Să vă vedeți câinele cum se uită și latră la un perete poate fi alarmant. La ce ar putea să latre? Visează cu ochii deschiși? A dezvoltat o tulburare mentală? Vede sau aude ceva ce dumneavoastră nu puteți vedea sau auzi? Ne-am propus să răspundem la aceste întrebări arzătoare, astfel încât să nu trebuiască să rămâneți confuz dacă câinele dumneavoastră continuă să latre la perete. Iată câteva motive pentru care cățelul tău ar putea să latre la perete și ce poți face în acest sens.

De ce latră câinele meu la perete? (4 motive)

1. Aude ceva în interiorul pereților

Unul dintre motivele pentru care câinele tău ar putea lătra la pereți este că aude ceva care se mișcă în interiorul lor și pe care tu nu îl poți auzi. Ar putea fi gândaci, un șoarece sau un șobolan, sau insecte care s-au infiltrat în casa ta. Câinii pot auzi mai bine decât oamenii zgomotele mai ascuțite, cum ar fi cele provenite de la șobolani.

De obicei, câinii sunt mai atenți la sunetele pe care le aud în jurul lor, în timp ce oamenii sunt mai concentrați pe lucruri precum pregătirea cinei, uitatul la televizor și trebăluirea prin casă, toate acestea producând zgomote care ar putea înăbuși orice sunet din interiorul pereților. În cazul în care câinele dumneavoastră aude lucruri în pereți, este probabil să latre la sunet pentru a încerca să scape de el.

Ce trebuie făcut în acest sens

Dacă câinele tău latră la pereți și ești foarte atent, s-ar putea să auzi aceleași sunete din interior ca și el. Dacă este așa, probabil că este timpul să apelați la un specialist în combaterea dăunătorilor. Aceștia vă pot inspecta casa și pot determina ce dăunători, dacă există, trăiesc în pereții dvs. și pot eradica problema rapid. Odată ce casa ta este lipsită de dăunători, câinele tău nu ar trebui să mai simtă nevoia să latre la pereți.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scapi de mirosul de câine ud: 7 pași simpli

2. Se simt frustrați

Un alt motiv pentru care câinii latră la pereți este acela că încearcă să scape de sentimentele de frustrare. Dacă se plictisesc acasă din cauza lipsei de activitate și de exerciții fizice, ar putea recurge să se holbeze la un perete și să latre la el. Această situație este similară cu cea în care un copil care a fost închis în mașină ore în șir în timpul unei călătorii cu mașina se va comporta ciudat și va face zgomote pe care, în mod normal, nu le-ar face în majoritatea celorlalte circumstanțe. Dacă nu puteți găsi niciun alt motiv pentru lătratul câinelui dumneavoastră, probabil că frustrarea este vinovată.

Ce trebuie să faceți în acest sens

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru câinele dumneavoastră frustrat este să îi oferiți mai multe emoții în viața lor. Asigurați-vă că au parte de o plimbare lungă și energică în fiecare zi. Puneți la dispoziție o mulțime de jucării în casă. Fă-ți timp să jucați împreună de mai multe ori pe săptămână „fetch” și alte jocuri afară. Introduceți o jucărie puzzle interactivă pentru a-i ține ocupați în timpul serilor liniștite de acasă. Orice activitate pe care i-o oferiți și care stimulează corpul și creierul ar trebui să vă ajute să vă împiedicați câinele să fie atât de frustrat încât să latre la pereți.

3. Încearcă să comunice cu animalele de afară

Veverițele și păsările sălbatice din afara casei tale s-ar putea să nu fie ceva ce observi atunci când îți petreci timpul în interior. Dar asta nu înseamnă că câinele tău nu este atent. Dacă auziți animale sălbatice sau alte animale de companie zăbovind în afara casei, iar câinele dvs. pare să latre la perete, există o mare probabilitate ca el să încerce pur și simplu să comunice cu animalele de afară.

CITEȘTE ȘI:
17 întrebări importante pe care să le pui unui crescător de câini (Ghid 2023)

Ce trebuie să faceți în acest sens

Singurul lucru pe care îl puteți face în legătură cu această situație este să luați măsuri pentru a ține animalele departe de casa dumneavoastră. Aceasta poate fi o sarcină dificilă, mai ales dacă locuiți într-un loc în care veverițele, păsările și alte animale sălbatice sunt din abundență. Puteți încerca întotdeauna să redirecționați atenția câinelui dumneavoastră ori de câte ori încearcă să latre prin perete la animalele de afară. Atrageți-i cu o recompensă, jucați un mic joc de tras de păr sau includeți-i în conversațiile voastre cu oamenii.

4. Suferă de o tulburare cognitivă

Sindromul de disfuncție cognitivă este cel mai frecvent la câinii (și pisicile) geriatrici. Este similar cu demența pe care o recunoaștem la oameni. Dacă suferă de o tulburare cognitivă, câinele dumneavoastră se poate uita la un perete și poate începe să latre la el fără niciun motiv evident.

Ce trebuie să faceți în această privință

Cei mai buni pași pe care îi puteți face în această situație este să programați o întâlnire cu medicul veterinar și să expuneți toate semnele și simptomele pe care le-ați observat. Să sperăm că testarea va ajuta la diagnosticarea problemelor cognitive ale câinelui dumneavoastră, astfel încât acestea să poată fi abordate în mod corespunzător și calitatea vieții sale să fie îmbunătățită.

Gânduri finale

Există multe motive pentru care câinele dumneavoastră ar putea să latre la perete și este important să vă familiarizați cu aceste motive. Păstrați mintea deschisă și nu presupuneți pur și simplu că potaia dvs. este doar enervantă. Faceți o mică recunoaștere înainte de a ajunge la orice concluzie. Mai mult ca sigur, oprirea câinelui dumneavoastră de a mai lătra la perete este posibilă, deși ar putea fi necesară puțină muncă de convingere.