Există câteva potențiale motive pentru care pisica ta a început să facă pipi în patul tău – ceea ce probabil că ai considerat anterior ca fiind unul dintre puținele tale spații sacre. Atunci când o pisică începe să meargă la baie în afara litierei, este timpul să evaluați situația și să vedeți ce s-ar putea întâmpla.

Aceasta este, fără îndoială, o problemă foarte frustrantă, dar noi suntem aici pentru a vă ajuta să ajungeți la fondul problemei. Am întocmit o listă cu posibilele motive pentru care pisica ta face pipi în patul tău, așa că haideți să aruncăm o privire mai atentă:

Top 7 motive pentru care pisicile fac pipi în pat:

1. Amplasarea litierei

Pisicile pot fi foarte pretențioase în ceea ce privește locația litierei lor. Pisicile sunt în mod natural animale private când vine vorba de a se ușura, cine le poate învinovăți? Acesta este un comportament natural care este rezultatul vulnerabilității față de prădători în sălbăticie atunci când nu-și mai fac nevoile. Este posibil ca pisicii dvs. să nu-i placă locația actuală a litierei din cauza lipsei de intimitate sau a zonei cu trafic intens din jurul acesteia.

Soluție

Dacă locația litierei este problema, încercați să găsiți un loc frumos și liniștit undeva în casă pentru a amplasa litiera. Oferirea intimității dorite de pisica dvs. poate fi tot ceea ce este necesar pentru a o face să se întoarcă în litieră și să nu mai stea în patul dvs.

Dacă ați mutat recent litiera înainte de începerea urinării în pat, aceasta ar putea fi cauza. Încercați să mutați litiera înapoi în locația inițială sau să găsiți un loc mai convenabil și să îi prezentați pisicii dumneavoastră acest lucru. Este posibil să fie nevoie să blocați accesul în dormitoare în această perioadă pentru ca pisica dumneavoastră să se reacomodeze la folosirea litierei.

2. Prea puține cutii pentru litieră în casă

Gospodăriile cu mai multe pisici trebuie să aibă suficiente cutii de nisip pentru numărul de pisici din casă. Uneori, pisicile vor refuza să folosească litiere comune, ceea ce le determină să caute în altă parte pentru a-și face nevoile.

Soluție

Se recomandă să aveți o cutie de nisip pentru fiecare pisică din gospodărie, plus una suplimentară. Dacă vă lipsește numărul de cutii de nisip din casă, dați o fugă la magazin sau intrați pe internet și luați numărul potrivit de litiere pentru numărul de pisici din casă. Să sperăm că asta este tot ce trebuie să faci pentru a-ți opri pisica să facă pipi în patul tău.

CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru a scăpa de purici la pisici

3. Designul sau dimensiunea cutiei de nisip

Dacă ați schimbat recent stilul sau dimensiunea litierei pe care o foloseați, acest lucru ar putea face ca pisica dvs. să găsească alte locuri pentru a merge la baie, inclusiv patul dvs. Pisicile sunt creaturi mici și pretențioase care pot avea preferințe foarte ciudate. Fiecare individ va avea preferințele sale, așa că numai dumneavoastră veți putea determina dacă aceasta este o problemă pentru pisica dumneavoastră.

Puneți-vă câteva întrebări care să vă ajute să determinați dacă acesta ar putea fi motivul pentru comportamentul pisicii dumneavoastră. Ați trecut de la o cutie deschisă la una cu capac? Ați cumpărat o litieră mai mică decât cea anterioară? Folosiți acum o litieră care are un punct de intrare diferit de cel cu care se simțea confortabil?

Soluție

Dacă dimensiunea sau designul litierei este vinovat, se recomandă să reveniți la stilul de litieră pe care pisica dvs. îl folosea confortabil. Asigurați-vă că îi reintroduceți cutia și chiar blocați accesul în dormitor, dacă este necesar, pe măsură ce încercați să corectați acest comportament.

4. Tipul de litieră

Ați încercat recent un nou tip de litieră pentru casă? Dacă da, acesta ar putea fi motivul pentru care așternuturile dvs. sunt noua toaletă pentru pisici. Pisicile pot deveni confortabile cu un anumit tip de nisip și pot fi complet descurajate dacă acesta s-ar schimba. Dacă folosiți de obicei litieră din argilă, dar ați trecut la ceva precum cristale sau litieră de pin (sau invers), aceasta ar putea fi problema dumneavoastră.

Soluție

Dacă ați schimbat recent tipurile de litieră chiar înainte ca patul dvs. să cadă victimă obiceiurilor pisicii dvs. de a merge la baie, încercați să schimbați litiera nouă cu cea de stil vechi pentru a vedea dacă acest lucru face o diferență. Dacă este o chestiune de confort, pisica dvs. s-ar putea să se readapteze cu ușurință la vechea litieră.

