Găinile sunt omnivore și pot mânca tot felul de lucruri. Sunt cunoscute pentru faptul că acceptă foarte multe alimente. Sunt adevărați scormonitori și vor mânca aproape orice găsesc. Orezul este unul dintre alimentele pe care puii le pot mânca în siguranță. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că este unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru găini. Orezul este bogat în carbohidrați, iar orezul procesat conține foarte puține vitamine sau minerale. Din acest motiv, nu este cea mai densă sursă de hrană nutritivă.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că puii dvs. nu ar trebui să mănânce niciodată orez. Unele soiuri sunt mai nutritive pentru pui decât altele. Pur și simplu trebuie să selectați cu atenție orezul pe care îl dați. În acest articol, vă vom ajuta să faceți exact acest lucru.

Orezul este bun pentru găini?

Anumite tipuri de orez sunt relativ bune pentru găini. Orezul brun și cel sălbatic sunt cele mai bune soiuri. Acestea conțin o cantitate mare de proteine, fibre și vitamine. Sunt minim procesate și oferă multă nutriție, ceea ce le face să fie alegerea perfectă pentru mulți pui de găină.

Orezul alb poate fi cel mai comun soi existent, dar nu este cea mai bună opțiune pentru puii dumneavoastră (și nici pentru oameni). Partea mai sănătoasă a orezului a fost îndepărtată din orezul alb în timpul procesării, astfel că îi lipsește colorația brună. Acest proces elimină, de asemenea, majoritatea vitaminelor și mineralelor din orez.

Orezul fiert și cel crud conțin nutrienți similari. Orezul fiert este mai ușor de digerat de către oameni și conține niveluri mai ridicate de umiditate. Nu este nevoie să gătiți orezul pentru pui. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să aveți la îndemână niște orez fiert, nu există niciun motiv pentru care să nu le puteți da.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce alune?

Pot mânca puii orez?

Puii mici care au mai puțin de 10 săptămâni nu ar trebui să fie hrăniți cu orez sau alimente similare. În schimb, ei se descurcă cel mai bine cu „hrană pentru începători”. Acest tip de hrană este formulat pentru puii mici și îi ajută să crească rapid, așa cum se întâmplă în primele săptămâni de viață. Puii au cerințe nutriționale specifice la această vârstă, în care orezul nu se încadrează de obicei.

Ar trebui să evitați, de preferință, să hrăniți puii cu orice soi de orez până când aceștia au cel puțin 6 luni. Înainte de aceasta, au nevoie de alimente specifice și de o dietă formulată.

Consumul de orez face ca păsările să explodeze?

Există o concepție greșită comună conform căreia consumul de orez va face ca păsările să explodeze. De obicei, acest lucru este menționat la nunți, unde oamenii sunt încurajați să nu arunce orez la sărbătoare pentru a salva păsările. Cu toate acestea, nu există niciun adevăr în acest zvon.

Nu există nicio dovadă științifică care să arate că păsările explodează atunci când mănâncă orez. Multe găini și alte păsări mănâncă orez de zeci de ani și se simt foarte bine.

Acest lucru se datorează sistemului digestiv al păsărilor. Mâncarea unei găini este mai întâi salvată în cultură, unde aceasta stochează excesul de hrană. Apoi, orezul este pus în stomac, unde este digerat cu ajutorul acidului gastric. În acest moment, cea mai mare parte a orezului a dispărut. Dacă a mai rămas orez, acesta este coborât de către pipotă. Cu toate acestea, în acest moment nu a mai rămas prea mult orez pentru a se extinde. În plus, orezul trebuie să fie fiert pentru a se extinde substanțial – iar stomacul puiului dumneavoastră nu fierbe.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți!

Cu alte cuvinte, orezul este doar o poveste din bătrâni. Puii dumneavoastră nu vor exploda sau vor fi în alt fel răniți dacă mănâncă orez. Acesta poate fi un adaos potrivit la dieta oricărui pui datorită conținutului său ridicat de proteine și vitamine.

Puii pot mânca orez crud?

În timp ce oamenilor le este greu să mănânce orez nefiert, nu este cazul păsărilor. Sistemul lor unic de digestie le permite să descompună orezul crud fără prea multe probleme. La urma urmei, ele au evoluat pentru a mânca aceste boabe crude. Stomacul lor este făcut pentru asta.

Așa cum am afirmat mai devreme, orezul fiert nu va face rău puiului dumneavoastră. Dacă se întâmplă să aveți orez fiert în plus prin preajmă, nu ezitați să îl dați de mâncare puiului dumneavoastră. Acesta are un conținut nutrițional similar cu cel al orezului nefiert.

Concluzie

Puii pot mânca orez obișnuit pe care îl cumpărați din magazin, inclusiv orez instant. De asemenea, pot mânca batoane de orez, care sunt formulate cu nutrienți și vitamine suplimentare. Totuși, ar trebui să vă hrăniți găinile doar cu batoane de orez simple. Varietățile cu ciocolată și cele glazurate au exces de zahăr și sodiu, care nu sunt potrivite pentru puii dumneavoastră. În plus, nu ar trebui să le dați puilor batoane de orez, deoarece acestea au un agent lipicios care poate fi dificil de digerat corect de către puii de găină.

De asemenea, găinile pot mânca prăjituri de orez, deși nu în mod regulat. Acestea au o valoare nutritivă redusă și nu conțin multe calorii. Sunt o hrană „goală”. Pentru că nu au nutrienți, găinile dumneavoastră ar fi mai bine să mănânce altceva.

CITEȘTE ȘI:
Pot găinile să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți

Nu ar trebui să vă hrăniți puii cu amestecuri de orez cu aromă, deoarece acestea conțin adesea un plus de sodiu și condimente care pot fi dăunătoare pentru puii dumneavoastră.