Există atât de multe tipuri diferite de păsări pe care oamenii le pot deține în zilele noastre. Așa că se pune întrebarea: păsările sunt animale de companie bune? Răspunsul este unul complicat, dar da – păsările pot fi uneori animale de companie perfecte. Chiar dacă aceste animale pot fi niște tovarăși foarte satisfăcători, există multe lucruri de luat în considerare.

În cele din urmă, doar tu poți decide dacă a avea o pasăre este potrivit pentru tine. Dar haideți să trecem în revistă câteva lucruri la care ar trebui să vă gândiți înainte de a vă lua o pasăre drept animal de companie.

Păsările ca animale de companie: Care sunt opțiunile dumneavoastră?

În primul rând, trebuie să stabiliți exact ce fel de pasăre vă doriți. Deținerea unei păsări nu se limitează doar la cele pe care le găsiți în pet shop. De asemenea, puteți deține păsări de fermă și puteți păstra păsări de pradă. Să trecem în revistă în detaliu fiecare dintre ele.

Păsări domestice

Există multe păsări pe care le puteți cumpăra de la magazinele de animale de companie și de la crescătorii locali din apropierea dumneavoastră. Comerțul cu păsări este în creștere, mulți proprietari cumpărând diferite specii din întreaga lume și aclimatizându-le în gospodăriile lor. Alegerea păsării va depinde de tipul de companie pe care îl căutați – așa că fiți selectiv.

Păsări mari – Păsările mari, cum ar fi papagalii, pot fi incredibil de satisfăcătoare pentru proprietarii potriviți. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare faptul că aceste păsări necesită o îngrijire specială pentru a rămâne sănătoase, deoarece sunt creaturi tropicale care au nevoie de medii și diete specifice. Din cauza nivelului lor ridicat de inteligență, papagalii mai mari nu se descurcă bine dacă stau singuri acasă pentru perioade lungi de timp. Ei au nevoie de interacțiune și afecțiune din partea stăpânilor și ar putea deveni deprimați sau agitați în lipsa acestora. De asemenea, au o durată de viață impresionantă, uneori supraviețuind mai mult decât stăpânii lor, ceea ce poate cauza îngrijorări. Dacă vi se întâmplă ceva, s-ar putea să fie nevoie să puneți la punct un plan pentru ca pasărea dumneavoastră să nu rămână fără casă.

CITEȘTE ȘI:
Pot aricii să mănânce salată? Ce trebuie să știți!

Păsări medii – Păsările de mărime medie, cum ar fi porumbeii, sunt în general plăcute de deținut. Ele au o speranță de viață mai mică decât verișorii lor papagali. Acestea sunt alegeri grozave pentru proprietarii începători, deoarece sunt ușor de îngrijit și se atașează bine de proprietari. Unele dintre aceste păsări pot fi mai vocale și mai sprintene decât altele. Este important să faceți cercetări cu privire la pasărea care vă interesează, aflând la ce să vă așteptați de la specia respectivă.

Păsări mici – Speciile de păsări mai mici, cum ar fi perușii, papagalii mici și canarii, pot fi animale de companie excelente. Cu toate acestea, există o diferență atât de mare între specii. Păsările tropicale mai mici par să preia multe dintre atributele verișoarelor lor mai mari. Cu toate acestea, alte păsări – cum ar fi cintezele și canarii – nu sunt niciodată la fel de calme sau de amabile. Trebuie să fiți foarte atenți atunci când le manipulați, deoarece sunt frenetice și fragile. Multe păsări mai mici sunt potrivite cel mai bine pentru proprietarii de păsări cu experiență.

Păsări în stoluri

Dacă nu sunteți prea dornici să aveți o singură pasăre de companie închisă în casă – avem o altă idee.

Dacă locuiți la curte, ați putea avea posibilitatea de a ține un stol de găini, rațe, păuni sau gâște. Fiecare dintre ele va avea nevoie de amenajări specifice, dar sunt animale de stol, ceea ce înseamnă că ar trebui să aveți cel puțin patru sau mai multe la un moment dat.

Chiar dacă nu este vorba de un animal de companie tradițional, aceste animale pot fi benefice și distractive de îngrijit. De asemenea, puteți culege roadele de a avea propria dvs. producție de ouă… Iar dacă stolul dvs. este suficient de mare, ați putea chiar să vindeți ouăle pentru profit – ceea ce poate fi o investiție bună.

Păsările din stol sunt, în general, ușor de hrănit, deoarece își petrec cea mai mare parte a timpului căutându-și singure hrana. Cu toate acestea, trebuie să puneți măsuri de siguranță pentru a le proteja de prădători și alte pericole.

Deși nu toată lumea consideră aceste păsări ca fiind animale de companie tradiționale, ele pot fi niște prieteni de curte foarte distractive. În plus, aceste animale pot servi ca o lecție remarcabilă de responsabilitate pentru copiii în creștere.