CITEȘTE ȘI:
Cum să calmezi o pisică pentru toaletare: 6 sfaturi și trucuri

5. Cutia de nisip nu este suficient de curată

Ați ținut pasul cu curățarea de rutină a litierei? Litierele necurățate pot determina pisicile să meargă în altă parte. Micilor noștri prieteni felini drăgălași le place să fie curați și ordonați. Ele nu își limitează curățenia doar la toaleta proprie, ci vor ca și camerele lor de baie să fie frumoase și curate. Dacă ați neglijat litiera și aceasta a fost mai plină decât de obicei, este posibil ca patul dvs. curat să fi fost mult prea primitor.

Soluție

Vestea bună în legătură cu această potențială problemă este că este foarte ușor de rezolvat cu ajutorul unui curățător de litieră. Faceți ca litiera să fie mai confortabilă și mai primitoare, făcând curățenie în ea. Curățarea temeinică și frecarea întregii cutii este o idee bună pentru ca pisica dvs. să aibă un nou început cu o cutie de nisip impecabil de curată. Asigurați-vă că țineți pasul cu curățenia zilnică pentru a preveni ca această problemă să se repete.

6. Stres/Frică

Pisicile sunt foarte sensibile la mediul înconjurător și orice schimbare în rutina lor zilnică le poate provoca o cantitate semnificativă de stres. Atunci când pisicile sunt stresate, comportamentul lor se poate schimba drastic, atât de mult încât este obișnuit ca proprietarii de animale de companie să se îngrijoreze cu privire la sănătatea lor generală. Dacă observați diferențe comportamentale semnificative, trebuie să luați legătura cu medicul veterinar pentru a face o evaluare adecvată. Dacă pisica ta a început recent să facă pipi pe patul tău după o schimbare vizibilă a stilului de viață sau a rutinei, acesta ar putea fi vinovatul.

Pe lângă stresul provocat de schimbare, frica poate provoca, de asemenea, acest comportament. Există oameni sau animale noi în gospodărie? Există cineva care vine și pleacă din casă? Frica este o emoție puternică care poate face ca pisica dumneavoastră să se ascundă în locuri ciudate și să folosească baia în afara litierei.

Soluție

Încercați să vă gândiți la ce fel de factori de stres ar putea să vă afecteze pisica sau să îi provoace frică. Chiar și cele mai mici schimbări de rutină pot face ca pisica dumneavoastră să experimenteze stres și anxietate.

CITEȘTE ȘI:
6 Remedii de casă pentru tratarea scabiei pisicii

Dacă sunteți conștienți de o schimbare drastică care urmează să se producă în stilul de viață sau în rutină, încercați să anticipați problema lucrând cu medicul veterinar pentru a ajuta la reducerea încărcăturii de stres a pisicii dumneavoastră. Unele pisici sunt mai sensibile la aceste tipuri de probleme comportamentale decât altele. Contactați întotdeauna medicul veterinar pentru a exclude orice problemă de sănătate subiacentă.

7. Probleme de sănătate

Problemele de sănătate subiacente pot provoca schimbări drastice în obiceiurile de urinare ale pisicii dumneavoastră. Pisica dvs. ar putea avea o afecțiune medicală care face dificilă deplasarea la litieră sau ar putea avea prea multă durere pentru a intra și ieși din litieră.

Probleme medicale, cum ar fi infecția tractului urinar, cistita interstițială felină, pietrele la vezică și pietrele la rinichi sunt toate cauze potențiale. Chiar și afecțiunile medicale care nu au legătură cu rinichii și vezica urinară ar putea provoca schimbări în obiceiurile lor de a merge la baie.

Soluție

Dacă pisica dvs. urinează brusc în patul dvs., există întotdeauna posibilitatea ca acest lucru să se datoreze unei afecțiuni medicale subiacente. Trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar pentru ca pisica dumneavoastră să fie evaluată și diagnosticată corespunzător.

Concluzie

Faptul că pisica ta începe brusc să urineze pe patul tău este un coșmar frustrant. Trebuie să vă contactați medicul veterinar dacă ați observat acest comportament, astfel încât să puteți exclude mai întâi orice afecțiune medicală de bază care ar putea fi cauza. Odată ce problemele de sănătate sunt excluse ca și cauză, puteți începe să evaluați mai departe situația pentru a încerca să determinați cauza exactă a acestui comportament nedorit și foarte murdar. Odată ce ați identificat problema, puteți lucra pentru a găsi o soluție.