Hamsterii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că mănâncă orice. În sălbăticie, ei vor căuta diverse fructe, legume, nuci și semințe și vor mânca unele insecte și alte animale mici. Pe lângă hrana sub formă de pelete de înaltă calitate, puteți să-i oferiți hamsterului dvs. și o dietă suplimentară de fân, legume și fructe, acasă.

Puteți chiar să îi dați mici bunătăți, cum ar fi viermi de făină și ouă fierte. Alunele nu numai că sunt sigure pentru hamsterul dumneavoastră, dar, cu moderație, sunt destul de sănătoase și sunt bune pentru rozătorul dumneavoastră. Acestea nu ar trebui, însă, să fie sărate sau aromatizate în alt mod, dar pot fi fierte sau crude și pot fi date chiar și în coajă. Alunele sunt un adaos sănătos la dieta hamsterului dumneavoastră, dar nu ar trebui să fie singura sursă de hrană pe care i-o dați rozătoarei dumneavoastră.

Dieta tipică pentru hamsteri

Hamsterii sunt rozătoare care provin în principal din Siria, dar și din Grecia, România, Belgia și nordul Chinei. Ei trăiesc în climatele calde, în special în dune și la marginea deșerturilor. În sălbăticie, ar mânca orice fructe și legume pe care le găsesc, împreună cu semințe, nuci și alte alimente pe care le pot căuta. Fiind omnivori, vor mânca și insecte și se pot răsfăța cu carnea pe care o găsesc prin preajmă.

Ca animale de companie, hamsterii pot fi hrăniți, de asemenea, cu o dietă omnivoră. Aceștia trebuie să aibă o dietă compusă din aproximativ 16% proteine și 5% grăsimi. Cea mai mare parte a nevoilor lor alimentare va fi satisfăcută prin hrănirea hamsterilor cu o hrană sub formă de pelete. Alegeți o pelete de înaltă calitate pentru a vă asigura că aceasta include ingrediente de bună calitate și are un amestec corect de proteine, vitamine și nutrienți.

CITEȘTE ȘI:
Cât de inteligenți sunt papagalii? Iată ce spune știința

Deși alunele nu ar trebui să fie sursa principală de hrană pentru rozătorul dvs. de companie, acestea pot fi adăugate în mod sănătos și sigur la mesele hamsterului dvs. sau pot fi date ca răsfăț ocazional.

Alunele conțin vitamina B, vitamina E și niacină. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că îi puteți arunca hamsterului dvs. un pumn de alune în fiecare zi. Trebuie să monitorizați cantitatea pe care i-o dați, precum și tipul și prepararea alunei.

Sarea poate ucide hamsterii?

Nu ar trebui să îi dați niciodată alune sărate hamsterului dumneavoastră. Sarea este rea pentru hamsteri și ar trebui să evitați să o dați cu ea în orice fel sau formă. Aceasta crește probabilitatea apariției bolilor vasculare și cardiace și poate, conform unor estimări, să reducă durata de viață a hamsterului dumneavoastră cu până la 30%.

Pe termen scurt, hrănirea hamsterului cu sare poate provoca deshidratare și poate crește nevoia de aport de apă a acestuia.

Câte alune poți da hamsterului tău?

Cu toate acestea, în timp ce alunele sărate sunt rele pentru hamsterul dumneavoastră, alunele simple nu sunt. Acestea au un conținut ridicat de grăsimi, așa că prea multe pot face ca hamsterul dumneavoastră să devină supraponderal. Puteți hrăni cu o singură alună o dată sau de două ori pe săptămână, dar nu ar trebui să dați mai mult decât atât.

Untul de arahide, cel puțin în unele forme, este, de asemenea, perfect sigur pentru a hrăni hamsterii dumneavoastră. Acesta trebuie să fie pur, nesărat și neprocesat, deoarece este doar piure de arahide. În aceste cazuri, puteți hrăni cu o cantitate foarte mică de unt de arahide o dată pe săptămână. Nu îi dați mai mult decât atât și nici mai des.

CITEȘTE ȘI:
Sunt iepurii erbivori? Ce trebuie să știți!

Hamsterilor le plac nucile?

Hamsterii ar mânca nuci și semințe în sălbăticie. Ei ar mânca diferite tipuri, inclusiv alune, acolo unde sunt disponibile. Deși fiecare hamster este diferit și are propriile gusturi și antipatii unice, celor mai mulți hamsteri le place mirosul și aroma alunelor și a altor fructe cu coajă lemnoasă.

Alternative la alune

Este perfect sigur să hrăniți hamsterul dumneavoastră cu o singură alună o dată sau de două ori pe săptămână, sau cu o cantitate echivalentă de unt de arahide pur. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui să reprezinte doar o cantitate mică din dieta hamsterului dumneavoastră. Dieta lor va fi compusă din 90% pelete și 10% alimente suplimentare. Alte bunătăți pe care le puteți oferi hamsterului dvs. includ:

Legume

Hamsterii pot beneficia dacă li se dau legume verzi. Le place în special broccoli și se pot bucura de salata verde, dar ar trebui să evitați să le dați salată Iceberg din cauza conținutului ridicat de apă. De asemenea, îi puteți hrăni cu varză și vârfuri de morcovi.

Fructe

Pot fi hrănite și unele fructe, deși și acestea trebuie să fie cu moderație, deoarece fructele au un conținut natural ridicat de zahăr care poate face ca hamsterul dumneavoastră să devină supraponderal. Dacă îi dați mere, dați doar pulpa fructului și îndepărtați coaja și sâmburii înainte de a-l hrăni. Evitați să îi dați orice fel de citrice și optați pentru pere și struguri, în schimb.

Hamsterul dumneavoastră poate mânca stafide?

Stafidele sunt doar o formă uscată de struguri. Acestea sunt populare ca aliment și, în unele părți ale lumii, sunt transformate în alcool. Sunt, de asemenea, mici și convenabile, iar hamsterilor tind să le placă mirosul și gustul acestor mici bunătăți dulci și lipicioase. Din fericire, stafidele sunt sigure pentru hamsterii dumneavoastră, dar conținutul ridicat de zahăr înseamnă că nu ar trebui să le dați hamsterilor pitici și ar trebui să le dați maximum o stafidă pe zi, deși, de obicei, mai puțin de această cantitate este mai bine.

CITEȘTE ȘI:
Cât de mult și cât de des să hrăniți iepurii? Grafic și ghid de hrănire

Pot hamsterii să mănânce banane?

Bananele sunt un alt fruct cu un conținut natural ridicat de zahăr, dar considerat sigur pentru hamsteri atunci când sunt hrăniți cu moderație. Puteți hrăni un sfert de linguriță din fructul galben, o dată sau de două ori pe săptămână, iar acest lucru va fi suficient pentru hamsterul dumneavoastră.

Alunele sunt sigure pentru hamsteri?

Hamsterii ar trebui să fie hrăniți cu o dietă alcătuită în proporție de 90% din pelete de hrană de înaltă calitate. Restul de 10% poate include ingrediente suplimentare, cum ar fi unele forme de fân, bunătăți bogate în proteine, cum ar fi ouă fierte și viermi de făină, și o combinație de fructe și legume. Alunele, nesărate și fără aromă, reprezintă, de asemenea, un adaos gustos și benefic pentru dieta lor. Puteți hrăni cu o singură alună o dată sau de două ori pe săptămână, sau puteți da echivalentul în unt de arahide pur.