Mulți începători în materie de creștere a găinilor de curte ar dori să se bucure de ouă proaspete pe tot parcursul anului. Dacă sunteți nou în creșterea găinilor, poate nu știți că găinile tind să nu mai depună ouă la sfârșitul toamnei și iarna, când orele de lumină scad.

Dacă vă întrebați „oare găinile fac ouă iarna?„, răspunsul este că pot face acest lucru cu puțină îndemnare. De exemplu, marile întreprinderi comerciale care vând ouă către supermarketuri își mențin găinile care depun ouă pe tot parcursul anului, făcând unele ajustări în mediul găinilor.

Vom intra mai jos în amănuntele acestui subiect legat de ouă și vă vom da 5 sfaturi pentru a vă face găinile să depună ouă în lunile cu vreme rece.

De ce producția de ouă încetinește atunci când este frig

La fel ca în cazul majorității păsărilor, în mod normal, găinile nu depun ouă tot anul. Numărul de ore de lumină le spune păsărilor când este momentul optim pentru a depune ouă și a se îngriji de puii de găină abia ieșiți din ouă. Acest lucru are loc primăvara și vara, când zilele sunt lungi și pline de lumină solară.

Lipsa luminii zilei, împreună cu temperaturile mai scăzute din timpul iernii, le spun găinilor când este timpul să își odihnească corpul. Pe măsură ce se instalează iarna rece și întunecată, corpul găinilor dvs. intră în mod natural în suprasolicitare, în care își redirecționează atenția către menținerea căldurii în loc să depună ouă.

Dacă doriți să vă convingeți găinile să continue să depună ouă atunci când este frig, există câteva lucruri pe care le puteți face. Urmați sfaturile de mai jos pentru a vă determina găinile să continue să vă binecuvânteze cu acele ouă mari și delicioase pe care v-ați obișnuit să le colectați în fiecare dimineață în coteț.

CITEȘTE ȘI:
Pot iepurii să mănânce varză? Ce trebuie să știți!

5 sfaturi pentru menținerea producției de ouă pe timp de iarnă

1. Furnizați suficientă lumină artificială

Ciclul de depunere a ouălor de către găini este determinat de cantitatea de lumină pe care acestea o primesc. Pentru a continua să producă hormonii care declanșează producția de ouă, găinile trebuie să primească 15 ore de lumină în fiecare zi. Puteți amplifica într-o oarecare măsură producția de ouă în timpul iernii prin simpla furnizare de lumină artificială găinilor dumneavoastră.

Cea mai bună lumină de utilizat într-un coteț din curte este un bec LED de 9 wați. Conectați lumina cu un temporizator, astfel încât să se aprindă dimineața devreme pentru a le oferi găinilor lumina zilei de care au nevoie. În acest fel, vă veți bucura să obțineți mai multe ouă de-a lungul acelor zile scurte și întunecate de iarnă.

Atenție, adăugarea de lumină artificială la un coteț de găini crește riscul de incendiu, așa că aveți grijă. Asigurați-vă că lumina este ținută departe de așternuturile uscate și nu este la îndemâna găinilor.

2. Păstrați găinile calde și confortabile

Cortul găinilor dvs. nu trebuie să fie foarte cald, cu excepția cazului în care clociți puii. Cu toate acestea, dacă doriți ca găinile dvs. să vă ofere ouă în cea mai rece perioadă a anului, cotețul dvs. trebuie să fie menținut la aproximativ 5° Celsius pentru a rămâne în zona de confort a găinilor.

În loc să folosiți electricitate și o lampă de căldură care poate fi periculoasă dacă este doborâtă, adăugați puțină izolație la cotețul dvs. pentru a-l menține cald și confortabil. Izolația poate fi făcută din mai multe lucruri, inclusiv polistiren, cutii de carton sau paie.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce ouă? Ce trebuie să știți!

Fiți generos cu izolația pe care o folosiți și acordați o atenție deosebită fisurilor și altor zone în care se poate infiltra aerul rece, cum ar fi în jurul ferestrelor și ușilor.

3. Hrănește-ți găinile mai mult

Deoarece găinile trebuie să muncească mai mult pentru a se încălzi în timpul lunilor cu vreme rece, producția de ouă este pusă pe plan secundar. Din moment ce găinile dvs. vor cheltui mai multă energie pentru a se încălzi, este logic să le oferiți mai multă hrană atunci când este frig, pentru ca ele să aibă energia necesară pentru a depune ouă.

Pe lângă hrana pentru găini, oferiți din când în când găinilor dvs. câteva bunătăți nutritive pentru păsări. Pur și simplu împrăștiați bunătățile pe podea sau adăugați-le în farfuria cu mâncare. Dacă aveți acces la porumb uscat în știuleți, găinile dvs. îl vor considera un adevărat răsfăț!

O producție adecvată de ouă necesită ca găinile dumneavoastră să fie bine hidratate. Dacă fetelor dvs. le este sete și nu primesc suficientă apă, nu vă vor oferi ouă, așa că asigurați-vă că au mereu multă apă proaspătă de băut. O idee bună este să adăugați la coteț un alimentator și un adăpător automat pentru păsări de curte pentru a vă asigura că găinile dvs. au mereu acces la hrană și apă.

4. Păstrați-vă găinile active

La fel cum corpul nostru se încălzește atunci când facem mișcare, același lucru este valabil și pentru găinile dumneavoastră. Activitatea ajută la menținerea găinilor sănătoase și fericite, ceea ce, la rândul lor, le ajută să producă mai multe ouă delicioase.

Încurajați-vă găinile să se aventureze afară în timpul zilei, plasând câteva bunătăți în curte. Dacă este prea frig pentru ca ele să iasă afară, vă puteți menține găinile active în interior adăugând un leagăn pentru găini sau o scară în coteț.

CITEȘTE ȘI:
Ce alimente pot mânca găinile? Legume, fructe și alte alimente sigure!

5. Păstrați cutiile de cuiburi curate

Găinile care au la dispoziție cutii de cuiburi curate, care conțin așternut confortabil, produc cele mai multe ouă, indiferent de sezon. Aveți grijă să păstrați cutiile de cuibărit cât mai curate posibil în timpul iernii.

Folosiți așternut de calitate superioară pentru păsări de curte, foarte absorbant și cu o amortizare suplimentară, astfel încât prietenele dvs. cu pene să fie cât mai confortabile, pentru ca ele să scoată mai multe ouă.

Rasa de găini pe care o creșteți contează!

Unele rase de găini se descurcă mult mai bine în lunile de iarnă decât altele, deoarece au atribute fizice care le fac să se descurce mai bine în frig. Unele dintre aceste trăsături fizice includ lucruri precum penele groase și dense, pieptenele pufoase și ciocul mic, astfel încât nu trebuie să vă faceți griji cu privire la degerături.

Concluzie

Acum că știi cum să-ți păstrezi găinile care fac ouă tot timpul anului, mai ai ceva de lucru! Asigură-te că prietenii tăi cu pene au un coteț cald, curat și confortabil în care să trăiască și multă hrană de calitate și apă proaspătă.

Chiar dacă va fi nevoie de un oarecare efort pentru a face ca lucrurile să fie perfecte pentru o bună producție de ouă pe vreme rece, veți prăji ouă și veți face omlete folosind ouă proaspete de la fermă toată iarna, așa că va merita!