Dihorii sunt animale jucăușe și de aceea devin din ce în ce mai populare ca animale de companie în întreaga lume. Deși nu sunt agresivi prin natura lor, există unele situații în care un dihor poate da semne de agresivitate – așa cum se întâmplă cu majoritatea animalelor.

Haideți să analizăm mai îndeaproape când și de ce dihorii devin agresivi și cum să ne comportăm cu ei când se află în această stare.

Este dihorul meu agresiv?

Cei mai mulți oameni fac legătura între mușcătura dihorului și agresivitate, dar ceea ce nu știu este că dihorii comunică între ei mușcându-se unii pe alții. Atunci când un dihor vă mușcă, nu se dorește a fi o mișcare agresivă. Înseamnă că dihorul vrea ceva de la dumneavoastră. Aceasta poate fi o invitație la joacă, o oportunitate de a ajuta la rezolvarea unei probleme sau poate dori pur și simplu atenția dumneavoastră. Dihorii au pielea groasă, așa că atunci când mușcă, nu simt durerea. Noi, pe de altă parte, avem o piele mai subțire și aproape fiecare mușcătură ne va provoca durere, ba chiar ne va da sângele. Este important să înțelegem motivul din spatele acestui comportament, dar și să învățăm cum să-l limităm.

Diferența dintre dihorii agresivi și cei jucăuși

Dihorii agresivi au întotdeauna un motiv pentru agresivitatea lor. Asta înseamnă că ceva i-a făcut să acționeze astfel. Puteți recunoaște cu ușurință un dihor agresiv după modul în care se comportă.

Când sunt dihorii agresivi?

Dacă aveți un dihor agresiv, trebuie să știți că puteți face ceva în acest sens. Pentru a corecta un comportament agresiv, trebuie mai întâi să aflați de ce dihorul dumneavoastră este agresiv. Așadar, haideți să vorbim despre posibilele scenarii pentru care dihorul dvs. se comportă agresiv.

Dihorul dumneavoastră nu este dresat

Aceasta este cea mai frecventă situație cu dihorii tineri. Dihorii tineri au tendința de a mușca tare pentru că nu sunt dresați. Acești dihori sunt în mare parte dihori din magazinele de animale de companie, fermele de animale de companie sau crescătorii private. Se comportă astfel pentru că nimeni nu le-a arătat că este interzis să muște. Dacă vă doriți un dihor bine crescut, ar trebui să căutați un crescător bun de dihori care socializează dihorii din prima zi până când aceștia merg la noua lor casă. Odată ce un dihor știe că este interzis să muște, probabil că va mai mușca în timp ce se joacă, dar aceasta va fi o mușcătură blândă, nu o mușcătură puternică, așa cum ar fi putut face înainte de a fi dresat.

CITEȘTE ȘI:
Cum se taie unghiile porcilor de Guineea: 6 cele mai sigure și mai ușoare metode

Aveți un dihor mascul necastrat

Dihorii masculi necastrați au toate organele de reproducere intacte. Asta înseamnă că se pot împerechea, iar în timpul sezonului de împerechere, acești dihori pot deveni agresivi față de tot și de toți cei din jurul lor. Totul se întâmplă pentru că un dihor mascul trebuie să arate că este cel dominant pe teritoriul său. Este o reacție hormonală. Așadar, cel mai bun mod de a minimiza sau chiar de a opri această agresivitate este sterilizarea dihorului. Sterilizarea va reduce, de asemenea, mirosul dihorului, care este mult mai puternic în timpul sezonului de împerechere.

Aveți un dihor bolnav sau rănit

Dacă aveți un dihor bun și, din senin, începe să muște atunci când îl țineți în brațe, poate însemna că dihorul dumneavoastră este bolnav sau rănit. În această situație, dihorul vă arată de fapt că este rănit și nu vrea să îl atingeți. Dacă bănuiți că dihorul dumneavoastră este bolnav sau rănit în vreun fel, mergeți la veterinar pentru un control.

Este posibil ca dihorul dumneavoastră să fi fost abuzat sau neglijat

Din nefericire, există oameni care își maltratează animalele de companie, iar dihorii nu fac excepție. Când spunem abuz, nu ne referim neapărat doar la abuzul fizic. Un dihor agresiv și abuzat poate fi un dihor ținut într-o cușcă mică, în condiții proaste. Dacă un dihor nu-și consumă energia în afara cuștii, devine frustrat și probabil că aceasta își va transforma frustrarea în agresivitate. Așadar, dacă adoptați un dihor care a fost abuzat, vă puteți aștepta să vedeți unele semne de agresivitate.

