Există o mulțime de motive pentru care s-ar putea să nu știți dacă pisica dvs. este gestantă, fie că pisica dvs. a plecat în excursie în cartier pentru câteva nopți, fie că ați luat o pisică vagaboandă, fie că aveți un mascul și o femelă intacți în casă. Din nefericire, sarcinile pisicilor nu sunt la fel de vizibile și ușor de detectat ca sarcinile umane, mai ales în primele etape ale sarcinii. Pentru a planifica în mod corespunzător, este important să știi dacă pisica ta este însărcinată, așa că iată ce trebuie să știi despre sarcina pisicii.

8 semne care arată că o pisică este însărcinată

1. Modificări ale ciclului de călduri

Dacă pisica ta este gestantă, ciclul ei de călduri se va opri. Este posibil ca acest lucru să nu fie evident la început, dar probabil că veți observa atunci când ea nu revine în călduri pentru mai mult de 3-4 săptămâni. Dacă pisica dvs. a părut să nu mai aibă brusc ciclul de călduri, atunci ar trebui să aveți suspiciuni cu privire la o sarcină.

2. Modificări ale tetinei/ sfârcului

Una dintre primele modificări fiziologice pe care le veți observa la pisica dumneavoastră dacă este gestantă este modificarea tetinele. Mai exact, veți observa o întunecare sau o creștere a nuanțelor roz ale țâțelor. Pe măsură ce sarcina pisicii dumneavoastră avansează, veți începe să observați umflături în jurul țâțelor. Dacă pisica dvs. a mai fost însărcinată înainte, schimbările de pe tetine vor fi probabil mai pronunțate decât în cazul unei sarcini pentru prima dată.

3. Schimbări comportamentale

Este posibil să observați că pisica dvs. devine mai drăgălașă sau mai iubitoare dacă este însărcinată. Este posibil să înceapă să vă caute pe dumneavoastră sau pe alți membri ai familiei pentru niște îmbrățișări și mângâieri. Cu toate acestea, puteți observa comportamente similare la o pisică aflată în călduri, așa că acesta nu este un indicator sigur de sarcină. Principala schimbare comportamentală pe care o veți observa este că pisica dvs. va începe să se „cuibărească”, în special mai târziu în timpul sarcinii. Acest comportament este stimulat de hormoni și o ajută pe pisica dvs. să se pregătească pentru sosirea pisicilor ei prin selectarea unor locuri sigure și confortabile în care să-și petreacă timpul.

4. Creșterea în greutate

Mai târziu în timpul sarcinii, pisica dumneavoastră poate crește în greutate corporală cu câteva kilograme, deși aceasta depășește rareori 4-5 kilograme. Dacă nu sunteți familiarizat cu greutatea exactă a pisicii dumneavoastră, este puțin probabil ca cântărirea ei să vă ajute să vă dați seama dacă este însărcinată. Cu toate acestea, probabil că veți începe să observați un aspect mai plin, mai rotund al abdomenului pe măsură ce pisicile cresc. Acest lucru este mult mai ușor de observat la pisicile mai mici decât la pisicile supraponderale sau obeze. De asemenea, este de obicei mai ușor de observat la pisicile cu păr scurt decât la cele cu păr lung.

5. Apetitul crescut

Dacă pisica dumneavoastră este gestantă, mănâncă pentru mai mult decât pentru ea însăși, așa că nevoile sale calorice cresc semnificativ. În timpul sarcinii, nevoile calorice ale pisicii dumneavoastră cresc până la aproximativ de 1,5 ori mai mult decât atunci când nu este însărcinată. Pentru a satisface nevoile calorice ale pisicii dumneavoastră, precum și pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a pisicilor, pisica dumneavoastră ar trebui să fie hrănită cu o hrană pentru pisici care este formulată special pentru pisoi sau pisici gestante sau care alăptează. Din cauza spațiului tot mai mic din abdomenul ei, este probabil ca pisica dumneavoastră să înceapă să mănânce mai multe mese mici pe parcursul zilei și al nopții, în loc de câteva mese mai mari.

CITEȘTE ȘI:
Cât de departe de casă umblă pisicile domestice?

6. Vărsături

Acesta este un semn ușor atipic de sarcină la pisici, dar, la fel ca la oameni, pisicile pot dezvolta greață și vărsături legate de schimbările hormonale. Totuși, este puțin probabil să fie vorba de vărsături semnificative. Pisica dumneavoastră ar trebui să aibă în continuare un apetit bun și să rețină cea mai mare parte din mâncare.

