Imaginează-ți: pregătești o masă gustoasă, plină de condimentele tale preferate și o pui pe masă. Cu coada ochiului, vă surprindeți pisica strecurându-se în farfurie. Nu poți să nu te întrebi dacă pisica ta poate simți gustul mâncării picante.

Sincer, pisicile nu pot gusta condimentele pe care le folosiți în mâncare. Cel mai probabil, ele sunt atrase de mâncăruri datorită ingredientelor. Dacă mâncarea are pește, pui sau carne de vită, pisica se va apropia cu siguranță pentru a lua o îmbucătură. Dar nu vă așteptați ca ele să facă acest lucru din cauza condimentelor pe care le folosiți.

Gustul pisicii

Oricât de evoluat ar fi gustul uman, pisicile nu au același lucru. Ele au tendința de a mânca ceea ce le place, nu din cauza gustului. Pentru ele, este vorba de satisfacția pe care o obțin din mâncarea respectivă. Cu toate acestea, este posibil ca pisica dumneavoastră să nu mănânce mâncarea dacă este prea acră sau picantă.

Totuși, oricât de mult pot fi atrase pisicile de mâncarea picantă, este mai bine să nu le dați să mănânce. Unele condimente le pot face rău. Ca să nu mai vorbim de faptul că un ardei iute este tot amar, fie că îl luați dumneavoastră sau prietenul dumneavoastră felin.

Mâncarea picantă face rău pisicilor?

Mâncarea picantă poate fi uimitoare și o adevărată experiență pentru tine. Dar, este mai bine să nu o dai pisicii tale. Dacă devine prea lipicioasă și vrea să guste, poți alege să îi dai mâncarea lor în timp ce tu o mănânci pe a ta. Asta pentru că există anumite ingrediente în mâncarea picantă care conțin proprietăți dăunătoare.

De exemplu, știați că piperul cayenne conține capsaicină, care este adesea folosită ca un repelent natural pentru pisici? Atunci când pisica ta intră în contact cu acesta, are aceeași reacție ca și tine, adică ochi înlăcrimați și iritare.

Nu doar ardeii iuți și piperul au capsaicină. Este prezentă și în ierburi și condimente precum turmericul, cuișoarele, ghimbirul, salvia și scorțișoara. Toate acestea sunt mirodenii pe care mulți oameni le folosesc pentru a pregăti alimente. Așadar, este mai bine și mai sigur să țineți farfuria departe de prietenul dumneavoastră felin.

Dacă pisica ta ajunge să mănânce mâncare picantă, este posibil să își vocalizeze suferința. Ca să nu mai vorbim de dezvoltarea unor simptome precum greața, vărsăturile și diareea. În loc să vă grăbiți la veterinar pentru că pisica dvs. a mâncat mâncarea dvs. picantă, țineți-o departe de ea.

CITEȘTE ȘI:
Cum să calmezi o pisică pentru toaletare: 6 sfaturi și trucuri

De ce se pare că unor pisici le place mâncarea picantă?

Nu toate pisicile sunt atrase de mâncarea picantă. În timp ce unele iubesc mirosul și se apropie atunci când gătești cu condimente, altele stau departe de bucătărie. Dar de ce unele pisici par să îndrăgească cu adevărat mâncarea picantă, până la punctul de a o cerși?

Câteva dintre motive sunt:

Arome atrăgătoare

Imaginați-vă că treceți pe lângă un restaurant sau o casă care gătește cu condimentele care vă plac. Este foarte probabil ca aroma să fie peste tot. Condimentele au arome atât de puternice încât tind să umple întregul spațiu. Acesta este motivul pentru care îți găsești pisica apropiindu-se de mâncarea condimentată.

La fel ca și pe tine, aroma o atrage și ea vrea să guste din această mâncare divină. Nu contează în acel moment dacă mâncarea este bună sau rea pentru sănătatea lor. Tot ceea ce puteți face în acest moment este să țineți capacul bine închis pe vas pentru a vă împiedica pisica să ia o mușcătură.

Ingrediente

Așa cum am menționat mai devreme, chiar dacă pisicii tale nu-i place mirosul de condimente, ingredientele le pot atrage. Acest lucru este valabil mai ales dacă mâncarea are ceva carne în ea. Pisicile iubesc carnea sub orice formă și nu se vor supăra nici dacă mâncarea are condimente în ea.

Foamea

Când ți-e foame, mâncarea e mâncare, nu-i așa? Nu este momentul să fii pretențios cu ceea ce mănânci. Același lucru este valabil pentru majoritatea animalelor, inclusiv pentru pisica ta. Mâncarea picantă îi atrage pentru că ai ratat ora lor de hrănire. Din moment ce pisicii tale îi este foame, vin la farfuria ta.

Ce condimente sunt toxice pentru pisici?

În timp ce unele condimente vă irită pur și simplu pisica, altele pot fi de-a dreptul toxice. Acestea sunt condimentele și alimentele pe care nu doriți ca pisica dvs. să le mănânce niciodată, indiferent de situație. Printre acestea se numără ceapa, usturoiul și arpagicul – ingrediente foarte comune în mâncarea picantă.

