Imaginea din povești a unui iepure care ronțăie fericit într-o grădină de legume este, într-adevăr, foarte drăguță. Toate legumele imaginabile sunt la îndemâna lor, de la morcovii lor preferați până la căpățânile de salată și varză. Dar este această imagine corectă?

Ori de câte ori vă decideți asupra unui nou aliment cu care să vă hrăniți iepurele, este întotdeauna o idee bună să vă documentați asupra siguranței și a beneficiilor acestuia pentru sănătate. Iepurii sunt ierbivori și digestia lor este semnificativ diferită de a noastră – și, prin urmare, și dieta lor este la fel.

Așadar, astăzi vă vom răspunde la toate întrebările dvs. despre dacă iepurii pot mânca varză. Una dintre o varietate de legume din genul brassica, varza este înrudită cu broccoli, conopida și varza kale – dar este o alegere bună pentru a vă hrăni iepurele?

În acest articol, veți afla de ce puteți hrăni iepurele cu varză, precum și de ce veți dori să limitați cantitatea de varză cu care îl hrăniți. Acoperind datele nutriționale și beneficiile pentru sănătate, vă vom spune, de asemenea, cum să vă hrăniți iepurele cu varză – și cum să faceți acest lucru în siguranță – înainte de a acoperi diferitele tipuri de varză de care s-ar putea bucura iepurele dumneavoastră. Până la final, veți ști tot ce aveți nevoie pentru a introduce în siguranță varza în dieta iepurelui dumneavoastră.

Da! Iepurii pot mânca varză

Pe scurt, iepurii pot mânca varză – și multora dintre ei le place textura ei crocantă, de asemenea. Cu toate acestea, toate legumele Brassica sunt bogate în compuși sulfuroși care pot deranja sistemul digestiv al unor iepuri, provocându-le diaree sau gaze. Deoarece iepurii nu au o modalitate eficientă de a elimina gazele, în cantități suficient de mari, aceste perturbări gastrointestinale se pot dovedi dăunătoare sau chiar fatale.

CITEȘTE ȘI:
Pot porcușorii de Guineea să mănânce ciuperci? Ce trebuie să știți

Manipulată corespunzător, varza poate furniza nutrienți din abundență și furaje grosiere valoroase în dieta iepurelui dumneavoastră. Citiți mai departe pentru a afla cât de multă varză este sigură pentru iepurii dvs. să mănânce.

Informații nutriționale pentru varză

Potrivit Nutritionvalue.org, varza crudă este bogată în următoarele substanțe nutritive:

  • Cantități moderate de calciu, fier și potasiu.
  • Cantități mari de fibre alimentare
  • Bogat în vitaminele B6, C și K
  • Conținut moderat de proteine și zahăr

Compusă din 84% carbohidrați, 13% proteine și 4% grăsimi, varza poate fi un aliment util pentru hrana iepurilor datorită conținutului relativ ridicat de fibre: 2,5 grame într-o porție de 100 de grame.

Beneficiile și pericolele pentru sănătate ale verzei pentru iepuri

Departamentul de Agricultură și Resurse Naturale al Universității din California citează fibrele ca fiind o parte importantă a dietei iepurașilor, dar avertizează împotriva hrănirii acestora cu varză din cauza potențialului de a crea gaze. Deși conținutul ridicat de vitamine și minerale al verzei poate părea să o facă o opțiune atractivă ca gustare pentru iepuri, conținutul relativ ridicat de calciu poate cauza probleme cu rinichii iepurelui dumneavoastră.

Așadar, deși varza nu este otrăvitoare pentru iepuri, s-ar putea să nu fie o alegere excelentă pentru hrana zilnică. Păstrați-o ca un răsfăț ocazional dacă iepurele dvs. este pasionat de aroma sa, dar asigurați-vă că monitorizați semnele de suferință gastrointestinală.

Cum să vă hrăniți iepurii cu varză

Indiferent de tipul de varză pe care îl alegeți pentru iepurele dumneavoastră, aceasta trebuie neapărat să le fie dată crudă! Alimentele gătite și murate (cum ar fi kimchi sau varza murată) pot cauza probleme serioase cu sistemul digestiv al iepurelui dvs. și ar trebui să fie complet evitate. Din fericire, acest lucru nu este greu de reținut – iepurele tău va refuza aproape întotdeauna tot ceea ce nu este crud.

CITEȘTE ȘI:
Când încep găinile să depună ouă?

Cât de multă varză pot da iepurelui meu?

Dacă abia acum introduceți varza în dieta iepurelui dumneavoastră, începeți foarte încet, hrănind poate câte o frunză pe rând și nu în zile consecutive. Iepurii diferiți vor reacționa diferit la varză, unii dintre ei prezentând imediat semne de indigestie. Dacă iepurele dvs. pare leneș sau nefericit, sau dacă caca îi curge sau devine mai rar, nu-i mai dați varză cu totul.

Tipuri de varză cu care să vă hrăniți iepurele

Atât varza tipică, cât și varza roșie sau de Napa, toate conțin profiluri nutritive similare și ar trebui să fie hrănite iepurelui dvs. urmând aceleași linii directoare ca mai sus. Alegeți numai produse organice, deoarece astfel veți ține pesticidele dăunătoare departe de sistemul digestiv al iepurelui dumneavoastră. Apoi, pentru o măsură bună, spălați întotdeauna varza sub jet de apă rece pentru a elimina orice murdărie.

Gânduri finale privind hrănirea iepurelui cu varză

Deși unii iepuri se bucură de gustul și textura verzei și toți iepurii pot mânca varză, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere pentru nutriția și sistemul lor digestiv fragil. Hrănește-ți iepurele cu ea ocazional, dacă nu cumva chiar deloc, și urmărește întotdeauna îndeaproape caca iepurașului tău după aceea.

Vă mulțumim pentru că ați citit astăzi și sperăm că acest articol a fost informativ pentru dvs. în timp ce vă decideți asupra celei mai bune diete pentru iepurele dvs.