De fiecare dată când vedeți fața adorabilă a cățelușului dumneavoastră, probabil că vă vine să îl strângeți în brațe și să îl sărutați. Chiar dacă nouă, oamenilor, ne place să ne arătăm afecțiunea prin îmbrățișări și sărutări, înseamnă asta că și companionii noștri canini simt la fel?

Deoarece nu putem vorbi în limba omologilor noștri canini, multe lucruri sunt lăsate la interpretare prin studierea limbajului corporal și observarea anumitor expresii. La fel ca orice altceva, unii câini vor adora în mod absolut îmbrățișările, dar alții s-ar putea să nu simtă la fel.

Este un lucru atât de individual, încât este greu de stabilit cu exactitate în ce categorie se încadrează câinele tău. Chiar dacă am luat câteva indicații de la experți, tu ești cel care își cunoaște cel mai bine câinele. Așadar, haideți să aflăm totul despre câini și îmbrățișări.

Câinii și limbajul corpului

Câinii sunt atât de sociabili cu oamenii încât uneori este greu să ne amintim că sunt o specie complet diferită. Ei vor să meargă unde mergem noi, să mănânce ce mâncăm noi și să se joace când ne jucăm noi. Se pare că sunt atașați de șold la fiecare pas. Cu toate acestea, au propriile lor simpatii și antipatii.

Atunci când le arătăm afecțiune fizică, știm cu toții că animalele de companie adoră un masaj bun. Le place atenția din partea persoanelor pe care le consideră parte din haita lor. Unii câini sunt mai sensibili decât alții din cauza abuzurilor anterioare sau a circumstanțelor de viață .

Și, uneori, dacă câinele dumneavoastră are probleme de sănătate, cum ar fi artrita, îmbrățișările și mângâierile pot deveni dureroase. Așadar, diferite domenii pot avea un impact asupra modului în care un câine răspunde la îmbrățișări și la alte forme de afecțiune umană.

Așadar, haideți să despărțim fiecare dintre aceste lucruri unul câte unul pentru a avea o imagine excelentă despre cum se simt câinii.

Câinii și îmbrățișările

Potrivit AKC, câinilor nu le plac îmbrățișările. De fapt, ei subliniază că îmbrățișarea unui câine poate fi de fapt periculoasă. În natură, câinii nu se îmbrățișează între ei, nu-i așa?

Dacă îți îmbrățișezi câinele, acesta poate scăpa și s-ar putea să se simtă copleșit sau anxios din cauza comportamentului tău. Așadar, chiar dacă îți poți îmbrățișa câinele, asta nu înseamnă că acesta înțelege neapărat ce se întâmplă.

Pentru câinii nervoși sau teritoriali, acest lucru ridică un risc și mai mare. Poate fi și mai îngrijorător dacă faceți contact vizual, deoarece acest lucru poate semnala o amenințare, chiar dacă este neintenționat.

CITEȘTE ȘI:
Sunt Golden Retrieverii hipoalergenici?

Deși înțelegem această concluzie făcută de AKC, există o mulțime de factori care trebuie luați în considerare aici – cum ar fi starea actuală de sănătate, personalitatea individuală și legătura cu persoana care oferă o îmbrățișare.

ASPCA pare să fie de acord – deși îmbrățișările nu sunt naturale pentru câini, faptul că le plac îmbrățișările depinde de fiecare cățeluș în parte. Dacă îmbrățișarea dvs. obține un răspuns de entuziasm, clătinare a cozii și gesturi prostești, probabil că înțelege această acțiune și că vă întoarce dragostea – chiar dacă nu înțelege în totalitate îmbrățișarea.

Istoria contează

Dacă câinele dvs. a fost crescut cu familia dvs. încă de la vârsta de cățeluș, a avut mai mult timp pentru a se familiariza cu limbajul dvs. de iubire. Dacă i-ați oferit întotdeauna îmbrățișări ca semn de afecțiune, este ceva cu care s-a aclimatizat din prima zi. Așadar, probabil că este un comportament extrem de normal pentru ei și nu îi va face să se teamă sau să se simtă inconfortabil.

Cu toate acestea, dacă au o personalitate rezervată sau dacă au experimentat rele tratamente, s-ar putea să fie fixați în felul lor – spunând nu îmbrățișărilor umane.

Copiii și câinii

În aceeași notă, dacă aveți un bebeluș nou-născut, acel bebeluș se va transforma într-un copil mic care se va transforma într-un copil nebun, așa cum fac toți în această etapă. Dacă micuțul tău copil frenetic aleargă spre ei, țipând fericit și strângând gâtul câinelui tău, s-ar putea să nu știe cum să răspundă.

De aceea, este esențial să îi înveți pe copii cum să respecte limitele unui câine și să fii atent la limbajul corporal al acestuia. Dacă observați că câinele dvs. pare nervos cu indicii vizuale, cum ar fi punerea urechilor pe spate, este timpul să vă opriți copilul și să-i explicați că cățelului nu-i place asta.

Permițându-i copilului dvs. să continue acest comportament sau repetându-l dvs. dacă este vorba de dvs. nu faceți decât să-i arătați câinelui dvs. că nu-i respectați limitele.

