Dermatita Malassezia este o afecțiune a pielii foarte frecventă, cunoscută și sub numele de dermatită cu drojdie. Este cauzată de ciuperca Malassezia pachydermatis, care este normal să existe pe piele. Problemele apar doar atunci când aceasta se dezvoltă excesiv și duce la inflamarea pielii, cunoscută mai frecvent sub numele de dermatită. Această afecțiune poate fi destul de pruriginoasă pentru câinele dumneavoastră și necesită un tratament pe termen lung, deși majoritatea câinilor se vor recupera foarte bine, iar mâncărimea ar trebui să se diminueze în prima săptămână de tratament.

Cum fac câinii dermatită Malassezia?

Ciuperca Malassezia este prezentă pe pielea câinilor și, în condiții normale, nu cauzează niciodată o problemă. Cu toate acestea, în cazul în care sistemul imunitar ia o lovitură, această ciupercă ar putea profita de oportunitatea pe care sistemul imunitar slăbit o reprezintă pentru a se infecta. Acest lucru permite ciupercii să se înmulțească, creând o infecție cu drojdie. Infecțiile de această natură sunt cunoscute sub numele de infecții oportuniste.

Uneori, sistemul imunitar poate fi reprimat din cauza medicamentelor pe care le ia câinele, cum ar fi corticosteroizii. Alți câini ar putea avea deficiențe imunitare care au o capacitate scăzută de a lupta împotriva unei infecții cu drojdie. Din fericire, dermatita cu drojdie nu este contagioasă, deci nu este ceva ce câinele tău a contractat de la altul și nici nu poate transmite.

Anumite rase canine par să înregistreze rate mai mari de dermatită cu drojdie decât altele.

Semne comune ale dermatitei cu drojdie

Cunoașterea semnelor dermatitei cu drojdie vă poate ajuta să o depistați din timp și să începeți tratamentul.

CITEȘTE ȘI:
Cum să introduci o pisică unui câine (8 sfaturi)

Cele mai frecvente semne ale acestei afecțiuni includ:

  • Mâncărime
  • Piele roșie
  • Câinele emană un miros de mucegai
  • Creșterea pigmentului întunecat la nivelul pielii
  • Infecții cronice ale urechii
  • Pielea devine groasă
  • Piele cu cruste și scuame, cu solzi

Diagnosticarea dermatitei Malassezia

Medicul veterinar poate diagnostica această afecțiune a pielii prin obținerea unei mostre de piele și examinarea acesteia la microscop.

Există mai multe modalități prin care aceștia pot lua această probă de piele, cum ar fi:

Biopsie cutanată – Aceasta este cea mai invazivă opțiune, dar oferă și cele mai complete informații de diagnosticare. Pentru o biopsie a pielii, se folosește un punch de biopsie pentru a lua o mică bucată de piele.

Mostră de tampon de bumbac – Un tampon de bumbac umezit este frecat de piele pentru a colecta drojdie pentru examinare.

Frotiu de amprentă – O lamelă de microscop este presată direct pe pielea câinelui pentru a colecta probe de drojdie.

Pregătirea cu bandă adezivă de acetat – O bucată de bandă adezivă transparentă se lipește de piele. Probele de drojdie se lipesc de bandă la îndepărtare.

Raclarea pielii – Se folosește o lamă ascuțită pentru a răzui stratul superior al pielii, împreună cu probele de drojdie care vor fi examinate.

Tratarea dermatitei cu drojdie

În funcție de cât de gravă este infecția de dermatită a câinelui dumneavoastră, acesta ar putea primi un tratament sub formă de medicație orală, tratamente topice sau o combinație a celor două.

Medicație orală

Medicamentele orale tind să fie utilizate pentru cele mai severe și repetitive cazuri de dermatită Malassezia. Antibioticele pot fi, de asemenea, necesare pentru a trata infecțiile cutanate bacteriene care însoțesc în mod obișnuit dermatita. Tratamentul prin medicație orală durează câteva luni. Este necesară o monitorizare atentă a sângelui câinelui dumneavoastră cu astfel de medicamente, deoarece acestea au unele efecte secundare potențiale grave.

CITEȘTE ȘI:
De ce latră excesiv câinele meu (Cum să îl oprești)

Tratamentele topice

Șampoanele medicamentate sunt utilizate în mod obișnuit ca tratament topic pentru dermatita cu drojdie. Dacă câinele dumneavoastră are pielea deosebit de grasă, ar putea fi nevoie să fie spălat cu un șampon care conține peroxid de benzoil sau sulfură de seleniu pentru a îndepărta grăsimea înainte de a face baie cu un șampon antifungic cu ketoconazol, clorohexidină sau miconazol ca ingredient activ.

Atunci când vă spălați cu un șampon antifungic, este esențial să lăsați șamponul să rămână pe piele timp de 10 minute sau mai mult. Tratamentul va trebui să fie repetat de două ori pe săptămână timp de până la 12 săptămâni, în funcție de gravitatea și persistența infecției.

Concluzie

Dermatita cu drojdie sau dermatita Malassezia, așa cum este cunoscută din punct de vedere științific, este o infecție fungică a pielii care apare atunci când sistemul imunitar al câinelui devine compromis. Aceasta poate varia în severitate de la ușoară la extremă și pare să afecteze anumite rase mai mult decât altele. Tratamentul poate lua forma unor medicamente pe cale orală sau a unor șampoane antifungice, deși câinii cu dermatită cu drojdie severă vor avea probabil nevoie de ambele. Este o afecțiune foarte ușor de tratat, dar, dacă nu este tratată, poate avea un impact grav asupra calității vieții câinelui dumneavoastră.