Puii par să atragă o mulțime de întrebări interesante. De ce a traversat găina drumul? Ce a fost mai întâi, găina sau oul? Poți să meditezi la răspunsurile la aceste întrebări timp de nenumărate ore și să nu găsești niciodată mai mult decât o replică de prost gust, care probabil că nici măcar nu este amuzantă. Dar iată o întrebare referitoare la găini la care chiar se poate răspunde: de ce nu pot zbura găinile?

Cam toată lumea a văzut o găină la un moment dat în viață, dar ați văzut vreodată o găină zburând? Probabil că nu, iar dacă vă întrebați de ce, atunci suntem aici pentru a vă oferi un răspuns. La urma urmei, ce ar putea fi mai important decât să aflăm de ce găinile nu pot zbura? Acestea sunt întrebări valoroase care chinuie societatea, așa că haideți să vedem ce spune știința.

Pot zbura de fapt găinile?

Deci, iată care este chestia amuzantă, găinile pot zbura! Serios, pot, doar că nu se pricep prea bine la asta. Totuși, au aripi și pot decola, zburând în aer înainte de a coborî la o distanță scurtă. Nu ne credeți? Priviți acest videoclip.

Totuși, nu vei vedea niciodată un pui zburând foarte departe. Chiar și înainte de domesticire, strămoșul găinilor din zilele noastre, pasărea junglei, era, de asemenea, un zburător destul de slab. De acord, nu aveau nevoie să zboare foarte departe. Se adăposteau în ramuri joase și mâncau hrană de la sol. Singurul lor zbor era de la o creangă la alta și, din moment ce pădurile erau dese și dense, distanța dintre crengi nu era foarte mare.

CITEȘTE ȘI:
Aricii sunt nocturni? Și pot vedea în întuneric?

Puii care zboară bine

În timp ce toate găinile pot reuși să zboare puțin, unele rase zboară mult mai bine decât altele. Și nici nu este vorba doar de rase; mărimea joacă un rol important în capacitatea de zbor a unui pui. De aceea, bantamii sunt în general zburători destul de buni. Aceste găini sunt mult mai mici decât găinile obișnuite, cântărind între 1 și 2,5 kilograme, ceea ce face ca zborul să fie mult mai ușor pentru ele.

Cu toate acestea, unele rase de talie mare sunt, de asemenea, cunoscute ca fiind destul de bune la zbor. Unele dintre rasele care pot zbura bine includ Yokohama, La Fleche, Leghorn și Araucana.

Cât de departe pot zbura găinile?

Deși găinile pot zbura, ele nu efectuează migrații interjudețene care se întind pe sute sau mii de kilometri, precum o rață sau o gâscă. Chiar și cele mai bune zburătoare din lumea găinilor sunt, în cel mai bun caz, sub așteptări, iar cu cât pasărea este mai mare, cu atât mai prost zboară. Puii mai mici se descurcă cel mai bine la zbor, unii bantams reușind să zboare pe distanțe de 15 metri. Bineînțeles, nu ajung foarte sus. O găină care zboară la 15 metri ar putea reuși să se ridice doar la 3 metri înălțime înainte de a aluneca în jos pe o distanță.

În timp ce multe găini de mărime naturală pot realiza un zbor decent, unele dintre cele mai mari nu fac mai mult decât să sară. Rasele mari, cum ar fi Orpingtons și Wyandottes, abia dacă se ridică mai mult de un metru de la sol atunci când „zboară”. Alte rase renunță în esență la această experiență cu totul, cum ar fi Silkies.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un porcușor de Guineea

Puiul domestic modern

Există motive întemeiate pentru care găinile domestice moderne nu zboară bine și niciunul dintre ele nu este accidental. Oamenii au crescut găini pentru a avea anumite trăsături care să le facă mai dezirabile ca animale de fermă. Atunci când vine vorba de producția de carne, merită să ai pui grăsuți, grași, care cântăresc cât mai mult posibil. Bineînțeles, toată această greutate nu ajută puiul în zbor!

În ciuda mărimii lor suplimentare, este posibil ca găinile să fi evoluat totuși cu aripi mai mari pentru a scăpa de prădători, dacă era necesar. Dar găinile sunt crescute în grija oamenilor care le protejează de prădători, așa că zborul nu era necesar pentru aceste păsări, iar în timp, ele au continuat să crească în dimensiune, în timp ce aripile lor au rămas mici.

De ce nu pot zbura găinile?

Când vine vorba de asta, există două motive simple pentru care găinile sunt niște zburătoare teribile. Corpurile lor sunt prea mari și grele pentru ca aripile lor mici să se ridice în aer. Oamenii au crescut selectiv puii pentru mărime și greutate, alegând cele mai grele și mai rapide exemplare, nu pe cele care pot zbura cel mai sus sau cel mai departe. Din această cauză, găinile domestice moderne sunt păsări mari și grele, cu aripi prea mici și inadecvate pentru zborul pe distanțe lungi.