Aproximativ 10 până la 20 la sută dintre oamenii din întreaga lume suferă de alergii la câini sau pisici. Pentru iubitorii de animale, o alergie la animalul de companie preferat poate fi devastatoare. Alergiile pot fi destul de debilitante, dar, odată cu progresul medicinei moderne, se pot face din ce în ce mai multe pentru a combate aceste alergii supărătoare.

Dacă sunteți un iubitor de câini care suferă de o alergie la câini, poate vă întrebați dacă există ceva ce puteți face pentru a dezvolta o imunitate la alergie pentru a face viața cu câinele dvs. mult mai confortabilă. Vestea bună este că se pot face unele lucruri pentru a vă ajuta să construiți imunitatea. Există, de asemenea, și alte câteva sugestii pentru a ajuta la ameliorarea alergiilor. Haideți să aruncăm o privire.

Ce cauzează alergiile la câini?

Alergiile sunt reacția care are loc atunci când sistemul imunitar al organismului reacționează la o formă de alergen. În cazul alergiilor la câini, reacția este, de obicei, una care se datorează anumitor proteine care se găsesc mai ales în secrețiile uleioase de pe pielea câinelui și, mai frecvent, în salivă.

Este o concepție greșită comună că alergia este la părul câinelui. De fapt, alergia este cauzată de salivă, de fulgii de piele sau de păr. Proteinele din acești alergeni sunt apoi transportate în mediul înconjurător și duc la o reacție alergică. Alergiile nu sunt nici ele un fel de afecțiune unică, fiecare persoană are niveluri diferite de severitate și poate prezenta simptome diferite.

Cum se dezvoltă alergia?

Alergiile se pot dezvolta la orice vârstă. Sistemul imunitar va crea anticorpi care sunt programați în mod natural să recunoască și să răspundă la un anumit alergen. Chiar dacă ați fost în preajma unui alergen toată viața fără nicio problemă, o alergie se poate dezvolta în continuare.

Deși nu puteți moșteni un anumit alergen, probabilitatea de a suferi de alergii este mult mai mare dacă alergiile sunt prezente în familie. Ocazional, alergiile severe se pot transforma în astm alergic, care este astmul declanșat de expunerea la alergeni.

CITEȘTE ȘI:
Câinilor le plac bebelușii? Știu ei ce sunt bebelușii?

Simptomele alergiilor la animalele de companie

 • Strănutul
 • Scurgerea nasului
 • Mâncărimi, ochi roșii și/sau apoși
 • Congestie nazală
 • Mâncărimi la nivelul nasului și/sau al cerului gurii
 • Scurgere postnasală
 • Tuse
 • Dificultăți de somn
 • Presiune sau durere facială
 • Umflături și/sau piele de culoare albastră sub ochi

Simptomele astmului alergic

 • Dificultăți de respirație
 • Strângere în piept
 • Dureri în piept
 • Dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare
 • Un sunet de fluierat sau de respirație șuierătoare la expirație
 • Dificultăți de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare

Există un leac pentru alergii?

Din păcate, nu există un tratament pentru alergii. Simptomele alergiilor pot fi controlate printr-o varietate de măsuri, inclusiv medicamente, evitarea alergenilor și chiar imunoterapie în unele cazuri. Alergiile pot fi puțin imprevizibile uneori. Unii oameni chiar le depășesc odată cu vârsta, în timp ce alții se confruntă cu o agravare a simptomelor în timp. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru alergiile dvs. este să vorbiți cu specialistul în alergii și să elaborați un plan de acțiune.

Puteți să vă creați o imunitate la alergii?

Puteți lucra pentru a construi o imunitate la alergiile la câini printr-un proces numit imunoterapie. Pentru alergii, acest lucru înseamnă să primești injecții pentru alergii pentru a ajuta la construirea acestei imunități la alergeni prin creșterea dozelor de declanșare în timp.

Aceasta este o soluție foarte comună pentru iubitorii de animale de companie care sunt disperați să își păstreze animalele de companie și să continue să trăiască printre ele. Imunoterapia nu este o soluție rapidă și este mai degrabă o soluție pe termen lung care ajută la construirea unei toleranțe la alergen(i) în timp.

