Este un lucru pe care oamenii l-au presupus de mult timp ca fiind adevărat, iar acum există dovezi științifice care să îl susțină: Câinii mai mici sunt, în medie, mai agresivi decât cei mari.

Dar de ce, totuși? Sunt nesiguri de mărimea lor? Au fost crescuți pentru munci mai feroce decât frații lor mai mari? Sau pur și simplu cred că nimeni nu-i va vedea venind?

Am vrut să aflăm care este fondul acestui mister, așa că am făcut o scufundare adâncă în această chestiune.

Dovezile

Până de curând, majoritatea dovezilor care susțineau această teorie erau anecdotice. Cu toate acestea, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Helsinki, câinii de talie mică au cu 49% mai multe șanse de a manifesta un comportament agresiv decât câinii de talie mare și cu 38% mai multe șanse de a fi agresivi decât câinii de talie medie. (Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește probabilitatea de agresivitate între câinii de talie medie și mare).

Deși este ușor să luăm aceste informații ca atare și să presupunem că mărimea este singurul lucru care contează, există mai mulți alți factori care, potrivit studiului, pot contribui la agresivitate. Printre aceștia se numără vârsta, sexul, frica, rasa, câinii din familie și interacțiunea proprietarului cu câinii săi.

După cum se pare, câinii de talie mică ies pe minus în aproape fiecare dintre aceste categorii, iar acest lucru poate explica în mare măsură de ce sunt mai agresivi în general.

Doi factori nu joacă neapărat un rol în aspectul dimensiunii: sexul și numărul de câini din familie. Câinii masculi sunt de obicei mai agresivi decât femelele, dar acest lucru este valabil pentru câinii de orice mărime.

De asemenea, cu cât sunt mai mulți câini în gospodărie, cu atât este mai mică probabilitatea ca agresiunea să apară; se pare că aceștia se învață reciproc manierele corecte. Cu toate acestea, presupunem că persoanele cu câini de talie mică sunt la fel de susceptibile de a avea mai multe animale de companie ca și cele cu căței mai mari, așa că este puțin probabil ca acest lucru să contribuie la complexul Napoleon al cățeilor mici.

Haideți să analizăm fiecare dintre factorii rămași în parte.

4 motive pentru care câinii de talie mică sunt mai agresivi decât cei de talie mare

1. Vârsta

Potrivit studiului, probabilitatea de agresivitate crește pe măsură ce câinele îmbătrânește, riscul devenind cel mai semnificativ după ce câinele împlinește 10 ani. Având în vedere că durata medie de viață pentru un câine de rasă mare este de numai 8-12 ani, este logic că acest lucru ar avea un impact negativ mai mare asupra raselor mici.

CITEȘTE ȘI:
Ce este făina de pui în hrana pentru câini? Este sigură?

Pe măsură ce un câine îmbătrânește, orice număr de factori îl pot face să fie morocănos. Mulți câini au o stare de sănătate precară și pot avea dureri fizice tot timpul, ceea ce crește șansele ca aceștia să se enerveze. Alții pot avea dificultăți de vedere și sunt mai ușor de luat prin surprindere.

Câinii pot face chiar și demență, iar acest lucru poate face ca un câine altfel dulce să reacționeze violent și imprevizibil.

S-ar putea să nu puteți face prea multe în legătură cu acest factor (și să aveți un câine bătrân și rău ar putea fi preferabil decât să aveți un câine care a murit de tânăr), dar pentru a-i oferi câinelui dvs. cele mai bune șanse de a îmbătrâni cu grație, hrăniți-l cu o dietă sănătoasă, oferiți-i multă mișcare și duceți-l la controale regulate.

2. Frica

Lumea este un loc mare și înfricoșător atunci când ești un Chihuahua de 1,5 kilograme. Câinii mai mici au mult mai mulți prădători decât cei mai mari și trebuie să se îngrijoreze de orice, de la bufnițe și lei de munte până la, da, câini mai mari.

Este logic ca ei să fie mereu în gardă. Pur și simplu, au mai multe situații de viață și de moarte cu care trebuie să se confrunte decât un Great Dane, așa că este probabil să fie mai suspicioși față de toți și de toate.

Câinii mai mici sunt, de asemenea, mai predispuși să se rănească accidental. Fie că asta înseamnă să fie călcați în picioare, scăpați sau pur și simplu să se joace prea dur cu ei, ei trebuie să își facă griji și pentru oamenii din viața lor. Probabil că și tu ai fi un morocănos dacă ar trebui să te îngrijorezi că giganții te calcă în picioare tot timpul.

Cel mai bun mod de a crește încrederea unui câine este să îl socializezi cât mai mult posibil. De asemenea, veți dori să fiți foarte atenți cu ei și să vă asigurați că și ceilalți membri ai familiei (în special copiii) știu să fie atenți.

