavoastră.