Câinii, la fel ca și oamenii, pot suferi de infecții ale urechii. S-ar putea ca câinele dvs. să nu aibă niciodată una sau să le aibă în mod obișnuit. Dacă observați că câinele dvs. face infecții frecvente ale urechii, probabil că sunteți în căutarea factorului declanșator.

Dacă vă întrebați dacă mâncarea poate contribui, răspunsul este da, absolut. În multe privințe, hrana controlează modul în care funcționează organismul, iar atunci când lucrurile nu sunt în regulă, pot apărea multe simptome. Haideți să vă explicăm cum funcționează și ce puteți face pentru a vă proteja câinele de infecțiile urechii.

Ce sunt infecțiile urechilor?

Există trei zone în care apar infecții ale urechii – exterioară, mijlocie și interioară. Infecțiile urechii externe sunt cele mai frecvente, deși toate pot fi cauzate de o cantitate nesănătoasă de drojdie, bacterii sau ciuperci care se acumulează în porțiunea exterioară a urechii.

Atunci când apare această acumulare, ea declanșează o creștere excesivă în urechi, iritând zonele de peste tot. S-ar putea să observați cățelul dumneavoastră se comportă diferit sau să simțiți mirosul infecției. Drojdia are un anumit tip de miros neplăcut care este un semn revelator.

Unele simptome comune ale infecțiilor urechii la câini includ:

 • Descărcarea urechii
 • Miros
 • Înroșire sau iritație

Acestea sunt destul de ușor de detectat, mai ales dacă știi ce cauți. Infecțiile urechii necesită aproape întotdeauna asistență veterinară. Antibioticele funcționează de obicei pentru a trata infecțiile bacteriene, dar alți agenți, cum ar fi drojdia, ar putea fi cauza infecției și au nevoie de un tratament diferit. Se recomandă îngrijirea de rutină la domiciliu.

Asigurați-vă că mențineți urechile câinelui dumneavoastră uscate și curate. Utilizați orice produse de curățare, picături sau unguente topice pe care vi le sugerează medicul veterinar.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să miroasă frica? (Ce ne spune știința)

Hrana pentru câini și infecțiile urechilor: Care este legătura?

Alergiile irită mai multe zone ale corpului, dar una foarte importantă este pielea. S-ar putea să nu observați doar acumulări scârboase și igrasie în urechi, ci și iritații ale corpului. Mâncarea pentru câini este un vinovat foarte frecvent pentru infecțiile recurente ale urechilor atunci când declanșatorul de bază este o alergie alimentară.

Simptomele unei alergii alimentare subiacente includ:

 • Mâncărimi la nivelul pielii, labei și urechilor
 • Vărsături
 • Diaree
 • Greață
 • Lingerea
 • Scărpinarea
 • Pierdere în greutate
 • Frecarea feței
 • Înroșire
 • Scuturarea capului

S-ar putea să nu fi făcut încă legătura, dar câinii dumneavoastră au prezentat câteva dintre aceste simptome în plus față de infecțiile urechii? Da, alergiile alimentare pot provoca tot felul de efecte exterioare și interioare.

Factorii declanșatori comuni ai alergiilor din hrana comercială pentru câini

Mulțumită științei, nutriționiștii și cercetătorii au descoperit principalii vinovați din hrana pentru câini. Să trecem în revistă fiecare dintre ei.

Proteine

Proteinele sunt, din păcate, un declanșator comun de alergii pentru cei care suferă de alergii (cel mai comun, de fapt) – în special frecvent întâlnite în carne precum cea de pui, vită și pește.

Adesea, alimentele pentru câini cu proteine hidrolizate sau noi ajută la digestie și hrănesc organismul. Proteinele noi folosesc o nouă sursă de proteine care nu a mai fost introdusă în sistemul câinelui dumneavoastră până acum. Proteinele hidrolizate sunt descompuse în bucățele microscopice, astfel încât acestea pot ocoli practic sistemul.

