Majoritatea pisicilor vor folosi litiera în mod corespunzător atunci când sunt îndeplinite câteva cerințe. Pisicile sunt în general cunoscute ca fiind destul de pretențioase, așa că poate dura ceva timp până când se vor simți confortabil cu folosirea litierei și o vor folosi în mod corespunzător. O pisică care face pipi în afara litierei este o plângere comună. Ar putea exista o varietate de motive pentru acest lucru, de la probleme de comportament, la faptul că nu știu cum să folosească litiera sau că pisicile sunt pretențioase în ceea ce privește igiena lor, deoarece majoritatea pisicilor nu apreciază o litieră murdară, mai ales când nu a fost curățată de ceva timp. Din fericire, cele mai multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate în funcție de motivul care stă la baza acestui comportament frustrant.

11 motive pentru care pisica ta poate face pipi în afara litierei lor

1. Marcarea teritoriului lor

Pisicile urinează, sau „stropesc”, pentru a-și marca teritoriul. Acesta este un comportament deosebit de comun dacă există animale noi în casă sau dacă o pisică sălbatică decide să facă o vizită neașteptată în grădina dumneavoastră. Marcarea teritoriului este mai frecventă la pisicile nefixate (nesterilizate sau necastrate). Înainte de a manifesta acest comportament, le veți observa frecându-și părțile laterale sau corpul de obiectele din casă, lăsându-și mirosul. În general, acestea se vor stropi pe suprafețele verticale.

Soluție: Faptul de a vă fixa pisica ar trebui să pună capăt acestui comportament. Asigurați-vă că vă securizați proprietatea, astfel încât pisicile sălbatice sau pisicile vecinilor să nu vă facă o vizită surpriză în casă.

2. Cutia de gunoi murdară

Pisicile preferă o litieră curată. O litieră murdară și neigienică le va descuraja să o folosească. Acest lucru este obișnuit dacă mai multe pisici folosesc aceeași cutie de gunoi și dacă aceasta nu este golită corespunzător.

CITEȘTE ȘI:
Este pisica mea fericită? 15 semne la care trebuie să te uiți, analizate de un veterinar

Soluție: Asigurați-vă că respectați un program strict de curățare a litierei, în funcție de câte pisici dețineți. Încercați să înlocuiți litiera cât mai des posibil.

3. Nu știe cum să folosească litiera

Dacă ați achiziționat de curând un pisoi sau o pisică nouă, este posibil ca aceștia să nu știe cum să folosească litiera în mod corespunzător, astfel încât își vor elimina deșeurile în zone nedorite.

Soluție: Dresajul cutiei de nisip va fi cel mai eficient mod de a elimina acest comportament. Așezați-le deșeurile în cutia de nisip, iar mirosul îi va atrage să folosească cutia pentru a-și elimina deșeurile. Faceți acest lucru de fiecare dată când lasă accidente prin casă și ar trebui să înceapă să înțeleagă utilizarea acesteia.

4. Infecția tractului urinar (ITU)

O pisică cu o ITU poate avea probleme în a controla urinarea și va lăsa accidente neintenționate prin casă. Este posibil să facă pipi în cantități mici și va avea dureri pentru că nu își poate goli vezica urinară.

Soluție: Este necesară o vizită imediată la veterinar; medicul veterinar ar trebui să prescrie pisicii dumneavoastră medicamente pentru a ajuta la eliminarea infecției. În cazurile severe, medicul veterinar vă poate oferi opțiunea de a sugera ca pisica dumneavoastră să poarte scutece pentru animale de companie până când își recapătă capacitatea de a face pipi în mod corespunzător.

5. Stres

O pisică stresată din punct de vedere emoțional nu va afișa comportamentul obișnuit de a face pipi și își va depozita deșeurile prin casă, stresul o poate face să fie prea deprimată pentru a folosi litiera și, de asemenea, va afișa comportamente ciudate, cum ar fi să se ascundă în cea mai mare parte a timpului, să se poarte ciudat, să doarmă cea mai mare parte a zilei sau să nu manifeste interes pentru jucăriile sau mâncarea lor.

