Poate că știi deja că micul și blănosul tău prieten hamster ar trebui să aibă o cantitate mică de legume în alimentație, dar știi dacă este sigur pentru el să mănânce morcovi sau este o legumă pe care ar fi mai bine să o evite? Cei mai mulți dintre noi avem morcovi în frigider la un moment dat sau altul, așa că ar fi convenabil ca hamsterul tău să poată împărtăși bunătatea lor crocantă.

Vestea bună este că da, hamsterii pot mânca morcovi în cantități mici. Află tot ce trebuie să știi despre cum să-ți hrănești în siguranță hamsterul cu această legumă rădăcinoasă portocalie.

Ce este bun la morcovi?

Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina C, 100 de grame de morcovi cruzi conținând 4 miligrame din acest antioxidant esențial. Hamsterii nu pot sintetiza singuri această vitamină, așa că este esențial ca dieta lor să conțină suficient. O deficiență de vitamina C poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de scorbut. Aceasta poate provoca diaree, pierdere în greutate, letargie, lipsa poftei de mâncare și vindecarea mai lentă a rănilor.

Morcovii conțin vitamina A, care ajută hamsterul dumneavoastră să utilizeze eficient vitamina C și reduce șansele ca acesta să dezvolte ulcer la stomac. Morcovii conțin, de asemenea, minerale precum magneziul și calciul, ambele esențiale pentru ca hamsterul dumneavoastră să își mențină sănătatea.

Majoritatea hamsterilor adoră morcovii, așa că sunt o alegere excelentă de legume. Aroma lor ușor dulce și textura crocantă sunt de obicei un succes pentru prietenii noștri hamsteri.

Morcovii conțin, de asemenea, multă apă, așa că pot ajuta la menținerea hamsterului dumneavoastră bine hidratat. Acest lucru este deosebit de important în timpul verii!

Ce este rău la morcovi?

În cantități foarte mici, nu este nimic rău la morcovi pentru hamsteri. Aceștia pot obține vitamine și minerale utile dacă mănâncă o bucățică de morcov la câteva zile.

La fel ca în cazul majorității alimentelor, prea mult din această legumă portocalie nu va fi un lucru bun. Cantitățile excesive de alimente cu un conținut ridicat de apă, precum morcovii, pot provoca diaree.

CITEȘTE ȘI:
Pot aricii să mănânce salată? Ce trebuie să știți!

Morcovii sunt, de asemenea, bogate în calciu, iar o cantitate prea mare din acest mineral poate crește riscul ca hamsterul tău să sufere de pietre la vezica urinară.

Cum să îi dai morcovi hamsterului tău în siguranță

Dacă doriți să încercați să îi dați hamsterului dumneavoastră morcov, începeți cu o bucată foarte mică, fie câteva bucăți de morcov mărunțit, fie aproximativ ¼ de linguriță de morcov tocat.

Urmăriți comportamentul hamsterului dumneavoastră în următoarele 48 de ore, pentru a verifica dacă nu suferă de niciun efect advers.

Dacă hamsterul dvs. nu mai mănâncă cealaltă mâncare, are diaree sau pare mai puțin energic decât în mod normal, atunci poate fi un semn că această nouă hrană nu-i convine. Dacă îl vedeți mâncându-și așternutul sau orice alte elemente care nu sunt mâncare, acest lucru este cunoscut sub numele de pica și poate fi uneori o modalitate prin care hamsterul încearcă să calmeze un stomac deranjat.

Este puțin probabil ca hamsterul dumneavoastră să aibă o reacție la morcovi, dar este mai bine să știți mai întâi la ce semne să fiți atenți!

Cel mai bine este să spălați și să decojiți morcovii, mai ales dacă nu sunt organici. Multe ferme folosesc pesticide, dintre care majoritatea se vor afla pe stratul exterior al morcovului.

Unii hamsteri adoră să își strângă mâncarea și o vor ascunde într-un loc ascuns pentru a o mânca mai târziu. În cazul hranei sub formă de granule, acest lucru nu este o problemă, dar morcovii și alte legume pot începe să se strice dacă sunt lăsate nemâncate timp de câteva zile.

Vă recomandăm să verificați zilnic cușca hamsterului dvs. și să îndepărtați orice legume sau fructe care par să înceapă să se strice. Veți învăța rapid care sunt ascunzătorile preferate ale hammamei dumneavoastră, așa că este ușor să îndepărtați tot ce a depozitat și care ar putea putrezi.

Morcovii cruzi sau gătiți sunt cei mai buni?

Îi poți da hamsterului tău morcovi gătiți, dar noi îți recomandăm să îi hrănești cu morcovi cruzi.

CITEȘTE ȘI:
Ce alimente pot mânca găinile? Legume, fructe și alte alimente sigure!