7. Creșterea somnului

Sarcina este o muncă grea! Există mai multe motive pentru care pisica ta poate trage un pui de somn suplimentar în timpul sarcinii, dar motivul principal este pur și simplu cantitatea de energie necesară pentru a crește noi corpuri, menținând în același timp toate funcțiile normale ale corpului pisicii gestante. Schimbările hormonale și dificultatea de a se simți confortabil pot duce, de asemenea, la o creștere a oboselii și la un somn inadecvat.

8. Vizita la veterinar

Există mai multe motive pentru care pisica dumneavoastră ar putea prezenta orice combinație a acestor simptome, sarcina fiind doar unul dintre ele. O vizită la medicul veterinar este singura modalitate de a ști dacă pisica dumneavoastră este gestantă, cu excepția cazului în care aceasta are în mod activ pui. Există zeci, dacă nu sute, de afecțiuni medicale care pot duce la simptome precum oboseală, creștere în greutate, greață și vărsături și schimbări de comportament, așa că examinarea pisicii de către medicul veterinar va exclude probleme medicale grave, precum boli de rinichi, hipertiroidism, diabet și cancer.

Medicul veterinar va putea să palpeze abdomenul pisicii dumneavoastră pentru a simți dacă există pui sau umflături în uter. O ecografie poate identifica puii, iar dacă pisica dumneavoastră este suficient de avansată încât oasele pisoilor să fi început să se calcifice, atunci o radiografie vă va ajuta, de asemenea, să determinați dacă pisica dumneavoastră este gestantă și vă va da o idee bună despre numărul de pui la care să vă așteptați.

Ce urmează?

Odată ce ați verificat că pisica dumneavoastră este gestantă, ar trebui să începeți să faceți lucrurile mai confortabile pentru pisica dumneavoastră și să vă pregătiți pentru sosirea pisicilor. Treceți încet pisica dumneavoastră la o dietă adecvată pentru sarcină și asigurați-vă că are acces la mai multe mese în fiecare zi. Ea ar trebui să aibă întotdeauna acces la apă curată, chiar și atunci când nu este gestantă. Asigurați-i pisicii dumneavoastră spații sigure și liniștite în care să își petreacă timpul. Amenajați o zonă de cuibărire în care să se simtă suficient de sigură pentru a naște. Această zonă ar trebui să fie departe de alte animale de companie, de copii și de zgomote puternice. Rețineți, totuși, că unele pisici vă vor surprinde atunci când vine momentul să nască. S-ar putea să vă faceți o zonă de cuibărit minunată, doar pentru a vă trezi cu pisicuțe în cadă.

CITEȘTE ȘI:
Cum să calmezi o pisică pentru toaletare: 6 sfaturi și trucuri

Odată ce bănuiți că pisica dvs. ar putea fi gestantă, ar trebui să începeți să puneți deoparte bani pentru cheltuielile legate de sarcină și pisoi. Pentru unele pisici poate fi necesară cezariana, iar cezariana de urgență poate fi prohibitivă pentru majoritatea oamenilor. Pisicuțele vor avea nevoie de îngrijire veterinară înainte de a pleca la noi cămine și, de asemenea, va trebui să fiți pregătiți financiar pentru costurile asociate cu creșterea pisicuțelor, cum ar fi hrana și jucăriile. Dacă simțiți că nu sunteți în situația financiară de a vă susține corespunzător pisica pe parcursul sarcinii, de a vă permite cheltuielile de urgență și de a avea grijă de un pui de pisoi, atunci trebuie să purtați o discuție cu medicul veterinar despre opțiunile pe care le puteți avea la dispoziție.

Cum știu dacă pisica mea este în călduri?

Pentru a rămâne gestantă, o pisică trebuie să fie în călduri. Este posibil să vedeți acest lucru denumit și estru sau să fie „în sezon”. În timpul căldurii, o pisică va suferi modificări hormonale și fiziologice care pregătesc organismul pentru sarcină. Pisicile femele încep să aibă cicluri de călduri încă de la vârsta de 4 luni, așa că este important să știți ce să căutați, fie că încercați să preveniți sarcina, să vă înmulțiți sau să determinați când trebuie să vă sterilizați pisica.

