Lingerea este un comportament canin instinctiv pe care câinii îl folosesc pentru a comunica cu oamenii și între ei. Dacă vă întrebați „de ce mă linge câinele meu pe față?”, ați ajuns la locul potrivit. Atunci când câinele tău te linge pe față, ar putea fi pentru a transmite un mesaj, pentru a te menține curat, pentru a aduna informații sau doar pentru distracție.

Dacă câinele tău îți linge fața în mod excesiv sau te deranjează, există modalități de a opri acest lucru. Aflați de ce vă ling câinii pe față și cum puteți limita acest comportament.

Cele 6 motive pentru care câinii te ling pe față

1. Afecțiune

Câinii își arată afecțiunea lingându-ți fața. Când sunt căței, învață să lingă de la mama lor și adesea își ling colegii de patrupedă. În acest fel, linsul poate întări legăturile de familie. Atunci când câinele dumneavoastră vă linge fața, este posibil să vă arate pur și simplu iubire și să încerce să creeze o legătură.

2. Respect

Câinii urmează o ordine socială în cadrul unei haite, iar dumneavoastră sunteți liderul haitei. Câinii pot folosi lingerea feței pentru a semnala respectul și supunerea față de lider, ceea ce poate fi cazul când vă linge fața. Câinele dvs. vă arată doar că știe că sunteți șeful.

3. Foamea

Uneori, câinii se ling pentru a-ți spune că le este foame. Cățeii ling buzele mamei lor pentru a stimula regurgitarea. În haite, câinii vor linge fața liderului haitei pentru a cere mâncare. Dacă este în preajma orei de hrănire, este posibil ca câinele dumneavoastră să vă spună că este timpul pentru cină.

CITEȘTE ȘI:
De ce sunt câinii mai mici mai agresivi decât cei mai mari?

4. Adună informații

Câinii explorează lumea cu ajutorul mustăților și gurii lor. Aceștia pot interpreta mirosurile din transpirația umană, așa că, lingându-vă fața, câinele dumneavoastră poate încerca să își dea seama dacă sunteți fericit, anxios, stresat sau trist.

5. Grooming

Câinii se ling pentru a se menține curați, iar mamele își vor linge puii pentru a-i curăța după ce se nasc. Este posibil ca și câinele dumneavoastră să manifeste acest comportament, lingându-vă fața pentru a vă curăța.

6. Plăcere

Uneori, câinelui dumneavoastră îi place să lingă și vrea să vă lingă pentru confort și siguranță. Lingerea eliberează endorfine plăcute și este un comportament de auto-recompensare, așa că este posibil ca câinele dumneavoastră să vă lingă doar pentru a se simți bine.

Este periculos pentru câini să vă lingă fața?

La copiii și adulții sănătoși, saliva câinelui nu reprezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă câinele dumneavoastră linge o rană deschisă, poate menține rana deschisă și permite bacteriilor să se dezvolte, putând duce la o infecție.

Potrivit Centrelor pentru Controlul Bolilor, bacteria capnocytophaga apare în mod natural în saliva oamenilor, a câinilor și a pisicilor. La o persoană imunocompromisă, aceste bacterii pot provoca o infecție. Dacă aveți această infecție, este important să reduceți cât mai mult posibil contactul cu saliva de câine sau pisică.

Dacă sunteți îngrijorat de infecție, nu lăsați câinele să lingă răni deschise sau în apropierea gurii, ochilor sau nasului. După ce vă linge câinele, spălați-vă pe față sau folosiți un gel sau un spray antibacterian pentru a curăța zona.

Cum pot opri linsul feței?

Deși s-ar putea să nu fie dăunător, un câine care vă linge fața nu este comportamentul preferat al tuturor. Dacă vrei ca câinele tău să se oprească, există câteva modificări comportamentale pe care le poți implementa.

CITEȘTE ȘI:
Reproducerea câinilor de la tată la fiică: Riscuri, etică, consecințe și întrebări frecvente

Cel mai important, realizați că este posibil să întăriți în subconștient comportamentul de lins. Atunci când câinele vă linge fața, îi acordați fie atenție pozitivă prin râs sau mângâiere, fie atenție negativă spunându-i să se oprească. Când se întâmplă acest lucru, încurajați comportamentul.

Cel mai bun mod de a modifica acest comportament este prin redirecționarea lingerii către o zonă mai potrivită, cum ar fi mâna sau încheietura mâinii tale. Dacă nu vă place deloc să îl lingeți, puteți încuraja diferite manifestări de afecțiune, cum ar fi joaca cu câinele dumneavoastră.

Concluzie

În timp ce mulți stăpâni de câini se bucură de faptul că puiul lor le linge fața, unii câini pot fi excesivi. În plus, persoanele cu un sistem imunitar compromis pot fi expuse riscului de infecție din cauza saliva câinelui. Dacă doriți să opriți acest comportament, învățați câinele un alt mod de a-și exprima afecțiunea și redirecționați-i încercările de a linge. În timp, puteți corecta lingerea excesivă.