Dacă ai observat că câinele tău devine lipicios și atent la tine atunci când îți este frică, nu îți imaginezi asta. Este același „al șaselea simț” care îi determină pe câini să se comporte diferit în preajma oamenilor care se tem de ei. Știm că câinii au un simț al mirosului uimitor, dar pot simți de fapt frica?

Răspunsul scurt este da, există dovezi științifice care atestă faptul că câinii pot mirosi frica. Continuați să citiți pentru a afla cum funcționează acest lucru!

Pot câinii să miroasă frica? Ce spune știința

Există, de fapt, dovezi științifice care dovedesc faptul că câinii pot mirosi frica. Câinii au superputeri olfactive care le dau capacitatea de a detecta stările emoționale umane prin mirosul lor. Nu vă puteți ascunde frica de câini, iar ei știu dacă vă prefaceți!

Un studiu realizat în 2017, intitulat „Interspecies transmission of emotional information via chemosignals: from humans to dogs” (Transmiterea între specii a informațiilor emoționale prin semnale chimice: de la oameni la câini), a dovedit că câinii pot mirosi emoțiile umane și pot răspunde în consecință.

Atunci când un om se simte speriat, acesta emite umezeală din glandele sudoripare. Transpirația conține o varietate de substanțe chimice diferite pe care câinii le pot mirosi.

Ce emoții pot mirosi câinii?

Câinii răspund diferit la oameni în diferite stări emoționale, în principal frică și fericire. Câinii care sunt expuși la „mirosuri fericite” au ritmuri cardiace mai scăzute și niveluri mai ridicate de interacțiune.

Când câinii sunt expuși la un om înfricoșător, manifestă comportamente de stres, cum ar fi frecvența cardiacă mai mare și răspunsuri de înghețare. De asemenea, ei caută mai multă reasigurare din partea stăpânilor lor decât câinii care sunt expuși la mirosuri fericite.

CITEȘTE ȘI:
De ce se holbează câinele meu la mine? 4 motive probabile

Cercetătorii cred că stările emoționale pe care le emitem către câinii noștri comunică direct între specii. Așadar, dacă suntem speriați, și câinii noștri devin speriați.

Cât de puternic este nasul unui câine?

Câinii au până la 300 de milioane de receptori olfactivi în nasul lor, față de doar 6 milioane găsiți în nasul uman. În plus, porțiunea din creierul unui câine dedicată mirosului este de 40 de ori mai mare decât a noastră.

Câinii pot mirosi substanțe la o concentrație de o parte pe trilion, echivalentul unei picături de lichid într-o piscină olimpică. Cu un antrenament adecvat, câinii sunt capabili să adulmece bombe și droguri, să urmărească persoane dispărute, să găsească cadavre și chiar să detecteze boli. Cancerul, diabetul, tuberculoza și malaria pot fi adulmecate de câini, chiar și fără ca omul să prezinte simptome.

Cum te pot ajuta simțurile câinelui tău să îți gestionezi emoțiile

Câinii sunt fantastici în a ne ajuta să ne recunoaștem stările emoționale. Anxietatea cronică, de exemplu, poate duce la mersul pe jos într-o stare constantă de „luptă sau fugă”. Aceasta creează un sistem nervos supra-activat, ritmuri cardiace și respiratorii crescute și o stare generală de stres în organism.

Faptul că câinii sunt atât de în ton cu acest lucru poate fi de ajutor în a recunoaște debutul stărilor emoționale puternice și a ne da indicații pentru a lucra prin sentimentele noastre. Această conștientizare îi poate ajuta și pe câinii noștri. Deoarece ei se hrănesc din emoțiile noastre, schimbarea mentalității noastre în timpul situațiilor intense (cum ar fi vizitele la veterinar) îi poate ajuta pe câinii noștri să se simtă mai relaxați.

CITEȘTE ȘI:
De ce latră câinele meu la perete? 4 motive principale

Este important atât pentru oameni, cât și pentru câini să își mențină sănătatea mentală, iar cele două pot fi conectate mai mult decât credem.