Sunt șanse mari să fi văzut videoclipuri virale cu pisici care reacționează în moduri uneori dramatice la apariția bruscă a unui castravete. Pisicile aproape întotdeauna sar în aer de spaimă, ceea ce reprezintă o farsă hilară, dar oarecum crudă. Aceste videoclipuri sunt peste tot pe internet și se pare că aproape toate pisicile au aceeași reacție la acest fruct benign. Dar întrebarea rămâne: De ce?

În acest articol, vom analiza cele două motive cele mai probabile pentru care pisicile se tem atât de mult de castraveți și de ce nu ar trebui să încercați această farsă populară acasă pe felina dvs. neștiutoare (indiferent cât de puternică este tentația!).

Cele 2 motive pentru care pisicilor le este frică de castraveți

1. Ele confundă castravetele cu un șarpe

Deși nu există un răspuns definitiv cu privire la motivul exact pentru care pisicile se tem atât de mult de castraveți, majoritatea experților sunt de acord că nu de fructul în sine le este frică, deoarece multe pisici se bucură de gustul castraveților. Există, într-adevăr, videoclipuri cu presupuși farsori de pisici care plasează viclean fructul în apropierea unei pisici neștiutoare, doar pentru a constata că pisica începe să se înfrupte din el!

Bineînțeles, nu există niciun motiv real pentru ca o pisică să se teamă de castravete sau de orice alt fruct sau legumă, iar majoritatea experților sunt de acord că cel mai probabil motivul reacției pisicii este că aceasta confundă castravetele cu un șarpe. Pisicile au un instinct înnăscut de a evita șerpii, iar un castravete seamănă suficient de mult cu un șarpe încât să evoce o reacție extremă, deși de scurtă durată. Castravetele este lung și verde, ca majoritatea șerpilor, iar reacția instinctivă a pisicii este să sară în aer cât mai sus posibil pentru a evita să fie mușcată.

CITEȘTE ȘI:
Cum să-ți reeduci pisica să folosească litiera (9 pași simpli)

O dovadă în plus a acestei teorii constă în faptul că aproape orice lucru alungit, cum ar fi un șarpe de cauciuc, va evoca aceeași reacție, excluzând castravetele în sine ca fiind vinovat.

2. Apariția bruscă îi prinde cu garda jos

Pisicile sunt animale notorii ca fiind alerte și instinctive și sunt extrem de conștiente de ceea ce le înconjoară. În toate aceste videoclipuri virale, castravetele este plasat pe ascuns în spatele pisicii în timp ce aceasta doarme sau mănâncă, iar apariția bruscă a ceva care nu era acolo înainte este cea care le dă o asemenea spaimă.

Pisicile sunt niște mâncăcioase atente și pretențioase și, în general, vor începe să mănânce doar atunci când sunt sigure că nu există niciun fel de pericol și că nu sunt alte pisici sau câini în jurul bolurilor lor de mâncare. Apariția bruscă a castravetelui care nu era acolo cu o secundă în urmă – și care are forma unui șarpe – este suficientă pentru a le face să sară în aer. Același lucru se poate spune și despre pisicile care dorm. Pisicile au, în general, un loc sigur și confortabil în care se bucură de somnul lor zilnic, iar apariția bruscă a unui castravete sau a aproape oricărui obiect ciudat este surprinzătoare pentru ele.

De ce nu ar trebui să sperii niciodată pisicile cu castraveți

Pisicile au reacții de sperietură dramatice și poate fi hilar să le vezi cum sar în aer la simpla vedere a unui castravete. Dar, în realitate, farsa nu este chiar atât de amuzantă când te gândești la ea, cu atât mai puțin pentru pisică! Această reacție poate cauza probleme de sănătate pentru felina ta și nu ar trebui niciodată să fie afectată în mod intenționat asupra ei.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scoți mirosul și petele de urină de pisică de pe covoare? Ce trebuie să știi!

În primul rând, saltul brusc în aer poate provoca cu ușurință rănirea pisicii dumneavoastră sau a unui alt animal de companie sau a unui om aflat în apropiere. Ar putea să se lovească de ceva ascuțit sau să spargă sticla din apropiere și să se rănească. Această farsă aparent nevinovată poate provoca, de asemenea, un stres prelungit pentru pisică, putând fi nevoie de câteva ore bune pentru ca ritmul cardiac să scadă și pentru ca ea să se simtă în sfârșit calmă. Ora mesei sau a somnului poate deveni un eveniment plin de anxietate și poate fi dificil de depășit. S-a demonstrat că această anxietate susținută cauzează probleme imunitare și probleme intestinale, ceea ce poate duce la o durată de viață mai scurtă.

Ce se întâmplă dacă le este deja frică de castraveți?

Dacă farsa a fost deja jucată pe pisica ta și orice obiect alungit îi sperie acum, va trebui să corectezi comportamentul. Încearcă să îi prezinți castravetele încet și calm și repetă procesul pe parcursul a mai multor zile până când se obișnuiește cu el. De asemenea, nu-i mai speriați niciodată intenționat, deoarece acest lucru va anula probabil toată munca dumneavoastră dificilă.

Gânduri finale

Potrivit experților, este foarte probabil ca pisicile să nu aibă nicio problemă cu castravetele în sine, ci mai degrabă circumstanțele din jurul acestuia sunt cele care le declanșează instinctele naturale. În orice caz, majoritatea experților sunt de asemenea de acord că poate fi foarte dăunător pentru sănătatea pisicii tale să fie speriată prea des și, oricât de amuzante ar părea videoclipurile virale, este o farsă care nu ar trebui continuată.