Ți-ai dorit vreodată să îți duci cățelul la focul de artificii înainte de a-ți aminti că nu suportă sunetul? Dacă vă gândiți că simțul dvs. auditiv pălește absolut în comparație cu cel al câinilor dvs., ați putea înțelege de ce urăsc zgomotul.

Prietenii noștri canini superiori sunt extrem de sensibili la zgomotele puternice. Un câine poate auzi de patru ori mai departe decât noi. De asemenea, ei pot auzi frecvențe mai înalte și descifra zgomotele mult mai bine decât noi. Imaginați-vă că sunteți câinele dumneavoastră și ascultați pocnetul intens al unui foc de artificii – asurzitor, nu-i așa? Acesta este o parte din motivul pentru care câinele tău este frenetic la sărbătoarea de Ziua Independenței. Haideți să explorăm numeroșii factori care înconjoară reacția de teamă a cățelului dvs.

Cât de bine aud câinii?

Câinii ne întrec în ceea ce privește senzorialitatea, întrecându-ne cu capacitățile auditive și olfactive. Dar cât de bine pot auzi câinii? Mult mai bine decât ne-am putea imagina, asta e sigur.

Câinii sunt profesioniști în captarea frecvențelor pe care noi nu le putem auzi. Oamenii pot auzi doar frecvențe de până la 20.000 de hertzi. Câinii, pe de altă parte, aud frecvențe între 45.000 și 65.000 de hertzi. Asta înseamnă că aud de peste două ori mai mult decât frecvențele înalte pe care le putem auzi noi. Câinii au câștigat.

Dar asta nu e tot – câinii aud și sunete mult mai silențioase decât noi. Câinii pot auzi sunete cu o intensitate de până la -5 decibeli. Acum, asta este destul de impresionant. Legați toate astea într-un arc și devine brusc clar cât de stimulative pot fi artificiile.

Cele 3 motive pentru care câinii sunt speriați de focurile de artificii

Așadar, ce legătură au toate aceste cunoștințe despre auzul câinilor cu focurile de artificii? Pentru a face lumină asupra faptului că câinii au urechi super sensibile – focurile de artificii nu sunt un film mut. Ele pot fi imprevizibile, derutante și înțepătoare pentru urechi.

De fapt, este vorba de unul sau de o combinație de trei lucruri.

1. Agitație

Ascultați toată gălăgia asta! Și pentru ce? Majoritatea câinilor privesc focurile de artificii ca pe o sursă de zgomot neașteptat și care induce anxietate. Focurile de artificii sunt neregulate, necunoscute și zgomotoase.

Câinii sunt speriați în primul rând de focurile de artificii din motivul pe care vi-l puteți imagina – sunt zgomotoase. Toți câinii se pot obișnui cu mediul lor. Dar este greu să te obișnuiești cu ceva ce se întâmplă doar o dată sau de două ori pe an. În plus, știm cu toții că nici câinii nu sunt prea entuziasmați de furtuni.

CITEȘTE ȘI:
Cum să păstrezi câinii calzi și sănătoși iarna (17 sfaturi)

2. Luminile puternice

Pe lângă pocnituri și explozii, focurile de artificii aprind scântei nenaturale pe cer. Zgomotul însoțit de exploziile misterioase din atmosferă poate fi cel puțin deranjant. Ce fel de coșmar apocaliptic este acesta?

Lumina emisă de focurile de artificii este anormală și nefirească pentru câinele dumneavoastră, ceea ce îl poate speria.

3. Mulțimile de oameni

Ca și cum toți ceilalți stimuli din jur nu ar fi fost de ajuns, probabil că sunt tone de străini în jur. Mulțimile mari ar putea declanșa anxietate la câini așa cum este. Amestecați asta cu focuri de artificii și ați putea avea un câine agitat.

Fiecare dintre acești trei factori stimulează declanșarea unui răspuns de luptă sau de fugă la unii câini, alertându-i că ceva nu este în regulă. Acesta este motivul pentru care câinele tău se scufundă sub o masă la fiecare tunet în timpul unei furtuni. Ei percep acest sunet instabil și răgușit ca pe o amenințare, făcându-i să reacționeze într-un mod negativ.

Dacă câinele tău reacționează negativ la acest tip de festivitate, nu există niciun motiv să îl supui la stres.

Câinii cu anxietate

Dacă aveți un câine ușor de stimulat, focurile de artificii ar putea fi o supraîncărcare senzorială pentru el.

Semnele de anxietate includ:

  • Plâns
  • Neliniște
  • Gâfâială
  • Agitare

Dacă aveți un câine care se stresează ușor, poate că ar fi bine să nu participe la acest joc. Cel mai bine este să vă puneți cățelul într-un mediu sigur, mai degrabă decât într-o situație nesigură.

Cum să ajuți un câine anxios

Dacă sunteți acasă și încă mai auziți ciocnirile și bubuiturile de afară – probabil câinele dumneavoastră este încă frenetic. Așadar, iată câteva metode diferite pe care le puteți folosi pentru a vă calma câinele înainte sau în timpul marelui spectacol.

Faceți multă mișcare înainte

Lasă-ți câinele să ardă o parte din energia suplimentară în acea zi. Scoateți-l afară pentru un joc obositor de aducere, ieșiți la alergat, aruncați un frisbee – orice pentru a-l lăsa să-și expulzeze orice energie acumulată. Odată ce vor arde câteva calorii, s-ar putea să fie atât de obosit încât abia dacă va observa festivitățile.

Puneți muzică liniștitoare

Oamenii nu sunt singurii care beneficiază de pe urma muzicii. Studiile arată că și câinii se bucură de natura relaxantă a muzicii – în special reggae, soft rock și muzică clasică. Puteți pune puțină muzică ușoară pentru a adăuga și dvs. un zgomot liniștitor.