Morcovii cruzi conțin niveluri mai ridicate de vitamine și minerale decât cei gătiți. Textura lor mai dură este, de asemenea, utilă pentru uzura dinților hamsterului dumneavoastră, care cresc continuu.

Sunt sigure vârfurile de morcov pentru hamsteri?

Dacă vă cultivați singuri morcovii sau îi cumpărați de la magazinul local de produse ecologice, este posibil să aveți vârfurile verzi ale morcovilor și rădăcinile. Este sigur să hrăniți hamsterul dumneavoastră cu vârfuri de morcovi?

Răspunsul este da, cu moderație. Nu există prea multe sfaturi oficiale din partea medicilor veterinari, dar dovezile anecdotice de la proprietarii de hamsteri par să sugereze că vârfurile de morcov sunt perfect sigure pentru ca aceștia să le mănânce.

Vă sugerăm să le dați o cantitate foarte mică pentru început, în jur de ¼ de linguriță. Dacă hamsterul dumneavoastră pare să se bucure de ele și nu prezintă efecte negative, puteți adăuga mai multe la rația de legume a hamsterului, dar nu exagerați.

Pot hamsterii să mănânce morcovi mici?

Da! Morcovii mici conțin aproape exact aceleași niveluri de vitamine și minerale ca și morcovii mari. De fapt, morcovii baby ar putea fi mai ușor de servit, mai ales dacă nu doriți să păstrați mulți morcovi mari în frigider dacă nu îi mâncați atât de des.

O dietă echilibrată pentru hamsteri

Dieta hamsterului dumneavoastră ar trebui să includă o hrană granulată sau amestecată, legume proaspete și apă. Se recomandă ca cea mai mare parte din nutriția hamsterului dumneavoastră să provină din hrana granulată sau mixtă.

Legumele proaspete adaugă interes și varietate, dar nu ar trebui să fie folosite niciodată ca înlocuitor pentru o hrană granulată corect echilibrată. Hamsterii pot mânca până la o linguriță de legume în fiecare zi. Asta nu este foarte mult! Dar nu uitați, corpurile lor mici cu siguranță nu au nevoie de atât de multă hrană pe cât v-ați aștepta.

Puteți combina morcovul crud cu oricare dintre următoarele legume:

 • Mazăre
 • Spanac
 • Radicchio (în cantități mici)
 • Dovlecel
 • Frunze de păpădie
 • Kale
 • Țelină
 • Porumb dulce
 •  Pătrunjel
 • Broccoli
 • Creson de apă
 • Pătrunjel
 • Castravete
CITEȘTE ȘI:
36 de fapte fascinante și amuzante despre iepuri pe care nu le știați

Dacă sunteți îngrijorat că hamsterul dvs. este supraponderal sau subponderal, duceți-l la veterinar pentru un control și cereți-i părerea despre dieta actuală a hamsterului dvs.

O notă despre hamsterii pitici

Dacă hamsterul dvs. este un hamster pitic chinezesc sau o altă varietate pitică, s-ar putea să decideți că este mai sigur să nu-i dați morcovi.

Hamsterii pitici sunt deosebit de predispuși la dezvoltarea diabetului și la alimente cu zahăr; chiar și o cantitate mică de zahăr, cum este cea din morcovi, poate crește riscul ca ei să devină diabetici.

Morcovii și hamsterii

Morcovii sunt una dintre cele mai bune legume pe care hamsterul tău le poate mânca, dar nu exagera. Introduceți o cantitate foarte mică de morcovi în dieta hamsterului dumneavoastră și urmăriți cum reacționează. Apoi, puteți ajunge să îi dați morcov în fiecare zi. Adăugarea unei lingurițe de legume în fiecare zi în dieta hamsterului dumneavoastră poate contribui la creșterea interesului și la furnizarea de vitamine și minerale.

Legumele mai tari, cum ar fi morcovii, pot chiar ajuta hamsterul să își păstreze dinții sănătoși! Nu uitați că legumele nu ar trebui să fie folosite ca substitut pentru o hrană granulată de înaltă calitate, așa că acordați întotdeauna prioritate cumpărării celei mai bune alimente pentru hamsteri pe care v-o puteți permite și suplimentării acesteia cu legume, dacă doriți.

Cei mai mulți dintre noi care ținem hamsteri știu că aceștia adoră să își ascundă mâncarea pentru mai târziu, așa că obișnuiți-vă să verificați zilnic cușca hamsterului dumneavoastră și să scoateți legumele pe care le-a ascuns, în cazul în care acestea se strică.

Dacă hamsterului tău îi place să mănânce morcovi, spune-ne care sunt modalitățile tale preferate de a-i da să mănânce!