Produse lactate

Lactatele, mai exact lactoza, reprezintă un alt factor declanșator uriaș pentru câini. Un mare semn revelator al faptului că câinele dumneavoastră are o alergie la lactate este mâncărimea pielii și erupțiile cutanate. Credeți sau nu, există o diferență între alergia la lactoză și intoleranța la lactoză.

CITEȘTE ȘI:
De câte proteine au nevoie câinii seniori?

Intoleranța la lactoză este legată mai mult de tulburări gastrointestinale decât de iritații ale pielii. Așadar, dacă lactatele cauzează infecții recurente ale urechii, de obicei este legat mai mult de alergie decât de intoleranță.

Gluten

Glutenul nu este nici pe departe atât de declanșator pe cât v-ar face să credeți companiile producătoare de hrană pentru câini. De fapt, acesta reprezintă doar un procent mic din totalul alergiilor la hrana pentru câini. Dar, mai degrabă decât infecții ale urechilor, alergiile la gluten se prezintă de obicei cu diaree, scaun moale, mucus în scaun, gaze și alte simptome gastrointestinale.

Pentru a combate aceste tipuri de alergii, câinii sunt adesea supuși la o serie de teste alimentare pentru a elimina diferite ingrediente. Poate dura săptămâni, luni sau chiar ani până la descoperirea cauzei. După atâta timp, vinovatul ar trebui să se dezvăluie.

Doar pentru că aceștia sunt cei mai răspândiți factori declanșatori de alergii, nu înseamnă că sunt singurii. Câinii, ca și noi, pot fi alergici la aproape orice.

Infecțiile urechilor au miros?

De obicei, majoritatea oamenilor pot fi de acord că infecțiile pielii și ale urechilor au un miros de mucegai, neplăcut și distinct. Adesea, infecțiile urechii nu vin singure. Câinii pot face și ei infecții cutanate cu drojdie – și tu vei ști asta.

Infecții recurente ale urechii: Cauze alternative

Există și unele alternative. Nu întotdeauna indică alergiile alimentare. Dacă nu ați fost la veterinar, nu vă puneți toată energia într-o singură idee. Ar putea exista și alte explicații. Iată câteva.

Infecții bacteriene rezistente la antibiotice

Dacă ați observat că câinele dumneavoastră face infecții recurente cu drojdie după o serie de antibiotice, este posibil ca acestea să dezvolte rezistență. Nu este neobișnuit să vedem acest lucru în zilele noastre, după cum dovedesc studiile.

CITEȘTE ȘI:
Câinii seniori: Dieta și nevoile nutriționale (Ghid 2023)

Alergeni din mediul înconjurător

Mediul înconjurător al câinelui dumneavoastră joacă un rol imens în eventualele infecții ale urechii. Dacă câinele dumneavoastră este alergic la ceva din mediul înconjurător, simptomele s-ar putea manifesta similar cu alergiile alimentare.

Boli sistemice

Câinele dumneavoastră ar putea avea o boală sau o afecțiune de bază, cum ar fi hipotiroidismul. Dacă aveți un animal de companie mai în vârstă, aceasta este mult mai frecventă pe măsură ce încep să avanseze în vârstă.

Paraziții

Dacă câinele dumneavoastră are paraziți în urechi, poate duce rapid la infecții. Acarienii din urechi sunt vinovații tipici.

Concluzie

După cum puteți vedea, mâncarea pentru câini poate fi cu siguranță vinovată pentru infecțiile de ureche ale câinelui dumneavoastră. Cu toate acestea, ar putea avea și alte motive. De aceea, este atât de important să treceți în revistă orice simptome sau schimbări cu medicul veterinar. Împreună, ar putea fi făcute testele adecvate pentru a descoperi cauza de bază.

Dacă câinele dumneavoastră suferă de infecții recurente ale urechii, nu este normal – indiferent de motiv. Așadar, asigurați-vă că solicitați un tratament adecvat.