CITEȘTE ȘI:
Ciclul de călduri al câinelui: Tot ce trebuie să știți!

Calmați-i cu îmbrățișări

Nimic nu este mai bun pentru a vă liniști cățelul că totul este bine decât omul lor preferat. Întindeți-vă cu ei pe canapea sau coborâți pe podea pentru a-i masa, zgâria și vorbi cu prietenul dvs. Cu cât îl liniștiți mai mult, cu atât se va simți mai încrezător.

Creați un loc sigur

S-ar putea ca câinelui dvs. să îi placă să fie singur într-o zonă în care se simte nevăzut. Dacă doriți, creați un cuib sau o zonă acoperită în care câinele dvs. se poate culca pentru a se simți în siguranță. S-ar putea să aibă un loc preferat sub patul dumneavoastră sau o cușcă la care aleargă pentru a se refugia. Faceți-l să se simtă primitor și protector.

Folosiți metode de înfășare

Dacă câinele dumneavoastră are o anxietate destul de gravă, poate doriți să investiți într-o înfășurătoare concepută pentru anxietatea câinilor. Este o haină grea, strânsă, care se potrivește corpului lor pentru a-i calma. Poți folosi chiar și un tricou vechi dacă ai unul prin preajmă. Au nevoie doar de puțină greutate și presiune pentru a se simți bine și în siguranță.

Încercați medicina alternativă

Dacă doriți un remediu homeopatic, ați putea încerca difuzoarele sau suplimentele calmante. Aceste mirosuri calmează câinele, oferind un sentiment de ușurare în momentele dificile. Mulți stăpâni jură pe puterea alternativelor naturale în locul medicamentelor pentru anxietate potențial dăunătoare.

Îți poți obișnui câinele cu focurile de artificii?

Dacă începeți să lucrați cu câinele dumneavoastră din timp, s-ar putea să nu se sperie atât de mult de zgomotele puternice și de mulțimi. Dacă doriți să vă expuneți câinii la acest tip de lucruri, încercați să începeți cât mai devreme posibil. Poate fi foarte dificil, și uneori imposibil, să le schimbi reacția la unii câini – în special la adulți.

Odată ce își formează o opinie despre ceva, este greu să le schimbi părerea. De asemenea, este dificil să le demonstrezi că zgomotele puternice nu le fac niciun rău. La urma urmei, unele zgomote puternice semnalează absolut rău. Nu ar trebui să presați niciodată un câine mai în vârstă să se aclimatizeze dacă se împotrivește în totalitate, deoarece ar putea fi dăunător.

Sfaturi pentru a vă păstra câinele în siguranță în timpul focurilor de artificii

Dacă intenționați să vă luați câinele într-o ieșire cu focuri de artificii, există câteva lucruri pe care ar trebui să le luați în considerare mai întâi.

Microciparea – Medicul veterinar sau adăpostul local poate aplica un microcip câinelui dumneavoastră. Aceste cipuri electronice sunt injectate chiar sub piele, între omoplați. Dacă câinele dvs. evadează și cineva îl găsește, orice veterinar sau specialist în animale poate scana cipul. acesta trimite semnale înapoi cu un număr unic de identificare. Aceștia pot căuta numărul în baza de date, care este legată de datele dumneavoastră de contact. Dacă câinele dvs. scapă de dvs. din orice motiv, microciparea vă poate aduce liniște sufletească.

CITEȘTE ȘI:
Antrenamentul de obediență pentru câini: Sfaturi, trucuri și metode

Dispuneți de dispozitive de imobilizare adecvate – A avea un ham care să reziste la o forță mare va fi primordial în această situație. Câinele dumneavoastră s-ar putea panica și s-ar putea smulge dintr-un ham tradițional, așa că asigurați-vă că aveți o combinație adecvată de lesă și ham. Harnașamentele cu un mâner de control pe spate funcționează cel mai bine, astfel încât să puteți avea control total asupra lui dacă trebuie să-l imobilizați.

Țineți-vă câinele acasă – Din păcate, pentru noi, câinii noștri nu sunt întotdeauna gata să petreacă. Uneori, ei trebuie să sară peste lucrurile distractive. Dacă câinelui dvs. nu-i plac mulțimile, zgomotele puternice sau stimularea sporită, poate că cel mai bine ar fi să stea acasă, unde este în siguranță.

Expunerea unui câine anxios la aceste tipuri de activități ar putea avea efectul opus a ceea ce sperați să obțineți. Există întotdeauna următorul grătar ingenios în curte cu prietenii, unde câinele dvs. poate socializa și poate ridica crenvurști scăpați pentru seară.

Nu vă simțiți ca și cum vă lăsați câinele pe dinafară. Credeți-ne – v-ar mulțumi dacă ar putea.

Câinii și focurile de artificii: Gânduri finale

Focurile de artificii pot aduce atât de multe amintiri fericite pe care le împărtășim cu familiile noastre. Așa că, în mod natural, vrem să ne includem și câinii. Cu toate acestea, la unii câini, expunerea le va provoca anxietate, creând un potențial risc de fugă. Pentru a vă păstra câinii în siguranță, aveți întotdeauna dispozitive de fixare adecvate și asigurați-vă că câinele dumneavoastră este microcipat.

Și dacă sunteți acasă, dar sunetul chiar vă afectează câinele, încercați să îl calmați cu o metodă compatibilă care îl face să se simtă confortabil. Amintiți-vă că nu este vina câinelui dumneavoastră – ei au urechi fabuloase, iar acele zgomote sunt pur și simplu înfricoșătoare!