Găinile sunt creaturi omnivore cu apetituri largi și variate. La fel ca și câinii și oamenii, găinile pot mânca o selecție diversă de alimente care include fructe, legume, cereale, proteine și fructe de mare. De fapt, multe găini de curte au o dietă care constă într-o cantitate destul de mare de resturi de masă.

Dar asta nu înseamnă că fiecare fruct, legumă sau proteină este sigură pentru puii de găină. Dacă vă creșteți propriile găini, atunci știți cât de important este să evitați să le hrăniți cu alimente nesănătoase sau potențial toxice. Unele alimente aparent inofensive, cum ar fi cartofii, ar putea reprezenta amenințări ascunse pentru puii dumneavoastră. Morcovii, pe de altă parte, sunt un aliment perfect sigur și potențial benefic pentru puii de găină. Mai mult, găinile dvs. vor adora să mănânce morcovi ca răsfăț; ocazional sau în mod regulat.

Ce conține un morcov?

Înainte de a începe să vorbim despre potențialele beneficii și riscuri ale hrănirii cu morcovi a găinilor dumneavoastră, haideți să vorbim despre ce conțin morcovii. Un morcov este o legumă care este plină de destul de mulți nutrienți.

Iată cum arată informațiile nutriționale pentru 100 de grame de morcovi cruzi:

Morcovi cruzi 100 grame

 • Calorii 41 kcal
 • Apă 86%
 • Carbohidrați 9,6 grame
 • Proteine 0,9 grame
 • Zahăr 4,9 grame
 • Fibre 2,8 grame
 • Grăsimi 0,2 grame

După cum puteți vedea, morcovii sunt o gustare relativ săracă în calorii, cu un conținut scăzut de grăsimi, dar care conține o cantitate moderată de fibre. Există și puțină proteină, deși nu este o doză foarte mare. Bineînțeles, aceasta este doar o privire la datele nutriționale. Cum rămâne cu vitaminele și mineralele din interiorul unui morcov?

Morcovii conțin destul de mulți nutrienți importanți. Într-un morcov, veți găsi:

 • Vitamina B6 – Ajută la transformarea alimentelor în energie utilizabilă, astfel încât păsările dvs. să poată rămâne active toată ziua.
 • Vitamina K1 – Cunoscută mai frecvent sub numele de filocinonă, vitamina K1 este esențială pentru sănătatea oaselor și joacă, de asemenea, un rol vital în coagularea sângelui.
 • Vitamina A – Morcovii sunt plini de betacaroten, care se transformă în vitamina A în organismul găinilor dumneavoastră.
 • Biotina – O vitamină esențială pentru metabolismul proteinelor și al grăsimilor.
 • Potasiu – Un mineral vital care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
 • Glutation – Un antioxidant important care ajută la sănătatea ficatului.
CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de un porcușor de Guineea

Beneficii ale hrănirii găinilor cu morcovi

Acum că știm ce nutrienți compun un morcov, să discutăm despre potențialele beneficii pe care aceștia le pot oferi unui pui.

Fibrele sunt esențiale pentru găini, iar morcovii conțin o cantitate decentă; în special o fibră solubilă cunoscută sub numele de pectină. Aceasta poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge prin încetinirea absorbției de către organism a zaharurilor și amidonului. În plus, această fibră solubilă menține sănătatea intestinală prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice. În general, acest lucru duce la o digestie îmbunătățită, la o sănătate superioară și la un risc mai mic pentru multe boli diferite.

Morcovii conțin, de asemenea, fibre insolubile, inclusiv celuloză, hemiceluloză și lignină. Fibrele insolubile nu pot fi digerate și joacă un rol cu totul diferit în sănătate. Acestea pot face ca mișcările intestinale ale găinilor dvs. să fie mai regulate, reducând constipația și asigurându-le găinilor dvs. că au intestine și tracte digestive sănătoase.

Numeroasele vitamine și minerale din morcovi sunt, de asemenea, benefice pentru găini. Odată transformat în vitamina A, betacarotenul din morcovi poate îmbunătăți vederea găinilor dumneavoastră, asigură menținerea unor rate mari de creștere și chiar îmbunătățește sistemul lor imunitar. În plus, vitamina A ajută la metabolismul celulelor osoase. Acest lucru îmbunătățește rezistența oaselor găinilor dumneavoastră.

