Știm cât de mult le place caprelor să ciugulească aproape orice și orice. Dar atunci când ne gândim la o dietă sănătoasă pentru o capră, este o idee bună să verificăm ce este bun și ce nu este atât de bun pentru ele.

Sunt morcovii buni de mâncat pentru capre? Absolut!

Morcovii sunt bunătăți grozave pentru capre, dar, deși fiecare parte a morcovului este sigură pentru capre, ar trebui să fie doar cu moderație.

Vom analiza părțile bune și rele ale morcovilor, cel mai bun mod de a-i pregăti și câți morcovi este bine să le dați caprelor dumneavoastră.

Dieta unei capre

În primul rând, să ne uităm la dieta caprei domestice.

Caprele sunt cunoscute ca fiind animale care se hrănesc cu hrană, ceea ce este diferit de pășunat. Ele preferă să mănânce vegetația care se află mai sus, cum ar fi ierburile mai înalte, arbuștii și frunzele.

Principala bază a dietei unei capre domestice este fânul de înaltă calitate. O capră va mânca în mod obișnuit între 2 și 4 kilograme de fân în fiecare zi, dincolo de ceea ce ar putea mânca în timp ce se hrănește.

Caprele sunt rumegătoare, ceea ce înseamnă că alimentele pe care le mănâncă fermentează într-o secțiune specială a stomacului lor, ceea ce le ajută să absoarbă substanțele nutritive. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că își petrec timp mestecând, ca și vacile!

Dar, datorită acestui proces de fermentare, au nevoi digestive sensibile, iar schimbarea sau oferirea de alimente nepotrivite poate avea un impact serios asupra sănătății lor. Acesta este motivul pentru care adăugarea oricărui lucru nou trebuie cercetată și administrată caprei treptat.

Totul despre morcov

Morcovii au fost cultivați cel puțin din anul 3.000 î.Hr. în Asia Centrală, dar morcovul portocaliu, așa cum îl cunoaștem astăzi, a luat naștere în Olanda, în secolul al XVII-lea. Ei sunt renumiți pentru culoarea lor portocalie strălucitoare, dar există și în culorile mov, alb, galben și roșu.

CITEȘTE ȘI:
Pot caprele să mănânce varză? Ce trebuie să știți!

Morcovii sunt folosiți în orice, de la tocănițe și supe la salate, antreuri și deserturi (prăjitura de morcovi!). Sunt plini de antioxidanți, beta-caroten, vitaminele K, A și B, fibre și potasiu și au o mulțime de beneficii pentru sănătatea caprelor:

Sunt pline de luteină și beta-caroten, care sunt excelente pentru sănătatea ochilor.

Sunt pline de luteină și beta-caroten, care sunt excelente pentru sănătatea ochilor. Morcovii pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Morcovii pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Vitamina A ajută la stimularea sistemului imunitar al caprei și ajută la dezvoltarea și creșterea sănătoasă.

Vitamina A ajută la stimularea sistemului imunitar al caprelor și ajută la dezvoltarea și creșterea sănătoasă. Textura morcovilor poate ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare a caprei.

Textura morcovilor poate ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare a caprei. Sunt plini de fibre, care pot ajuta la problemele digestive și ajută la prevenirea constipației.

Cu toate acestea, există un dezavantaj în a le da morcovi caprelor dumneavoastră.

Dezavantajul morcovilor pentru capre

Nu există multe dezavantaje pentru caprele care mănâncă morcovi, dar dacă li se dau morcovi ca parte obișnuită a dietei lor, mai degrabă decât ca un tratament, s-ar putea să începeți să vedeți câteva probleme.

Morcovii au un conținut ridicat de zahăr natural, iar o cantitate prea mare ar putea duce la creșterea în greutate.

Morcovii au un conținut ridicat de zahăr natural, iar o cantitate prea mare ar putea duce la creșterea în greutate. Capra ar putea avea probleme digestive, inclusiv exces de gaze și flatulență.

