Când a fost ultima dată când v-ați pregătit să mergeți în parc și ați luat pâinea veche de pe tejgheaua din bucătărie? La urma urmei, se pare că rațelor le place să primească pâinea ca pe un tratament gustos. Deseori, ele încep să iasă din pădure când văd că cineva se apropie cu o pungă de pâine. V-ați întrebat vreodată dacă pâinea este de fapt bună pentru rațe, totuși? Ei bine, pâinea chiar nu este bună pentru rațe, dar vestea bună este că există o mulțime de bunătăți grozave pe care le puteți oferi rațelor.

De ce nu ar trebui să hrănesc rațele cu pâine?

Pâinea nu este o hrană densă din punct de vedere nutritiv, deci conține foarte puțină valoare nutritivă pentru rațe. Dacă ați stat vreodată mai mult de câteva minute după ce ați aruncat pâinea în apă în parc, atunci ați observat că pâinea începe să se dilate atunci când este umedă. Ceea ce înseamnă că se dilată și în interiorul stomacului rațelor care o mănâncă, ceea ce duce la sațietate fără o cantitate adecvată de nutriție. Dacă rațele se simt prea pline după ce mănâncă pâine, atunci ele pot mânca mai puțin în general, ceea ce poate duce la deficiențe nutriționale și malnutriție.

Din cauza conținutului ridicat de carbohidrați din pâine, aceasta poate duce la creșterea cantității de scaun pe care rațele îl produc. Atunci când acestea fac mai mult caca, crește riscul de boli răspândite prin fecale, cum ar fi paraziții și infecțiile bacteriene. Aceste boli se pot răspândi printre rațe, gâște și alte viețuitoare din iaz și, în unele cazuri, pot fi transmise și oamenilor și animalelor domestice. Dacă rațele nu mănâncă pâinea pe care le-ați oferit-o, aceasta va putrezi, ceea ce poate duce la apariția dăunătorilor. Acești dăunători pot fi la rândul lor periculoși pentru rațe și pentru vizitatorii parcului prin răspândirea de boli.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce merișoare? Date despre sănătate și nutriție

Pâinea poate dăuna rațelor și ecosistemului

Uneori, oamenii își iau pâinea mucegăită pentru a o oferi rațelor. Fie că luați pâine mucegăită pentru rațe, fie că lăsați în urmă pâine care devine mucegăită înainte de a fi mâncată, aceasta poate duce la moartea rațelor. Aspergiloza este o infecție fungică cu impact asupra plămânilor pe care rațele o pot dobândi din hrana mucegăită, inclusiv din pâine. Deși nu este contagioasă, este mortală, iar rațele care intră în contact cu sporii de aspergiloză sunt susceptibile la infecție.

Un alt motiv important pentru a renunța la pâine și a găsi alternative mai bune este că pâinea poate murdări apa și mediul în ansamblu, ducând la boli și stres pentru păsări și alte animale. Pâinea care putrezește în apă poate crește nutrienții care circulă în apă, ducând la înflorirea algelor. Unele tipuri de alge pot fi periculoase pentru plante și animale, inclusiv pentru câini și alte animale domestice care pot intra în contact cu apa. Orice lucru care dăunează vieții plantelor poate avea un impact direct asupra rațelor prin diminuarea surselor lor naturale de hrană.

Moderația este necesară

Ca în cazul tuturor lucrurilor, moderația este esențială. Rațele pot mânca pâine din când în când, dar dacă rațele pe care le hrăniți se află într-un loc public, atunci nu aveți cum să monitorizați cât de mult sunt hrănite. Chiar dacă le duceți pâine rațelor doar la câteva zile, este posibil ca acestea să fie hrănite cu pâine de mai multe ori pe zi. Există opțiuni de răsfăț mai sănătoase pentru rațe, dar nu uitați întotdeauna să le hrăniți cu moderație. Dacă hrăniți o duzină de rațe, atunci nu trebuie să le oferiți jumătate de pâine, altfel s-ar putea să ajungeți să lăsați în urmă o mulțime de hrană putrezită.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un pui de veveriță

O altă mare îngrijorare legată de hrănirea excesivă a rațelor cu orice este că acestea pot deveni dependente de hrană. Acesta este un risc deosebit de mare pentru rățuște și puii de rață. Dacă rațele se obișnuiesc ca oamenii să le aducă mâncare de mai multe ori pe zi, în fiecare zi, atunci pot începe să caute mai puțin hrana. Prin faptul că nu caută hrană, ele pierd o dietă variată și densă în nutrienți, care asigură satisfacerea tuturor nevoilor nutriționale. De asemenea, înseamnă că, dacă vremea se schimbă sau dacă oamenii vizitează mai puțin zona din anumite motive, rațele pierd mesele și s-ar putea să nu fie sigure cum să caute hrană în mod corespunzător. Nu numai atât, dar ele nu mai influențează viața vegetală din mediul lor, ceea ce poate duce la dezechilibre ecologice și la o creștere excesivă a anumitor plante.

Cu ce pot hrăni rațele în loc de pâine?

Opțiunile de gustări mai bune pentru rațe includ struguri tăiați în două, ovăz, porumb crăpat, semințe pentru păsări, orz și mazăre și porumb fierte. Atunci când hrăniți mazărea și porumbul, acestea pot fi legume congelate decongelate, conservate sau proaspăt gătite. Dacă le oferiți conserve, este important să vă asigurați că nu au sare sau condimente adăugate în conservă. Dacă pregătiți legume din proaspete, nu le condimentați. De asemenea, puteți oferi hrană comercială pentru păsări de apă sau pelete.

În concluzie

Indiferent ce decideți să le oferiți rațelor locale, nu le hrăniți în exces. Poate fi ușor să le oferiți prea multă hrană, așa că luați cu dumneavoastră doar ceea ce intenționați să le hrăniți. Dacă luați o întreagă pâine sau o pungă de struguri, este mai probabil să le hrăniți prea mult, ceea ce duce la apariția dăunătorilor, apă murdară și boli. Hrănirea rațelor poate fi o modalitate plăcută de a vă bucura de timpul petrecut în parcul local, dar nu uitați că probabil nu sunteți singura persoană care hrănește rațele, așa că împărțiți mâncărurile în mod corespunzător. Rațele ar trebui să fie în continuare responsabile de procurarea majorității hranei pentru a nu deveni prea dependente de oamenii care le hrănesc.