Veți găsi, de asemenea, cantități mari de glutation în morcovi. Esențial pentru sănătatea ficatului, glutationul ajută la repararea daunelor provocate ficatului de stresul oxidativ. Betacarotenul și flavonoidele vegetale, ambele din care morcovii conțin cantități substanțiale, sunt, de asemenea, benefice pentru o funcție hepatică sănătoasă.

Cum să hrăniți găinile cu morcovi

Pentru găini, morcovii sunt un tratament dulce și delicios. În primul rând, nu sunt nici foarte pretențioși la mâncare, așa că nu se vor plânge, indiferent de modul în care le oferiți morcovi! Dar, serios, poți servi morcovi găinilor tale în orice mod dorești. Ei sunt siguri pentru pui atunci când sunt complet cruzi sau gătiți.

CITEȘTE ȘI:
Ce alimente pot mânca găinile? Legume, fructe și alte alimente sigure!

Acestea fiind spuse, gătitul morcovilor ucide o parte din nutrienții lor, așa că dacă le oferiți morcovi gătiți găinilor dvs. s-ar putea să nu le ofere atât de mulți nutrienți benefici pe care i-ar obține dacă ar mânca morcovi cruzi. Dar dacă le oferiți morcovi cruzi găinilor dumneavoastră, asigurați-vă că îi spălați bine. Morcovii sunt adesea acoperiți de chimicale și murdărie atunci când îi primiți, și nu vreți ca puii dvs. să mănânce pesticide și alte chimicale dăunătoare atunci când încercați să le oferiți un tratament sănătos.

La multe animale, morcovii pot reprezenta un pericol de sufocare, deoarece sunt tari. Cu toate acestea, găinile nu sunt alte animale, iar ele au ciocuri puternice care pot face ușor de lucru cu un morcov. Ca atare, cel mai bine este să le oferiți morcovii găinilor dumneavoastră întregi, în loc să îi tăiați în bucăți mai mici. În plus, dacă le oferiți morcovi întregi, vor trebui să muncească mai mult pentru a-i mânca, ceea ce îi va menține pe puii dvs. activi mai mult timp.

Pot reprezenta morcovii un risc pentru puii dumneavoastră?

Morcovii nu prezintă niciun risc cunoscut pentru sănătatea găinilor dumneavoastră. Cu toate acestea, aceștia ar putea deveni prea îndrăgostiți de morcovi, ceea ce i-ar putea împiedica pe puii dvs. să mănânce hrana lor obișnuită. Din acest motiv, se recomandă să le oferiți morcovi găinilor dumneavoastră doar ca răsfăț, mai degrabă decât ca element de bază în dieta lor.

Frunzele de morcovi sunt sigure pentru găini?

Unele plante sunt periculoase pentru puii de găină, deși fructele lor sunt complet sigure. Din fericire, morcovii nu sunt una dintre aceste plante. Acele verdețuri care atârnă în vârful morcovilor sunt hrănitoare și gustoase pentru puii dumneavoastră și sunt perfect sigure pentru ei să le mănânce.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ții găinile la căldură iarna (10 sfaturi)

Deci, pot mânca găinile morcovi?

Răspunsul scurt este: absolut! Morcovii nu sunt doar un deliciu gustos pentru găini, ci sunt și sănătoși și pot oferi unele beneficii nutritive pentru găini. Această gustare este săracă în grăsimi și conține o cantitate decentă de fibre. În plus, morcovii sunt plini de nutrienți vitali, cum ar fi betacarotenul, potasiul și glutationul.

Chiar dacă nu există niciun risc pentru sănătate asociat cu hrănirea găinilor cu morcovi, este totuși sugerat să folosiți morcovii mai degrabă ca pe un răsfăț, decât ca pe un aliment de bază în dieta lor. Morcovii sunt atât de gustoși pentru puii dumneavoastră încât aceștia ar putea să nu mai mănânce celelalte alimente și să opteze să se hrănească doar cu morcovi!