Dieta unei pisici este foarte importantă. Aceasta trebuie să primească un mix corect de proteine, fibre, vitamine și minerale, fără a consuma prea multe calorii sau carbohidrați. Deoarece pisicile sunt carnivore, ele ar trebui să își asigure majoritatea cerințelor nutriționale din surse de carne, mai degrabă decât din surse vegetale.

La fel ca toate animalele, pisicile au nevoie de aminoacizi, care sunt elementele constitutive ale proteinelor, dar ele au de fapt un necesar mai mare de aminoacizi esențiali, care sunt cei care trebuie obținuți prin alimentație, deoarece organismul nu este capabil să îi producă singur.

Există 22 de aminoacizi pe care pisica dumneavoastră îi folosește în organism, iar 11 dintre aceștia sunt considerați aminoacizi esențiali. Ce puteți face pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră primește cantitatea potrivită din acești nutrienți esențiali? Să privim puțin mai în profunzime.

Ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii îndeplinesc multe funcții în organism, dar sunt descriși ca fiind elementele constitutive ale proteinelor. Aceștia sunt responsabili pentru orice, de la menținerea mușchilor la generarea de energie și chiar determinarea capacității de concentrare.

Toți aminoacizii sunt compuși din azot, carbon, hidrogen și oxigen. Deși pisicile, la fel ca majoritatea animalelor, sunt capabile să producă singure majoritatea aminoacizilor de care au nevoie, există unii pe care trebuie să îi obțină din dieta lor. Aceștia se numesc aminoacizi esențiali.

Ce sunt aminoacizii esențiali?

Aminoacizii esențiali trebuie să fie obținuți prin alimentație, deoarece organismul nu este capabil să îi sintetizeze. În ciuda acestui fapt, ei sunt vitali pentru creșterea și susținerea diferitelor funcții și sisteme.

CITEȘTE ȘI:
Remedii de casă pentru tratarea acarienilor de ureche la pisici

Oamenii au nevoie de nouă aminoacizi esențiali, în timp ce câinii au nevoie de 10, dar pisicile au nevoie de 11. Cei 11 aminoacizi esențiali ai pisicilor sunt:

 • Arginină
 • Histidină
 • Isoleucină
 • Leucină
 • Lizină
 • Metionină
 • Fenilalanină
 • Taurină
 • Treonină
 • Triptofan
 • Valină

În timp ce toți acești aminoacizi esențiali sunt esențiali pentru supraviețuire, vom examina mai îndeaproape doi în special, care sunt esențiali pentru menținerea sănătății felinelor.

Taurina

Taurina se găsește în produsele pe bază de carne și nu poate fi obținută din produsele vegetale. Pisicile o folosesc pentru a ajuta la vedere, digestie, funcția cardiacă și pe parcursul sarcinii pentru a asigura dezvoltarea corectă a fătului. Este un aminoacid esențial, ceea ce înseamnă că pisica dumneavoastră nu îl poate sintetiza în mod natural și trebuie să obțină taurina de care are nevoie din alimentație.

O deficiență de taurină poate dura câteva luni pentru a se manifesta. Atunci când apare, va începe de obicei cu dificultăți de vedere, precum și prin afecțiuni cardiace precum cardiomiopatia dilatativă. Deoarece taurina este, de asemenea, utilizată în producția de bilă, o deficiență în acest aminoacid esențial poate provoca complicații digestive.

În cele mai multe cazuri, hrana de bună calitate pentru pisici, care este făcută dintr-o sursă de carne decentă, conține niveluri adecvate de taurină. Pisica dumneavoastră va primi toți aminoacizii esențiali de care are nevoie și nu ar trebui să fie nevoie să îi oferiți alte surse. Unele alimente sunt suplimentate cu taurină suplimentară, asigurându-se și mai mult că pisica dumneavoastră primește suficient din acest ingredient vital.

Nu se cunosc incidente sau probleme asociate cu consumul excesiv de taurină, ceea ce înseamnă că, în general, se consideră mai sigur să supraalimentați acest aminoacid decât să îl subalimentați. În cazul în care medicul veterinar v-a recomandat să adăugați taurină suplimentară în dieta pisicii dumneavoastră, ar trebui să urmați instrucțiunile medicului veterinar sau orientările de pe produsul de completare.

CITEȘTE ȘI:
5 beneficii ale hrănirii pisicii tale după un program

Arginină

Arginina este un alt aminoacid esențial pentru pisici. Spre deosebire de majoritatea aminoacizilor esențiali, pisica dumneavoastră este de fapt capabilă să producă arginină, dar numai în cantități foarte limitate, și este considerată esențială deoarece nu este posibilă creșterea cantității produse fără a o adăuga prin intermediul dietei.

Pisicile folosesc arginina pentru a transforma amoniacul în uree, un produs de deșeuri, iar deficiența poate duce la diaree, vărsături, pierdere în greutate și ataxie. De asemenea, poate provoca hiperamoniemie și acidurie. Hrănirea cu o dietă fără niciun fel de arginină poate cauza moartea rapidă, atât de importantă este această proteină.

Ca și taurina, arginina se găsește în carne. În special, se găsește în mușchiul din carne și se găsește, de asemenea, în ouă. Deși arginina se găsește în lactate și în unele cereale, nu se recomandă ca pisicile să fie hrănite cu aceste alimente de bază. Carnea este sursa principală a acestui aminoacid pentru pisici.

Alimentele de bună calitate care au ca ingredient principal carnea ar trebui să conțină suficientă arginină pentru a menține o dietă sănătoasă pentru pisica dumneavoastră, dar puteți căuta alimente cu arginină suplimentară.

Aminoacizi pentru pisici

Aminoacizii sunt adesea numiți blocurile de construcție ale proteinelor. Există 11 aminoacizi esențiali pentru pisici, care sunt cei care trebuie obținuți din surse alimentare, deoarece organismul pisicii nu este capabil să îi producă în mod natural. Arginina și taurina sunt doar doi dintre acești acizi, dar sunt doi dintre cei mai importanți. Dacă hrana curentă nu oferă niveluri crescute ale acestor aminoacizi, ar trebui să luați în considerare schimbarea cu altă hrană pentru pisici sau suplimentarea pentru a vă asigura că pisica dumneavoastră rămâne sănătoasă și puternică.