Capra ar putea avea probleme digestive, inclusiv gaze și flatulență în exces. Prea mulți morcovi pot provoca balonare.

CITEȘTE ȘI:
De cât spațiu au nevoie caprele pentru a fi fericite? Date și sfaturi de îngrijire

Pui de capră

Pot fi hrăniți puii de capră cu morcovi? Nu. Ele au un sistem digestiv sensibil și pot digera doar laptele mamei lor până la înțărcare.

Ei încep să se înțărce de la mama lor la aproximativ 2 săptămâni până la 1 lună și, până când sunt complet înțărcați, au nevoie doar de laptele mamei lor. Ar fi sigur să îi dai unui copil câțiva morcovi când are aproximativ 2 luni.

La fel ca și la caprele adulte, orice aliment nou introdus puilor ar trebui să se facă încet și în cantități mici. Prea mulți morcovi pot provoca tulburări digestive și ar putea deveni un pericol de sufocare.

Cum să hrăniți caprele cu morcovi

Nu există un număr specific de morcovi care să fie sigur pentru capra dumneavoastră, dar o regulă generală ar trebui să fie să vă hrăniți capra doar cu aproximativ doi-trei morcovi pe săptămână. Acest lucru ar putea fi interpretat ca un tratament sănătos.

Cel mai bun mod de a pregăti morcovii pentru capra dumneavoastră este să îi tăiați în bucăți. Caprele nu au dinți din față, ci mai degrabă molari puternici pentru măcinare, așa că le este mai ușor să mestece bucăți mici. De asemenea, se reduce riscul de sufocare. Tăierea morcovilor pe verticală va reduce și mai mult riscul de sufocare.

Nu este necesar să decojiți morcovii, dar asigurați-vă că îi spălați pentru a scăpa de murdărie sau de eventualele pesticide.

Puteți, de asemenea, să le dați caprei dvs. vârfurile morcovilor, dar nu toate caprele le vor mânca. Asigurați-vă doar că sunt proaspeți și că sunt dați doar cu moderație. Aceștia au un conținut ridicat de glucozinolați, care nu sunt buni pentru capre în cantități mari.

CITEȘTE ȘI:
Pot caprele să mănânce roșii? Ce trebuie să știți!

Puteți amesteca morcovii tăiați și vârfurile de morcovi cu fânul obișnuit al caprelor ca metodă de hrănire a acestora.

Alte legume și fructe sigure pentru capre

Legume sigure și sănătoase

 • Țelină
 • Spanac
 • Kale
 • Squash
 • Dovleac
 • Zucchini

Fructe sigure și sănătoase

 • Pepene verde
 • Piersici
 • Pere
 • Banane
 • Afine
 • Mere

La fel ca și în cazul morcovilor, majoritatea acestor fructe și legume au multe beneficii pentru sănătatea caprelor, dar ar trebui să fie oferite doar ocazional, ca răsfăț. Fânul ar trebui să fie întotdeauna partea principală a dietei unei capre.

Concluzie

Așadar, morcovii sunt grozavi pentru capre, atâta timp cât îi tăiați corespunzător. Ei ar trebui să fie dați ca răsfăț, nu ca masă. Atunci când îi dați caprei dvs. un morcov pentru prima dată, nu uitați să oferiți doar o cantitate mică și să fiți cu ochii pe ea. Dacă observați reacții adverse la câteva ore după ce ați dat caprei dumneavoastră ceva nou, ar trebui să evitați acest lucru pe viitor.

Vorbiți cu medicul veterinar înainte de a da efectiv caprei dumneavoastră ceva nou sau dacă aveți orice îngrijorare cu privire la sănătatea caprei dumneavoastră. Morcovii oferă multe beneficii pentru sănătate, iar capra dvs. mai mult ca sigur se va bucura de acest tratament dulce și crocant.