Scorțișoară

Cei mai mulți dintre noi gătesc cu scorțișoară acasă. Nu numai că este un condiment grozav pentru mâncăruri, dar îl puteți folosi și pentru coacere. Scorțișoara poate fi gustoasă și are un miros bun, dar nu este un condiment bun de mâncat pentru pisica dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Este pisica mea în călduri? 7 moduri de a ști dacă pisica ta este în călduri

Nu trebuie să te sperii pentru că pisica ta a lins puțin din lingură. Problema este atunci când pisica ta mănâncă multă mâncare cu conținut ridicat de scorțișoară. Cel mai probabil, se va îmbolnăvi după aceea. Același lucru este valabil și pentru un baton de scorțișoară, deoarece acesta este bogat într-un compus numit cumarină.

Cumarina este un compus pe care îl găsești în otrava de șobolani. Cei mai mulți producători îl adaugă pentru că poate fi o modalitate destul de eficientă de a elimina șobolanii. Din păcate, compusul poate avea efecte adverse asupra pisicii dumneavoastră. Cel mai probabil, aceasta poate începe să vomite, să pară letargică, să aibă un ritm cardiac slab, să înceapă să gâfâie și chiar să gâfâie.

Acest lucru este cunoscut sub numele de otrăvire cu scorțișoară și necesită asistență medicală imediată pentru pisica dumneavoastră. Efectele ar putea fi prea mari pentru ea dacă vă ia prea mult timp să răspundeți la suferința lor.

Nucșoară

Nucșoara este un alt condiment preferat atunci când se prepară mâncare picantă. Ea îi conferă aroma și gustul potrivit pe care îl doriți. Cu toate acestea, este bună doar pentru oameni și nu pentru pisici. Nucșoara conține un compus cunoscut sub numele de miristicină.

Atunci când pisica ta ingerează alimente care au un conținut ridicat de nucșoară, aceasta poate dezvolta crampe abdominale grave. În plus, pisica ta poate începe să aibă halucinații și chiar un ritm cardiac ridicat din cauza acestui compus. Chiar și cu o îngrijire adecvată, poate trece o zi sau două până când pisica dvs. își revine la starea inițială.

Usturoi

Usturoiul, ceapa, arpagic, prazul și orice alt condiment din specia Allium sunt dăunătoare pentru pisici. Nu contează dacă condimentul este sub formă de pudră, uscat sau proaspăt. Usturoiul, ceapa și restul speciilor din familia Allium conțin un compus cunoscut sub numele de disulfură de n-propil.

Compusul provoacă toxicitate la pisici, care devine evidentă prin anumite simptome. Acesta se atașează de celulele roșii din sânge din organism și este atacat în acest proces ca un invadator. Pisicile pot dezvolta cu ușurință anemie din cauza compusului, deoarece acesta distruge celulele roșii din sânge.

Pisicile cu anemie pot fi destul de vulnerabile. Prin urmare, este mult mai bine să țineți pisicile departe de aceste condimente. Dacă gătiți alimente bogate în ele, asigurați-vă că pisica dvs. nu înghite nimic din ele.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ridici corect o pisică în 3 pași simpli

Există condimente care sunt bune pentru pisici?

Nu toate condimentele, totuși, sunt dăunătoare pentru prietena ta felină. Cel mai bine este să faceți distincția între cele care sunt otrăvitoare și cele care nu sunt. Pisicile pot mânca cu ușurință următoarele condimente:

Ghimbir

O cantitate mică de ghimbir este bună pentru feline. De fapt, puteți folosi ghimbirul pentru a vă ajuta pisica dacă se confruntă cu dureri sau probleme de stomac. Ghimbirul este unul dintre puținele alimente umane care sunt bune pentru pisici.

Iarba pisicii

Este de la sine înțeles că pisicile adoră niște iarbă de pisică. Ele se pot înfrupta literalmente din acest condiment dacă sunt lăsate nesupravegheate. Catnip ajută pisicile să se relaxeze și să aibă o dispoziție mai bună.

Mărar

Dă-i prietenului tău niște mărar proaspăt dacă observi că are gaze. Mărarul este un condiment natural care nu le va face rău. Ajută la calmarea stomacului și la reducerea balonării.

Valeriană

O plantă bună pentru pisici este valeriana. Aceasta funcționează ca un stimulent natural care le menține revigorate și pline de energie.

Busuioc

Busuiocul este un condiment culinar care este bun pentru pisica ta. Nu va dăuna dacă mănâncă alimente care au puțin busuioc în ele.

Concluzie

Mâncarea picantă poate fi destul de bună și sănătoasă pentru tine. Cu toate acestea, aceste condimente pot avea compuși care dăunează pisicii dumneavoastră. Așadar, oricât de mult ți-ar plăcea să împarți o farfurie cu prietena ta felină, este mai bine să nu o faci. În schimb, serviți-le mâncarea destinată lor pentru a le distrage atenția de la ceea ce mâncați voi.

Pisicile adoră mâncarea picantă din cauza aromei, a ingredientelor și, pur și simplu, pentru că le place mâncarea umană. Dar unele condimente, cum ar fi scorțișoara, chili și nucșoara, pot provoca pisicii dumneavoastră complicații grave de sănătate.

Totuși, nu toate condimentele sunt rele pentru pisici. Unele precum ghimbirul, iarba pisicii, mărarul și valeriana pot fi bune pentru pisica dumneavoastră. Acestea pot chiar să ajute la calmarea stomacului lor în cazul în care au iritații sau gaze.