CITEȘTE ȘI:
Ce mănâncă papagalii în sălbăticie și ca animale de companie?

Păsări sălbatice

În majoritatea locurilor, nu este legal să deții o pasăre sălbatică. Păsările care sunt obișnuite să stea în aer liber trebuie să se afle în habitatul lor natural – mai ales dacă au crescut complet atunci când le găsiți.

Majoritatea țărilor au legi împotriva păsărilor sălbatice în captivitate. Cu toate acestea, în anumite situații, ați putea găsi o pasăre orfană sau rănită. Pentru a asigura siguranța și recuperarea păsării, va trebui să contactați un centru de reabilitare a faunei sălbatice din apropierea dumneavoastră.

Chiar dacă unitatea la care ați sunat nu vă poate ajuta cu problema actuală, vă va îndruma și vă va da sfaturi. Fiecare țară are un departament pentru animale sălbatice care se ocupă de aceste situații. Adesea, aceștia încearcă să reabiliteze animalul și să îl elibereze înapoi în sălbăticie, acolo unde le este locul.

Chiar dacă uneori este tentant să păstrați o pasăre sălbatică dacă dați vreodată peste una, realitatea este că majoritatea oamenilor nu sunt pur și simplu pregătiți pentru a face față provocărilor care vin odată cu aceasta. Ca să nu mai vorbim de faptul că păsările sălbatice pot fi purtătoare de boli, așa că spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce le manipulați.

Șoimăritul

În unele țări, ați putea obține licența corespunzătoare pentru a deține o varietate de păsări de pradă. De obicei, acest proces implică prinderea păsării în sălbăticie și domesticirea ei. Apoi antrenați pasărea să vâneze, ceea ce ar putea fi recompensator pentru un sportiv.

Deși cele mai multe dintre aceste păsări sunt returnate în sălbăticie după câțiva ani, perioada în care le dețineți este avantajoasă și cu siguranță o experiență de învățare. Cu toate acestea, există un proces riguros prin care trebuie să treceți pentru a face acest lucru.

Această metodă de a deține o pasăre este un pic mai dificilă și nu este ceea ce ați considera o situație tradițională de animal de companie.

Avantajele de a avea păsări ca animale de companie

Păsările pot fi animale de companie excepționale pentru tipurile potrivite de oameni – dar sunteți unul dintre aceștia? Iată câteva avantaje majore pentru a vă arăta de ce ar putea fi alegerea dvs. să dețineți păsări.

 • Păsările sunt foarte afectuoase
 • Păsările sunt pline de personalitate
 • Păsările sunt creaturi frumoase
 • Păsările sunt foarte interactive cu oamenii
 • Există multe specii din care puteți alege
 • Păsările sunt, în general, ușor de întreținut
 • Păsările sunt animale de cușcă
CITEȘTE ȘI:
Curcanii pot zbura? (viteză, înălțime, distanță și întrebări frecvente)

Dezavantajele de a avea păsări ca animale de companie

Cu orice animal de companie, există o serie de dezavantaje. Iată câteva lucruri la care ați putea să vă gândiți înainte de a vă angaja la creșterea unei păsări.

 • Păsările din casă trebuie să fie în cuști
 • Păsările trebuie să aibă aripile tunse în mod regulat
 • Păsările au nevoie de multă interacțiune
 • Păsările au nevoie de condiții de viață foarte specifice
 • Păsările pot suferi ușor de malnutriție
 • Păsările au uneori o durată de viață foarte lungă
 • Asistența medicală poate fi costisitoare

Păsările sunt bune pentru primul animal de companie?

Anumite păsări pot fi primele animale de companie foarte bune pentru un copil sau un adult tânăr, dacă copilul este suficient de mare pentru a accepta responsabilitatea. Este important de subliniat faptul că majoritatea păsărilor sunt foarte fragile și necesită multă grijă și atenție.

Dacă credeți că copilul dvs. este suficient de mare pentru a avea o pasăre proprie, câteva dintre cele mai bune opțiuni pentru început sunt papagalii și perușii.

Gânduri finale

În cele din urmă, numai tu poți decide dacă o pasăre este animalul de companie potrivit pentru tine. Un lucru care trebuie reiterat este că există atât de multe tipuri de păsări pe care le puteți crește. Cel mai bine ar fi să vă asigurați că faceți cercetări amănunțite pentru a vă asigura că sunteți compatibil cu specia pe care o alegeți.

Întrebați-vă – vreți ca pasărea dvs. să trăiască în casă? Ați prefera un cârd de păsări de curte în aer liber? Sunteți interesat de o posibilă ucenicie pentru a crește păsări de pradă? Odată ce vă restrângeți dorințele, puteți selecta cea care vă convine cel mai bine.