CITEȘTE ȘI:
5 beneficii ale hrănirii pisicii tale după un program

6. Boala de rinichi

Boala de rinichi poate rezulta din consumul a ceva toxic sau otrăvitor pentru pisici. Acestea vor avea dureri abdominale și vor avea probleme la urinat sau vor fi capabile să controleze momentul în care vor face pipi. Verificați în jurul casei sau în grădină pentru a vedea dacă este posibil să fi consumat un medicament sau o plantă toxică pentru oameni.

Soluție: Aceasta este o boală rară, dar gravă, care necesită tratament veterinar cât mai curând posibil. Boala de rinichi poate fi un caz fatal dacă nu este tratată imediat. Scăpați de plantele toxice din casă sau din grădină.

7. Modificări ale mediului înconjurător

O schimbare bruscă în viața pisicii dumneavoastră o poate lăsa confuză și nesigură. Aceasta include mutarea locuinței, reorganizarea casei sau mutarea litierei din locul obișnuit.

Soluție: Lăsați pisica să se adapteze la schimbări și puneți orice deșeu în litieră, astfel încât să știe unde se află și să fie atrasă de miros. Dacă o vedeți în timp ce își folosește casa drept baie, ridicați-o și puneți-o în litiera ei.

8. Disconfort

Dacă pisica dvs. se simte inconfortabil sau este speriată, este posibil să fie refractară la utilizarea litierei. Acest lucru este frecvent mai ales la pisicile mai în vârstă. Ceva din mediul înconjurător al pisicii dvs. ar putea să-i provoace disconfort, cum ar fi copiii mici care le deranjează atunci când nu au chef să fie mângâiate sau să se joace cu ele.

Soluție: Învățați-vă copiii să respecte limitele pisicii dumneavoastră și arătați-le când este potrivit să interacționeze cu pisica. Dacă artrita este cauza, un veterinar poate prescrie medicamente pentru durere pentru a ajuta la ameliorarea unei părți din disconfort.

9. Atenție

Dacă o pisică simte că nu primește suficientă atenție din partea dumneavoastră, își poate excreta deșeurile lângă dumneavoastră, încercând să obțină o reacție. Dacă aceasta este singura lor interacțiune cu dvs. în afară de hrănire, ele pot simți că nu interacționați suficient cu ele.

CITEȘTE ȘI:
Cum să scoți mirosul și petele de urină de pisică de pe covoare? Ce trebuie să știi!

Soluție: Oferiți-le atenția pe care o doresc. Luați-vă timp din timpul zilei pentru a vă juca puțin cu pisica dumneavoastră.

10. Lumânări și uleiuri

Pisicilor nu le place mirosul majorității uleiurilor esențiale (mentă, lămâie, lavandă), precum și lumânările puternice cu același tip de mirosuri. Dacă litiera lor se află într-o zonă în care aceste mirosuri sunt folosite în mod obișnuit, acest lucru îi va descuraja să folosească litiera.

Soluție: Evitați să folosiți aceste mirosuri în zona în care se află litiera pisicii dumneavoastră.

11. Boală

Dacă pisica dumneavoastră se simte rău, poate un disconfort la stomac sau un ghimpe în laba piciorului, răni sau afecțiuni de bază, va avea prea multă durere pentru a folosi litiera și poate elimina deșeuri în zona în care se află în prezent.

Soluție: Mutați litiera aproape de locul în care își petrec timpul și duceți-l la veterinar pentru un control.

Funcționează pedeapsa cu pisicile?

Nu este o idee bună să vă pedepsiți pisica pentru că a făcut ceva ce nu înțelege că este greșit, acest lucru ar putea înrăutăți situația și pisica dvs. ar putea deveni temătoare față de dvs., găsirea unor soluții pozitive este cea mai bună opțiune. Evitați aceste pedepse comune de mai jos, deoarece par a fi recomandate online, dar nu au niciun beneficiu și este inutil.