Câinii au fost dintotdeauna cei mai buni prieteni ai oamenilor. Sunt loiali și iubitori, iar simțul lor olfactiv ascuțit îi face să fie parteneri excelenți pentru tot felul de sarcini, de la detectarea drogurilor sau a explozibililor până la alertarea oamenilor cu privire la probleme medicale. Nu este o surpriză faptul că câinii sunt, de asemenea, folosiți în îngrijirea hospice pentru a-i alina pe cei pe moarte. Se pare că ei au o cunoaștere aproape de „al șaselea simț” pentru a ști când cineva este pe cale să moară.

Dacă sunteți un fan al câinilor, probabil că ați auzit povești despre câini care stau alături de cineva în ultimele clipe, ținându-i companie în timp ce trece dincolo. Demonstrația lor tăcută de solidaritate este unul dintre acele lucruri pe care câinii le fac și care îi fac să ne fie și mai dragi la inimă.

Cum știu câinii când cineva este pe cale să moară?

Există mai multe credințe despre modul în care câinii știu când cineva este pe cale să moară.

Ce spune știința despre cum simt câinii moartea

Suntem cu toții conștienți de cât de puternic este nasul unui câine. În funcție de rasă, nasul lor poate varia de la impresionant la excepțional, dar există un lucru pe care toți îl au în comun: pot mirosi mult mai mult decât noi.

Acest simț al mirosului este cel care face câinii perfecți pentru o varietate de situații diferite. În special, ei ne pot ajuta să ne facem treaba sau să rămânem cât mai în siguranță posibil. Câinii ajută la munca poliției și la alertele medicale și pot depista prada în timpul unei vânători sau pot salva viața cuiva în timpul unei misiuni de căutare și salvare.

CITEȘTE ȘI:
De ce latră câinele meu la perete? 4 motive principale

În comparație cu oamenii, care au doar 6 milioane de simțuri olfactive în nas, câinii au un număr impresionant de 300 de milioane, împreună cu o zonă mai mare a creierului dedicată înțelegerii diferitelor mirosuri. O persoană care este pe moarte miroase diferit față de o persoană sănătoasă, iar câinii pot sesiza probabil această diferență, chiar dacă nu știu cu siguranță ce înseamnă.

Limbajul corpului

Mai mult decât comunicarea verbală, câinii se bazează pe limbajul corpului pentru a vorbi între ei și pentru a-i înțelege pe oamenii lor preferați. Chiar și fără nasul lor impresionant, abilitatea lor de a înțelege limbajul corpului le oferă un indiciu ori de câte ori ceva nu este în regulă. Ei știu când aveți o zi proastă și aveți nevoie de o îmbrățișare sau când vă simțiți rău.

Același lucru este valabil și când cineva este pe moarte. Câinele dumneavoastră va reacționa instinctiv chiar și la schimbările inconștiente ale limbajului corporal, fie că este vorba de umerii cocoșați sau de mâinile tremurânde.

Al șaselea simț

Deși abilitatea de a simți moartea poate fi explicată prin puterea nasului câinelui dumneavoastră, mulți oameni cred că motivul este la fel de simplu ca un „al șaselea simț”. Este aproape ca și cum câinele tău știe când sufletul tău este gata să treacă mai departe.

Nu există nicio modalitate reală de a ști la ce se gândește câinele tău atunci când stă cu cineva pe patul de moarte, așa că această teorie a celui de-al șaselea simț poate părea mai mult decât puțin exagerată. Totuși, această credință are un precedent istoric.

CITEȘTE ȘI:
Pot câinii să miroasă frica? (Ce ne spune știința)

Egiptenii, perșii și grecii sunt exemple de culturi antice care foloseau câinii ca gardieni ai morților. În timp ce Anubis, cu cap de șacal, veghea asupra mormintelor egiptene, se credea că câinii păzeau sufletele grecilor. De fapt, în Persia, un câine era adesea ținut aproape de o persoană pe moarte pentru a ajuta la protejarea sufletului proaspăt eliberat de spiritele rele.

Cum reacționează câinii la moarte?

În funcție de personalitatea și de rasa câinelui dumneavoastră, acesta poate reacționa la moarte în diferite moduri. Unii câini ar putea doar să adulmece cu curiozitate, în timp ce alții vor avea o reacție mult mai evidentă. Acestea pot include:

  • Lătratul
  • Plânsul sau scâncetele
  • Urlet
  • Urechi coborâte
  • Rămânerea aproape
  • Căutarea atenției

Câinii înțeleg când cineva moare?

Deși pot reacționa la moarte în diferite moduri, nu se poate spune dacă câinii o înțeleg cu adevărat. Pentru ei, este mai degrabă o curiozitate față de un miros nou care îi ține aproape, decât o cunoaștere reală a motivului pentru care s-a schimbat mirosul cuiva.

Poți antrena câinii să simtă moartea?

Da, câinii pot fi dresați să reacționeze la moarte. Este un proces similar cu dresarea câinilor utilitari pentru a-și alerta stăpânii în cazul migrenelor, al crizelor sau al glicemiei scăzute. Deși s-ar putea să nu înțeleagă de ce reacționează în felul în care o fac la moartea cuiva, îi puteți dresa să dea semnale de înțeles unei persoane atunci când simt moartea.

De asemenea, câinii de la Hospice pot oferi o mare parte din confortul celor pe moarte. A avea un prieten loial în apropiere, chiar și pe cel cu blană, nu este niciodată un lucru rău și poate ajuta la ușurarea decesului cuiva.

CITEȘTE ȘI:
Poți să-i dai unui cățeluș un os de mestecat?

Gânduri finale: Câinii care simt moartea

Câinii au fost cei mai buni prieteni ai oamenilor timp de secole. Poate că ei nu își dau seama, dar ne bazăm pe ei pentru atât de multe lucruri diferite, de la compania prietenoasă la muncă și chiar la sănătatea noastră. Cu toate celelalte trucuri pe care le pot face, nu este de mirare că simțirea morții este o altă abilitate pe care o au.

Vă vom lăsa să decideți dacă credeți că câinii pot simți moartea datorită celui de-al șaselea simț, abilităților lor uimitoare de citire a limbajului corporal sau nasurilor puternice. Cu toate acestea, un lucru asupra căruia putem fi cu toții de acord este cât de minunate sunt caninii.