CITEȘTE ȘI:
Cum să cureți ochii unui câine (6 pași simpli)

3. Rasa

Nu suntem siguri dacă să punem acest lucru pe seama corelației sau a cauzalității, dar simplul fapt este că, potrivit studiului, mai multe rase mici au o înclinație spre agresivitate decât rasele mai mari. Cele trei rase cu cele mai multe șanse de a fi agresive sunt pudelul miniatural, Schnauzerul miniatural și Rough Collie.

Alte rase de câini care au obținut scoruri mari pe scala de agresivitate au fost Chihuahua, Chinese Crested și Coton de Tulear – toți câini de talie mică.

La prima vedere, nu există niciun motiv pentru care acest lucru ar trebui să fie așa – la urma urmei, nu este ca și cum cineva ar fi crescut pudeli miniaturali pentru luptă. Oricare ar fi motivul, totuși, cu siguranță pare să existe o legătură între rasele mici și tendințele agresive.

4. Interacțiunea cu proprietarul

Acesta este unul dintre cei mai mari factori și cel asupra căruia aveți cel mai mare control. Cercetătorii din spatele studiului au descoperit că proprietarii câinilor de rasă mică erau mai puțin predispuși să îi dreseze, ceea ce îi face mai predispuși să fie violenți și rău crescuți.

Există o serie de motive pentru care acest lucru ar putea fi cazul. Unii stăpâni consideră că micul lor cățeluș nu poate face prea mult rău, așa că nu are rost să îl dreseze, în timp ce alții ar putea crede că este drăguț să vadă un cățeluș mic luând atitudine agresivă față de un câine mult mai mare.

Ar putea fi drăguț – până când câinele mai mare decide că s-a săturat. Adevărul este că, dacă nu vă dresați câinele mic, este mult mai probabil ca acesta să aibă un sfârșit prematur. Un câine de talie mică care mușcă copii – chiar dacă daunele nu sunt grave – are mai multe șanse să primească ordin de eutanasiere, iar unul care începe bătăi cu Rottweileri are mai multe șanse să sfârșească prin a muri din cauza rănilor suferite în lupta respectivă.

Dacă vă decideți să adoptați un câine de rasă mică, trebuie să îi oferiți aceeași cantitate de socializare și de muncă de ascultare pe care ați oferi-o unui câine mai mare. Poate că nu reprezintă o amenințare la adresa vieții umane, dar tot pot desfigura oameni (în special copii mici) și nu vreți ca iubitul dumneavoastră animal de companie să întâlnească un mormânt timpuriu pentru că nu l-ați învățat mai bine.

CITEȘTE ȘI:
De ce câinele meu miroase atât de rău chiar și după o baie?

Un alt factor implicat aici este faptul că proprietarii aflați la prima experiență par mai predispuși să adopte câini mai mici, sub impresia greșită că sunt mai ușor de crescut. Multe rase mici sunt incredibil de încăpățânate, în timp ce câinii mai mari pot fi agreabili și ușor de mulțumit, așa că nu faceți presupuneri. Faceți cercetări, luați rasa potrivită pentru dumneavoastră și nu vă temeți să cereți ajutorul unui profesionist dacă aveți nevoie.

Care este verdictul? De ce sunt câinii mai mici mai agresivi decât cei mai mari?

Nu există un singur răspuns la această întrebare (și trebuie remarcat faptul că nu este întotdeauna așa – există o mulțime de câini mici și dulci și o mulțime de giganți feroce). Este o combinație de mai mulți factori, inclusiv teama care vine odată cu faptul că ești un câine mic într-o lume mare și mare.

Vestea bună este că agresivitatea nu este o trăsătură imuabilă. Există lucruri pe care le puteți face pentru a vă face câinele mic mai prietenos, mai puțin temător și, în cele din urmă, mai puțin agresiv.

Totul începe cu un antrenament și o socializare adecvată. Odată ce vor ști că nu tot ce există pe lume vrea să-i mănânce (și că le asigurați spatele dacă ceva încearcă), vor fi mai curioși și primitori decât suspicioși și furioși. Trebuie să investiți timp și efort, totuși.

Păstrarea sănătății lor este la fel de importantă. Asigurați-vă că au o dietă sănătoasă, jucați-vă cu ei în siguranță și duceți-i la controale regulate. Astfel, va fi mai puțin probabil ca ei să aibă dureri pe măsură ce îmbătrânesc – și nimeni nu poate fi fericit dacă suferă.

Dacă dețineți un câine de talie mică, atunci trebuie să aveți o grijă sporită pentru a vă asigura că este bine crescut și îngrijit. Ei pot fi la fel de amuzanți și drăgălași ca și omologii lor mai mari, dar numai dacă și oamenii lor știu cum să se comporte!