Cazuri de abuz

Dacă aveți un câine de salvare, există întotdeauna o șansă ca acesta să fi fost abuzat sau neglijat. Dacă câinele nu a fost obișnuit să interacționeze cu oamenii sau a fost tratat foarte prost de către aceștia, acest lucru ar putea fi și mai îngrijorător. Un câine abuzat ar putea chiar să riposteze și să acționeze agresiv față de stăpânul său pentru această acțiune altfel afectuoasă.

CITEȘTE ȘI:
17 întrebări importante pe care să le pui unui crescător de câini (Ghid 2023)

Ei nu au cum să înțeleagă că nu le vreți răul. Ei știu pur și simplu că oamenii nu au fost foarte buni cu ei înainte și nu se simt confortabil cu ceea ce se întâmplă. Așadar, dacă aveți un animal abuzat sau neglijat, ar trebui să îl lăsați să vă arate afecțiune și să răspundeți într-un mod care pare benefic pentru ambele părți.

Semne de disconfort

Suntem credincioși fermi și puterea legăturilor dintre oameni și animale. Dacă pur și simplu vă observați animalul de companie în starea sa naturală și îi arătați afecțiunea în consecință, probabil că nici nu va trebui să vă puneți aceste întrebări.

Cu toate acestea, puteți căuta semne de disconfort, cum ar fi:

  • Mârâit
  • Mușchi încordați
  • Ochi mari
  • Urechile turtite
  • Încercarea de a se mișca
  • Ciupirea

Probabil că este destul de probabil ca câinele tău să nu se simtă confortabil cu această interacțiune, dacă este chiar și puțin temător. Dar știm cu toții că un cățel ciudat va veni la tine cerând să fie ținut în brațe, strâns și iubit. Este doar o chestiune de a recunoaște semnalele câinelui tău și de a răspunde în consecință.

Învățați-vă câinele să accepte îmbrățișările

Câinilor le place să învețe și să culeagă recompensele unei munci bine făcute. Dacă doriți ca câinele dvs. să se simtă confortabil cu toate actele de afecțiune umană, ar trebui să începeți devreme (din copilărie) și să folosiți întărirea pozitivă (dulciuri delicioase!)

Țineți cont și fiți dispuși să acceptați că unii câini ar putea fi prea distanți, nevrotici sau afectați pentru a tolera îmbrățișările – și asta este în regulă. Respectarea limitelor câinelui dvs. este de primă importanță dacă acesta spune nu fără să spună nu.

Cu toate acestea, majoritatea câinilor vor accepta îmbrățișări în schimbul unor gustări delicioase în orice zi a săptămânii!

Puneți în aplicare măsuri de protecție

Potrivit Spitalului de Copii din Pittsburgh, 50% din toate atacurile câinilor sunt asupra copiilor. Trebuie să recunoaștem că există o diferență destul de mare între un adult uman care este atacat și un copil. Copiii sunt mult mai mici și sunt răniți cu mult mai puțină forță. Asta înseamnă că unele dintre aceste atacuri pot fi fatale.

Este esențial să folosim măsuri de prevenire pentru a elimina riscul pentru ambele părți. Pentru a proteja simultan copiii și câinii, este probabil cel mai bine să vă învățați copilul să nu vă îmbrățișeze animalul de companie sau alți câini străini până când ajunge la vârsta discernământului.

CITEȘTE ȘI:
17 alimente pentru oameni care pot fi consumate de câini în siguranță

Statele și unele regiuni au legi diferite ca răspuns la mușcăturile de câine – inclusiv eutanasierea ordonată de instanță. Este atât de ușor de evitat încât vă recomandăm cu tărie să nu vă lăsați copilul să îmbrățișeze câinii. Mângâierea este în regulă, joaca de-a „aduceți” este în regulă, iar îmbrățișarea pe canapea este în regulă, dar strângerea câinelui s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune.

Ca adulți, este destul de sigur să spunem că puteți citi limbajul corporal al câinelui și să îl îmbrățișați – sau nu – în funcție de acesta. Cu toate acestea, vă recomandăm cu tărie să vă abțineți de la îmbrățișarea unui câine străin și necunoscut pentru dumneavoastră. Câteva frecții la bărbie și mângâieri pe cap ar trebui să fie suficiente în această situație.

De asemenea, atunci când aveți musafiri, încurajați-i pe oaspeți să se abțină să vă îmbrățișeze câinele – chiar dacă acesta este cel mai drăguț câine de pe planetă. Știți cum se spune – este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

Concluzie

Știm că vă place să vă înfășurați câinele în brațe. Acestea sunt limbaje de dragoste naturale pentru ființele umane. Și, deși studiile arată că, de fapt, câinilor nu le plac prea mult îmbrățișările, vă implorăm să vă folosiți judecata.

Unii câini vor cere literalmente aceste comportamente de la oamenii lor, în timp ce alții le vor tolera în cel mai bun caz. Dacă se pare că câinele tău este reticent în a primi acest tip de afecțiune, oricât de mult ți-ai dori, cel mai bine este să te abții cu totul. Există multe alte moduri în care poți interacționa cu câinele tău pentru a-l face la fel de fericit.

În orice caz, îmbrățișarea este la fel de anormală pentru câini precum adulmecarea fundului este pentru oameni – deci, chiar dacă acest comportament i se pare ciudat, câinele tău va tolera, în general, giumbușlucurile tale. Rămâneți în siguranță!