În afară de injecții, există picături antialergice disponibile pentru cei care preferă să se ferească de ace. Picăturile nu sunt nici pe departe la fel de eficiente ca injecțiile pe termen lung, dar sunt benefice pentru cei care ar refuza imunoterapia din cauza injecțiilor în sine.

CITEȘTE ȘI:
Câine mascul vs. câine femelă: Care este diferența (Personalitate, comportament și aspect)

Cum să reduceți alergenii câinilor

Nu toate speranțele sunt pierdute dacă sunteți un proprietar de câine care suferă de o temută alergie la câine. Iată câteva sfaturi suplimentare cu privire la modul în care puteți contribui la reducerea alergenilor din casă.

1. Păstrați curățenia și ordinea

Dacă suferiți de alergii la câini, dar totuși împărțiți o casă cu câini, trebuie să țineți pasul cu curățenia regulată pentru a reduce expunerea dvs. la alergeni. Asigurați-vă că aspirați temeinic covoarele și mobilierul cel puțin o dată pe zi și păstrați suprafețele șterse.

2. Țineți pasul cu spălatul rufelor

Asigurați-vă că spălați rufele în mod regulat, în special orice lenjerie de pat pe care se întinde câinele dumneavoastră. Părul poate ajunge pe haine și este peste tot pe lenjeria de pat, ceea ce le face un potențial declanșator. Ținând pasul cu spălatul regulat va ajuta la reducerea cantității de păr de pe țesături.

3. Înlocuiți covoarele cu podele dure

Deși aceasta poate fi o opțiune costisitoare care poate necesita destul de multă muncă dacă nu închiriați lucrarea, înlocuirea covoarelor din casă cu podele dure este o idee bună. Alergenii tind să fie prinși în țesăturile covoarelor și pot face ca persoanele care suferă de alergii să sufere cu atât mai mult. Suprafețele dure nu rețin alergenii și sunt mult mai ușor de curățat. Dacă acest lucru nu este o posibilitate, încercați să folosiți un detergent pentru covoare și să îl folosiți în mod regulat.

4. Renunță la mobila tapițată

La fel ca și covoarele, și mobilierul tapițat se agață de păr și alergeni. Poate fi mult mai benefic să vă luați niște mobilier din piele sau imitație de piele, care este ușor de curățat și nu va reține acești factori declanșatori. Un alt avantaj? Nu va trebui să aspirați mobila aproape la fel de des.

CITEȘTE ȘI:
10 semne care îți arată că câinele tău este bolnav

5. Folosiți filtre HEPA și purificatoare de aer

Există câteva filtre de aer și aparate de purificare a aerului destul de eficiente pe piața actuală. Asigurați-vă că folosiți filtre HEPA de înaltă calitate în conducte pentru a ajuta la filtrarea acelor particule și pentru a le împiedica să circule în toată casa. De asemenea, puteți cumpăra un purificator de aer pentru anumite încăperi pentru a vă ajuta să păstrați aerul curat și cu un conținut scăzut de alergeni.

6. Stabiliți limite

Este posibil să trebuiască să stabiliți anumite limite în casă pentru a vă asigura că câinele dvs. nu frecventează zonele în care se află persoana alergică. Cel mai bine este să țineți câinele (câinii) departe de dormitorul celui care suferă de alergii. Dacă acest lucru nu va fi fezabil, cel puțin stabiliți limite de mobilier pentru a-i ține departe de zonele în care persoana care suferă de alergii stă sau doarme frecvent.

Concluzie

Câinii sunt o bucurie absolută de a avea în preajmă, dar pentru cei care suferă de alergii la câini, este un pic de o sabie cu două tăișuri. Puteți crea o imunitate la alergiile la câini cu ajutorul imunoterapiei, care este de obicei sub formă de injecții sau picături. Există și alte măsuri pe care le puteți lua în ceea ce privește tratarea simptomelor de alergie și eforturile de a reduce expunerea în casă. Desigur, cel mai bine este să vă consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră pentru cele mai bune informații despre cum să vă tratați alergia.