Ascultați indicii

O pisică femelă în călduri va deveni adesea foarte vocală, petrecându-și o mare parte din timp urlând puternic. Este posibil să observați schimbări de comportament, cum ar fi o creștere a mângâierii sau căutarea atenției. Deși nu se știe dacă ciclurile de călduri sunt dureroase pentru pisici, unii oameni iau urletul și comportamentul neobișnuit al acestora ca pe un indicator că sunt cel puțin inconfortabile. Indiferent dacă pisica dvs. este de interior sau de exterior, este posibil să vedeți pisici pe care nu le-ați mai văzut până acum petrecând timp în jurul casei dvs. Nu este neobișnuit să vedeți pisici tomnatice luptându-se atunci când o pisică în călduri este în apropiere.

Cât timp durează o pisică în călduri?

Este posibil să fi auzit că, odată ce o pisică intră în călduri, ea nu va ieși din călduri până când nu este sterilizată sau împerecheată. Acest lucru este puțin greșit, deoarece pisicile intră și ies din ciclul lor de călduri. De obicei, o pisică femelă va fi în călduri între 2 și 19 zile, timp în care va prezenta simptomele discutate mai sus. Durata medie a perioadei de timp în care o pisică este în călduri este de aproximativ 6-7 zile. Dacă nu este împerecheată sau sterilizată, pisica dumneavoastră va ieși din călduri. Cu toate acestea, pisicile rămân în afara căldurii doar pentru aproximativ 2-3 săptămâni înainte de a intra din nou în călduri. Pentru comparație, câinii au tendința de a intra în călduri aproximativ la fiecare 6 luni.

Cât durează perioada de gestație a unei pisici?

Perioada de gestație a unei pisici durează, de obicei, între 63-65 de zile, dar se știe că unele sarcini de pisici au depășit 70 de zile. Cu toate acestea, este puțin probabil să observați vreun indiciu că pisica dvs. este însărcinată până când nu a trecut cel puțin 2-3 săptămâni de gestație.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ridici corect o pisică în 3 pași simpli

Cum pot preveni sarcina pisicii?

Singura modalitate de a garanta că pisica dumneavoastră nu va rămâne însărcinată este să o sterilizați. Indiferent cât de atent sunteți, este posibil ca pisica dumneavoastră să se strecoare pe o fereastră sau o ușă care nu a fost închisă corespunzător. Nu există nicio garanție că pisica dumneavoastră intactă nu va avea ocazia să intre în contact cu un mascul intact. Dacă aveți o pisică de rasă pură cu un contract de reproducere, atunci ar trebui să discutați cu crescătorul pisicii dumneavoastră și cu medicul veterinar cum să vă protejați cel mai bine pisica de o sarcină nedorită sau neplanificată.

Mulți oameni simt că nu își permit să își sterilizeze pisica, iar aceasta poate fi o procedură costisitoare. Cu toate acestea, dacă nu vă puteți permite să vă sterilizați pisica, atunci trebuie să luați în considerare în mod serios probabilitatea de a nu vă permite să vă permiteți o îngrijire adecvată în timpul și după sarcină. Există multe programe de sterilizare cu costuri reduse, iar multe adăposturi pentru animale oferă vouchere de reducere la medicii veterinari din zonă. Cardurile de credit medicale și cardurile de credit obișnuite vă pot oferi posibilitatea de a vă steriliza pisica cu plăți fără dobândă.

Dacă aveți o relație stabilită cu medicul veterinar al pisicii dumneavoastră, atunci acesta ar putea fi dispus să lucreze cu dumneavoastră la un plan de plată. Nu uitați că, dacă medicul veterinar poate lucra cu dvs. la plăți sau vă oferă o reducere, este o curtoazie față de dvs. Nu sunt obligați să facă acest lucru și mulți veterinari nu oferă aceste opțiuni din mai multe motive. Aceasta nu înseamnă că nu le pasă de bunăstarea pisicii dumneavoastră.

În concluzie

Singura modalitate de a preveni sarcina pisicii este să vă sterilizați pisica, iar singura modalitate de a ști cu siguranță că pisica dumneavoastră este însărcinată este să vizitați veterinarul înainte de a vă trezi cu un pui de pisică. Sarcina pisicii poate fi înșelătoare și imprevizibilă. La fel ca și în cazul oamenilor, toate pisicile au experiențe diferite cu sarcinile lor. În funcție de vârsta, mărimea, instinctul, starea de sănătate și numărul de pisoi ai pisicii dumneavoastră, este posibil să observați comportamente și semne extrem de diferite față de cele pe care le-ați putea observa la o altă pisică. Dacă aveți orice întrebare cu privire la faptul că pisica dumneavoastră este sau nu gestantă, cel mai bine este să discutați despre preocupările dumneavoastră cu medicul veterinar pentru a obține răspunsuri, îndrumare și sprijin.