Pare firesc să vrei să împarți mâncarea cu cățelul tău. La urma urmei, face parte din istoria noastră colectivă încă de la domesticire. Acest lucru este în regulă pentru unele alimente, cum ar fi carnea, deoarece câinii sunt carnivori. În timp ce pot și consumă și alte tipuri de alimente, când vine vorba de citrice, este un NU categoric.
Este adevărat că oamenii și caninii împart 84% din ADN. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că amândoi putem mânca aceleași lucruri. În special, ciocolata este delicioasă pentru noi și toxică atât pentru câini, cât și pentru pisici. Același lucru este valabil și pentru citrice. Lămâia este toxică și pentru cai.
Ingrediente problematice
Mai multe substanțe chimice din citrice înseamnă probleme pentru animalele de companie. Sucul de portocale are un pH de 3,8, în timp ce sucul de lămâie are un pH de 2,25. Dacă suferiți de reflux acid, probabil știți cum vă poate irita tractul gastrointestinal. Același lucru este valabil și pentru câinele tău. De fapt, veți găsi adesea că uleiurile esențiale de citrice sunt ingrediente în produsele repelente.
Câteva alte substanțe chimice sunt la fel de problematice și demonstrează că ceea ce este în regulă pentru noi nu funcționează întotdeauna pentru animalele de companie. Psoralenul este un compus organic care se găsește în citrice. Asistența medicală îl folosește ca parte a tratamentului psoriazisului atunci când folosește radiații UV. Cu toate acestea, vă poate irita atât ochii și tractul respirator, cât și pe cei ai câinelui dumneavoastră.
Chiar și atunci când este utilizat pentru tratamente medicale, psoralenul poate crește riscul de carcinom cu celule scuamoase la om. Este demn de remarcat faptul că psoralenul se găsește, de asemenea, în țelină, păstârnac și smochine, ceea ce face ca aceste alimente să fie interzise și pentru animalul dumneavoastră de companie. Aceasta nu este singura substanță chimică problematică care se găsește în citrice
Limonenul conferă portocalei mirosul său caracteristic. Se găsește, de asemenea, în anumite specii de pini și brazi care sunt aromate. Acesta poate provoca iritații ale pielii și ochilor. Acest compus poate agrava tractul gastro-intestinal dacă ingerăm o cantitate mare din el. De asemenea, este foarte inflamabil.
Simptome și tratament
Câinii vor fi câini și, uneori, intră în lucruri pe care nu ar trebui să le facă. Nici ei nu se opresc întotdeauna să își dea seama ce mănâncă. Priviți doar un cățeluș înfometat care își atacă mâncarea atunci când este hrănit. Dacă cățelul dumneavoastră ingerează citrice, simptomele vizibile includ:
- Dermatită de contact
- Tulburări gastrointestinale
- Greață
- Vărsături
- Depresie
- Tremurat
Tratamentul pentru ingestia accidentală de citrice se ocupă în primul rând de simptome. Nu ar trebui să vă provocați voma, deoarece aceasta poate irita și mai mult tractul gastrointestinal al animalului dumneavoastră de companie. Poate duce la posibile probleme respiratorii dacă puiul dumneavoastră inhalează uleiuri esențiale de citrice. Alte îngrijiri de susținere, cum ar fi fluidele intravenoase, sunt uneori necesare dacă câinele dumneavoastră se deshidratează.
Din fericire, majoritatea animalelor de companie se recuperează rapid odată ce mâncarea este eliminată din sistemul lor. Medicul veterinar vă va sfătui probabil să vă hrăniți cățelul cu o dietă fadă de orez și bulion pentru a ajuta tractul gastrointestinal să se vindece.
Sfaturi pentru evitarea problemelor
Animalele de companie variază în ceea ce privește reacția lor la substanțele chimice toxice din citrice. Acestea se regăsesc și în alte alimente pe care nu ar trebui să le dați cățelului dumneavoastră. Dacă câinele dumneavoastră este sensibil, cel mai bine este să evitați să folosiți orice produse de îngrijire a pielii care conțin aceste uleiuri esențiale. Este, de asemenea, un lucru de luat în considerare dacă doriți să îi aruncați câinelui dvs. un băț pentru a recupera. Nu aruncați bețele pinilor, brazilor și fagilor.
Gânduri finale
În multe privințe, a avea un câine este ca și cum ai avea un copil mic în casă. Trebuie să aveți grijă în ce se bagă și să vă asigurați că țineți alimentele potențial toxice departe de ei. Citricele se clasează pe un loc fruntaș pe această listă. Deși nu sunt la fel de periculoase ca strugurii sau ciocolata, nu ar trebui să împărțiți niciodată o portocală sau un grapefruit cu companionul dvs. canin.