Dacă nu ați mai văzut o pisică în călduri până acum, atunci s-ar putea să vă șocheze foarte tare prima dată când o vedeți. Numai pisicile femele intră în călduri atunci când este timpul să își găsească un partener, iar masculii nu au nicio problemă în a se lupta cu un alt mascul pentru a se împerechea cu ea. Cu toate acestea, masculii nu sunt singurii care se comportă puțin ciudat. Pisicile femele în călduri trec prin schimbări hormonale substanțiale care ar putea să o facă să se comporte ca și cum ar fi luat-o razna brusc. Acest comportament nu este ceva de care să vă faceți griji! Pisicile în călduri fac adesea câteva lucruri care sunt considerate normale în timp ce trec prin această etapă.

Cum îmi dau seama dacă pisica mea este în călduri

Există destul de multe semne clare care vă pot ajuta să determinați dacă pisica dumneavoastră este în călduri. Țineți cont de faptul că, dacă nu ați sterilizat-o, va intra în călduri la un moment dat în viața ei. Și probabil că va fi mai devreme decât mai târziu. Care sunt câteva semne comune ale unei pisici în călduri?

1. Vocalizare zgomotoasă

Dacă pisica ta vorbește foarte mult și este mult mai tare dintr-o dată, atunci poți lua acest lucru ca pe un semn clar că este în călduri. Este posibil ca felina dumneavoastră să miaune toată ziua și toată noaptea. Uneori, mieunatul sună mai mult ca un geamăt sau un urlet în ceva ce nici măcar nu seamănă cu vocea lor normală. Aceste vocalize înseamnă că ea își cheamă partenerii și își face cunoscută prezența pretendenților din apropiere.

2. Frecarea corpului

Fiți atenți la limbajul corporal al pisicii dumneavoastră și notați dacă se pare că nu poate să meargă fără să-și frece capul sau fundul de tot ce-i ajunge la îndemână. Poate fi vorba de mobilă, de perete sau de dumneavoastră. De asemenea, este posibil să se rostogolească pe podea mai mult decât de obicei. Acest comportament o ajută să își răspândească mirosul în jurul teritoriului ei și este încă o modalitate de a atrage atenția masculilor.

CITEȘTE ȘI:
Cum să-mi opresc pisica de la intimidarea celeilalte pisici

3. Încercarea de a evada

Atunci când instinctele preiau controlul, este greu pentru felina ta să se concentreze pe altceva decât pe găsirea unui mascul cu care să se împerecheze. De obicei, pisicile sunt fericite să lenevească în interior. Nu fiți surprinsă dacă, în timpul căldurii, face mai multe încercări de a evada în aer liber. Pisicile în călduri se pot uita intens pe fereastră, pot fugi spre ușă imediat ce o deschideți sau pot căuta alte căi prin care să fugă. Prioritatea ei principală în această perioadă este să își găsească un partener prin orice mijloace posibile.

4. Pulverizarea

Pisicile femele pot începe să își pulverizeze urina în timpul căldurii, deoarece aceasta este plină de feromoni pe care masculii îi pot simți. Cu toate acestea, pulverizarea în casă este, de asemenea, un semn comun al unei infecții a tractului urinar, așa că, dacă nu sunteți sigur că este în călduri, atunci ar fi mai bine să contactați medicul veterinar.

5. Îngrijirea organelor genitale

Pisicile sunt excelente autogrijitoare. Cu toate acestea, s-ar putea să observați că felinele dumneavoastră se concentrează mai mult pe curățarea zonei genitale decât pe alte părți ale corpului. De asemenea, organele genitale pot părea umede sau umflate.

6. Intrarea în poziție

V-ați mângâiat vreodată pisica și ați observat că se coboară într-o poziție ciudată, cu coatele din față pe podea, picioarele din spate ghemuite și spatele în aer? Aceasta este poziția de împerechere, numită postura de estru, pentru pisicile femele. De asemenea, ea ar putea începe să „facă biscuiți” cu picioarele din spate care seamănă cu un marș. Se crede că această mișcare ajută la asistarea ovulației lor.

CITEȘTE ȘI:
5 remedii pentru a reduce anxietatea pisicii tale

7. Neliniște

Pisicile în călduri au adesea dificultăți în a sta nemișcate. Se vor plimba înainte și înapoi sau vor părea inconfortabile pe tot parcursul zilei. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă în timp ce stau în jurul ușilor și ferestrelor.

Cum calmezi o pisică în călduri?

Din nefericire, nu există foarte multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți liniști puiul de blană în această etapă. În afară de a o steriliza, aceste semne vor continua să se întâmple cu pisica ta. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a o ajuta să se simtă un pic mai confortabil.

Izolarea

Țineți-vă pisica departe de masculi cât timp este în călduri. Dacă se întâmplă să îl zărească sau să-i simtă prezența, nu va face decât să o facă și mai nervoasă. Țineți toate ușile, ferestrele și clapele pentru animale de companie încuiate și închise. S-ar putea chiar să trebuiască să trageți perdelele.

Oferiți multă afecțiune

Oferiți-i pisicuței dvs. un contact fizic suplimentar cât timp este în călduri. Acest contact o ajută să o mențină calmă și să atenueze anxietatea pe care o simte.

Folosiți căldura

Unele pisici preferă să se întindă pe o compresă termică sau pe un alt loc cald în timp ce sunt în călduri. Totuși, aveți grijă ca temperatura pachetului să nu fie prea ridicată, pentru că ar putea provoca arsuri sau deshidratare.

Curățați litiera

Este foarte probabil ca pisica dumneavoastră să își marcheze teritoriul în timpul căldurii. Faceți tot posibilul să păstrați litiera cât mai curată pentru a o descuraja să se stropească.

CITEȘTE ȘI:
Înțelegerea aminoacizilor esențiali din dieta pisicii dumneavoastră

Iarba pisicii

Încercați să folosiți o cantitate mică de iarbă de pisică prin casă. Iarba pisicii este calmantă pentru unele pisici. Cu toate acestea, este posibil ca alte pisici să nu reacționeze bine la ea. Dacă vă simțiți confortabil cu modul în care se comportă pisica dvs. în preajma ierbii pisicii, atunci ar trebui să luați în considerare utilizarea acesteia ca o modalitate de a face mai suportabilă starea de disconfort.

Gânduri finale

Singura modalitate adevărată de a preveni ca pisica dumneavoastră să intre în călduri este să o sterilizați. Această procedură este cea mai bună atunci când este încă o pisicuță tânără și nu a ajuns încă la maturitate sexuală. Odată sterilizate, pisicile nu vor mai intra în călduri. Chiar dacă aveți o pisică adultă, nu este prea târziu pentru a o duce la această procedură. Nu numai că nu va mai intra în călduri, dar va trăi o viață mai lungă, va ajuta la controlul numărului de pisici fără adăpost și vă va economisi bani pe termen lung. În orice caz, este util să înțelegeți semnele unei pisici în călduri și cum să o ajutați să treacă peste ele.