Hamsterii sunt creaturi incredibil de delicate. Ca atare, este important să vă întrebați dacă o anumită hrană este bună pentru ei înainte de a le-o oferi.

Când vine vorba de varză, aceasta nu este în mod inerent rea pentru hamsteri. De fapt, le place să le mănânce. În timp ce hamsterii sunt omnivori, ceea ce înseamnă că își pot obține nutriția atât din surse vegetale, cât și animale, în sălbăticie mănâncă mai ales cereale și legume.

Prin urmare, burțile lor pot suporta puțină varză în dieta lor. Cu toate acestea, prea multă varză poate fi dăunătoare pentru ei. Iată tot ce trebuie să știți despre hamsteri și varză.

Ar trebui hamsterii să mănânce varză?

Există o diferență fină între poate și ar trebui. Poate înseamnă că hamsterul este capabil să consume varză fără să i se întâmple vreun rău. Ar trebui, pe de altă parte, se pune întrebarea dacă ar fi o idee bună să facă acest lucru. De exemplu, puteți mânca un Big Mac noaptea, dar ar trebui să o faceți?

Varza este excelentă pentru aceste rozătoare, dar în cantități mici. Acest lucru se datorează faptului că este plină de substanțe nutritive minunate, cum ar fi vitaminele C, K, calciu, printre o mulțime de altele.

Cu toate acestea, micile lor stomacuri nu pot face față la o cantitate prea mare din această legumă.

Posibilele pericole ale hrănirii hamsterilor cu varză

Deși varza este benefică pentru hamsteri, hrănirea lor cu ea în exces sau în mod regulat nu este o idee bună din mai multe motive.

Varza conține niveluri ridicate de calciu. În timp ce calciul este vital pentru sănătatea oaselor, hamsterii nu sunt capabili să proceseze în mod corespunzător cantitățile mari de acest mineral, ceea ce duce la complicații de sănătate, cum ar fi pietrele la rinichi.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ții găinile la căldură iarna (10 sfaturi)

Varza are, de asemenea, un conținut ridicat de fibre. Prea multe fibre în dieta unui hamster pot duce la probleme digestive, care se manifestă prin simptome precum dureri de stomac, balonare și diaree. Mai mult, varza este un diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează organismul hamsterului să piardă apă, riscând astfel deshidratarea.

De asemenea, riscați să cumpărați varză care nu este cultivată organic. Astfel de varză are, de obicei, tot felul de substanțe chimice, spray-uri și ingrediente artificiale folosite pe ea pentru a încuraja creșterea. După cum vă puteți imagina, sistemul imunitar al micuțului dvs. nu este echipat pentru a face față unor astfel de substanțe toxice. Prin urmare, asigurați-vă că toate fructele și legumele cu care vă hrăniți animalul de companie sunt organice.

Care este cantitatea potrivită de varză pentru a hrăni un hamster?

Atunci când introduceți o nouă hrană unui hamster, trebuie să fiți extrem de precaut, deoarece sistemul lor digestiv este ultrasensibil. Regula de bază este să începeți cu bucăți mici. În cazul verzei, tăiați o frunză mică în jumătate și dați-o animalului, apoi așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă va avea vreo reacție adversă la această legumă.

Dacă totul este în regulă, puteți mări dimensiunea la o frunză mică întreagă. Cu toate acestea, trebuie să o tăiați în bucăți pentru a preveni riscul de sufocare. Puteți experimenta diverse moduri de a hrăni rozătoarele cu varză. De exemplu, puteți pune frunza într-o mașină de tocat, astfel încât să obțineți bucăți mici, puteți face suc de varză sau chiar să o amestecați cu alte fructe și legume adecvate pentru a face o salată.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp fac găinile ouă? Ce trebuie să știți!

Nu oferiți varză unui hamster mai mult de trei ori într-o singură săptămână.

Beneficiile verzei pentru hamsteri

În cantități adecvate, varza este remarcabil de benefică pentru aceste animale. Doar prin simplul fapt că o mănâncă crudă, hamsterii ajung să aibă grijă de sănătatea lor dentară. În plus, calciul din varză favorizează o mai bună sănătate a oaselor și a dinților.

Așa cum am menționat, varza este, de asemenea, bogată în fibre alimentare. Acestea sunt utile în sistemul digestiv, deoarece promovează mișcările intestinale sănătoase, prevenind astfel probleme precum constipația și diareea.

Această legumă conține, de asemenea, niveluri decente de fosfor și potasiu. Fosforul este un nutrient vital care favorizează stocarea energiei, pe lângă faptul că ajută la repararea și întreținerea celulelor și țesuturilor din organism.

Cu toate acestea, principalele beneficii ale verzei pentru hamsteri provin din nivelurile sale ridicate de vitaminele C și K.

Vitamina K

Vitamina K joacă o serie de roluri cruciale în organismul hamsterului. Aceasta îmbunătățește sănătatea reproducerii, este responsabilă de metabolismul osos, reglează nivelul de calciu din sânge și previne sângerarea excesivă în cazul unei răniri, prin promovarea procesului de coagulare a sângelui.

Vitamina C

Vitamina C, pe de altă parte, este, fără îndoială, una dintre cele mai importante vitamine pe care le avem. Deși este cunoscută pentru roluri precum menținerea sănătății oaselor și a dinților, promovarea formării cartilajului și a colagenului și ținerea la distanță a scorbutului, cel mai important rol al său este stimularea sistemului imunitar.

Vitamina C acționează ca un antioxidant. Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulelor prin neutralizarea radicalilor liberi. Radicalii liberi, pe de altă parte, sunt compuși foarte instabili care fură electroni de la celulele din organism pentru a obține stabilitate. Când se întâmplă acest lucru, ei modifică structura celulară, provocând astfel mutații, cum ar fi cancerele. De asemenea, aceștia contribuie la îmbătrânirea mai rapidă, la boli de inimă și la artrită.

CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce varză Kale? Ce trebuie să știți!

Din păcate, radicalii liberi sunt peste tot, datorită poluării. Prin urmare, pentru a ține la distanță efectele lor dăunătoare, asigurați-vă că prietenul dvs. blănos primește o doză sănătoasă de vitamina C din alimentație.

Alternative la varză

Dacă îi dați varză hamsterului dumneavoastră doar pentru valoarea sa nutritivă, luați în considerare posibilitatea de a opta în schimb pentru hrana comercială de înaltă calitate pentru hamsteri. Aceasta deoarece conține toți nutrienții necesari în proporțiile corecte, ceea ce înseamnă că prezintă un risc zero pentru animalul dvs. de companie.

Cu toate acestea, nu puteți fi niciodată sigur că produsul pentru care optați este cu adevărat de înaltă calitate, chiar dacă este promovat ca atare. Prin urmare, faceți-vă temele înainte de a cumpăra o anumită hrană, verificând recenziile.

Gânduri finale

Așadar, pot hamsterii să mănânce varză? Da, mingea ta de blană poate avea varză, dar în cantități mici. Ca atare, nu este nevoie să vă panicați dacă i-ați dat varză hamsterului dumneavoastră fără să verificați mai întâi dacă este în regulă să faceți acest lucru. Deși varza nu este toxică pentru hamsteri, consumul unei cantități prea mari poate duce la o serie de probleme gastrointestinale, deoarece stomacul lor este sensibil.

Prin urmare, luați în considerare hrănirea hamsterului dvs. cu varză ca pe un răsfăț în loc de o masă adevărată.