Cum să te descurci cu un dihor agresiv?

A face față unui dihor agresiv va necesita prudență, răbdare și înțelegere. Nu uitați că dihorii nu sunt agresivi din fire. Dacă sunt agresivi, există o problemă care cauzează acest comportament. Trebuie să acționați în funcție de aceste cunoștințe. Iată câteva sfaturi despre cum să vă ocupați de un dihor agresiv.

CITEȘTE ȘI:
De ce nu pot zbura găinile? Iată ce spune știința

Găsiți sursa agresivității

Dacă doriți să ajutați un dihor agresiv, trebuie să știți cu ce aveți de-a face. Gândiți-vă la dihorul dumneavoastră. De unde provine, câți ani are, se comportă așa tot timpul sau în anumite situații? Odată ce veți găsi răspunsuri la aceste întrebări, veți vedea dacă agresivitatea lui este de natură hormonală, medicală, de frustrare sau poate chiar cauzată de un abuz anterior.

Reacționați în consecință

Pe baza informațiilor pe care tocmai le-ați dedus, alegeți una dintre următoarele opțiuni:

Mergeți la veterinar

Dacă un dihor este rănit, mergeți la veterinar și ajutați-l pe dihor să se vindece.

Joacă-te cu dihorul tău

Dacă un dihor este frustrat, ajutați-l să găsească modalitatea de a consuma toată acea energie acumulată. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să vă jucați cu un dihor la o distanță sigură. Dihorul prea excitat va mușca cel mai probabil, așa că o mișcare inteligentă este să reduceți mai întâi nivelul de excitare înainte de a vă decide să vă ocupați de dihor. Puteți face acest lucru jucându-vă cu un dihor folosind jucării legate cu sfori. Mutați jucăriile de colo-colo astfel încât dihorul să fie nevoit să le vâneze. Lăsați-l să vâneze jucăria din când în când, astfel încât să vă arate mișcările sale de luptă. În acest fel, mâinile tale sunt în siguranță, iar jucăria va suporta toată frustrarea. După ce ți-a epuizat energia, puteți încerca să vă ocupați de dihorul somnoros și să-l lăsați să se obișnuiască să fie mângâiat și chiar luat în brațe.

Învățați-vă dihorul să aibă din nou încredere în oameni

În cazul în care un dihor a fost abuzat, întregul proces va dura mai mult decât de obicei, deoarece dihorul trebuie să învețe cum să aibă din nou încredere în oameni. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să așteptați și să aveți răbdare. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să lăsați dihorul să se obișnuiască cu noua sa casă. Odată ce este familiarizat cu tot ceea ce îl înconjoară, puteți veni să petreceți ceva timp cu el. Nu trebuie să interacționați cu el, este suficient doar să fiți lângă el. Puteți citi o carte, îl puteți observa, puteți juca un joc pe telefonul mobil, orice doriți. Odată ce dihorul este pregătit, el va veni la tine și atunci poți începe să-i acorzi atenție. În primul rând, încercați încet să-l atingeți. Dacă te lasă să faci asta, poți încerca să îl iei în brațe. Dacă încearcă să te muște, înseamnă că nu este pregătit, așa că ar trebui să mai aștepți puțin. Lăsați-l pe el să stabilească ritmul fiecărui pas.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des trebuie să curăț cușca hamsterilor mei?

BONUS: Încercați să îl îmbrățișați în somn

Dacă îți dorești cu adevărat să îți îmbrățișezi dihorul, dar el nu îți permite, există un lucru pe care îl poți încerca. Odată ce dihorii adorm, ei dorm foarte mult ți au un somn adânc. Asta înseamnă că nu se vor trezi atât de ușor, așa că poți exploata această situație. Poți mângâia dihorul adormit de câteva ori dacă încă doarme, poți încerca să-l ridici și să-l pui în poala ta. Îmbrățișările somnoroase sunt o modalitate excelentă pentru dihori de a se obișnui cu mângâierea oamenilor, chiar și cu manipularea lor. Doar nu vă treziți brusc dihorul, ceea ce l-ar putea speria și provoca un răspuns agresiv.

Gânduri finale

Dihorii nu sunt animale agresive fără un motiv anume. Aflarea cauzei agresivității dihorului dvs. este la fel de importantă ca și cunoașterea modului în care să vă descurcați cu un dihor care acționează agresiv. Nu uitați, răbdarea este cheia care poate transforma un dihor agresiv într-un animal de companie.

Etichete