În calitate de proprietari de animale de companie, este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că animalele noastre de companie trăiesc o viață sănătoasă și fericită în timp ce se află sub îngrijirea noastră. Uneori, putem face lucruri clare, cum ar fi să gestionăm dieta animalelor noastre de companie și să le oferim multe exerciții fizice și oportunități de joacă. Cu toate acestea, există cazuri în care nu există claritate și nici o cale ușoară de rezolvare a problemelor de sănătate.
Cancerul este una dintre aceste boli care poate fi dificil de detectat, chiar și cu teste de sânge amănunțite. Deși una din cinci pisici va fi diagnosticată cu cancer, este o boală care poate rămâne bine ascunsă pentru o perioadă de timp. Pisicile sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că își ascund instinctiv durerea, astfel încât poate fi o provocare să știi cu siguranță dacă o pisică are cancer până în stadii avansate.
Un test de sânge poate arăta semne de suspiciune pentru unele tipuri de cancer, dar nu oferă un diagnostic complet sau o înțelegere a tuturor cancerelor. Majoritatea cancerelor nu au un test de sânge specific pentru a le verifica. Iată ce știm până acum despre testele de sânge și despre modul în care medicii veterinari pot detecta în prezent cancerul la pisici.
Unele teste de sânge pot detecta unele tipuri de cancer
Cele mai multe tipuri de cancer nu pot fi depistate doar prin intermediul testelor de sânge. Cu toate acestea, unele teste pot fi capabile să ajute la restrângerea unui diagnostic. Unele tumori canceroase vor afecta organul în care se dezvoltă sau vor provoca sindroame paraneoplazice, ceea ce duce la modificări la examinarea unei probe de sânge. Probele de sânge pot fi analizate pentru a examina markerii enzimatici pentru organe și numărul de celule sanguine. De asemenea, acestea pot fi evaluate la microscop pentru a căuta modificări ale formei celulelor.
Analizele de sânge pot crește suspiciunea de cancer prin intermediul numărului de celule albe din sânge, de exemplu. Leucemia este un grup de cancere care modifică numărul de globule albe din sânge. Așadar, dacă rezultatele de laborator ale unei pisici arată modificări semnificative ale celulelor albe din sânge, ar putea fi un marker pentru leucemie. Cu toate acestea, infecțiile și paraziții, printre altele, pot provoca, de asemenea, modificări.
Anemia este o reducere a numărului de globule roșii circulante sau o reducere a capacității lor de transport al oxigenului și poate avea o serie de cauze. Unele tipuri de cancer duc la anemie și pot semnala faptul că sunt necesare investigații suplimentare.
Medicii veterinari pot face, de asemenea, analize de sânge pentru a examina nivelurile serice ale timidin kinazei (TK) și ale proteinei C reactive (CRP). Nivelurile ridicate de TK și CRP pot fi legate de anumite tipuri de cancer, dar, din nou, nu în mod exclusiv, astfel încât trebuie interpretate cu atenție.
Pisicile cu virusul leucemiei feline și cu virusul imunodeficienței feline sunt mai predispuse la apariția cancerelor, iar aceste virusuri pot fi testate cu ajutorul unui kit de testare în clinică.
Alte modalități prin care medicii veterinari diagnostichează cancerul la pisici
După cum putem vedea, testele de sânge sunt utile pentru a determina starea generală de sănătate a unei pisici, dar nu neapărat pentru a detecta cancerul. Există câteva alte metode pe care medicii veterinari le pot folosi pentru a diagnostica cancerul.
În primul rând, ei vor lua un istoric amănunțit de la dumneavoastră, proprietarul, detaliind orice preocupări pe care le aveți sau schimbări pe care le-ați observat. Urmează examinarea fizică pentru a pipăi, privi și asculta pentru a detecta orice anomalie. Verificarea temperaturilor și a modificărilor de greutate sunt, de asemenea, utile.
În cazul în care se găsește un nodul, este posibil să se poată efectua o aspirație cu ac fin (FNA). Această procedură minim invazivă poate ajuta la furnizarea de mai multe informații despre masă și dacă este malignă sau benignă prin extragerea unui număr de celule care pot fi examinate la microscop. FNA are limitări și, uneori, poate fi necesară o biopsie chirurgicală.
Este posibil ca medicii veterinari să fie nevoiți să treacă apoi la alte teste, cum ar fi radiografii și ultrasunete, pentru a evalua structurile din organism.
Un sumar de urină poate indica, de asemenea, anumite tipuri de cancere, cum ar fi carcinomul cu celule de tranziție (TCC) și sănătatea sistemului tractului urinar.
Probele de sânge oferă o perspectivă asupra stării de sănătate și sunt importante la pacienții cu cancer și la cei care urmează un tratament. Dar, deocamdată, nu există un test de sânge care să poată confirma sau exclude toate tipurile de cancer.
Gânduri finale
Când vine vorba de utilizarea testelor de sânge pentru a detecta cancerul la pisici, medicii veterinari trebuie să ia în considerare toate informațiile în ansamblu. De obicei, ei trebuie să combine o serie de tipuri diferite de teste pentru a determina dacă o pisică a dezvoltat cancer.
Una dintre cele mai bune șanse de a depista cancerul în fazele incipiente este să fiți atenți să vă duceți pisica la cabinetul veterinar pentru controale de rutină și să monitorizați schimbările acasă. Nu numai că aceste controale caută orice anomalii, dar îl vor ajuta și pe medicul veterinar să vă înțeleagă mai bine pisica ca individ.