Papagalii, ca multe alte păsări, se bucură de o varietate de semințe și nuci în dieta lor. Ei se vor înfrupta chiar și din fructe și legume. Păsările sălbatice beneficiază foarte mult de grăsimile care se găsesc în nuci pentru a le ajuta să treacă iarna. Păsările care sunt ținute ca animale de companie beneficiază, de asemenea, de proteinele și nutrienții care se găsesc în nuci. Dar ce tipuri de nuci anume pot mânca papagalii? Deoarece nucile pot fi scumpe, proprietarii de papagali pot lua o pungă de alune pentru a le da păsării lor, deoarece nu sunt la fel de costisitoare ca migdalele sau nucile.

Dar sunt alunele sigure pentru papagali? Da, sunt! Cu toate acestea, există câteva considerente la care trebuie să vă gândiți înainte de a le da papagalilor dvs. alune de orice fel. Acest articol trece în revistă informații și sfaturi despre cum să vă hrăniți în siguranță papagalul cu alune.

Alunele în coajă

Alunele, cunoscute uneori sub numele de arahide, nu sunt nuci. În schimb, acestea sunt leguminoase originare din America de Sud. În Statele Unite, arahidele sunt consumate în mod obișnuit sub formă de unt de arahide sau prăjite. Produsele pe bază de arahide se găsesc într-o varietate de lucruri, cum ar fi prăjituri, fursecuri și sosuri. Uleiul de arahide este, de asemenea, o grăsime populară folosită la gătit. Alunele sunt bogate în proteine, vitamine și minerale, dar sunt și bogate în grăsimi. Din acest motiv, oamenii ar trebui să consume alune cu moderație, chiar dacă există beneficii pentru sănătate.

Papagalii și alunele: Pro și contra

Alunele sunt pline de beneficii nutriționale esențiale pentru ca papagalul tău să crească și să se dezvolte. Proteinele sunt necesare pentru creșterea sănătoasă a penelor. Alunele conțin cupru și magneziu, ambele contribuind la creșterea oaselor papagalului dumneavoastră. Vitamina E se găsește, de asemenea, în alune. Această vitamină ajută la prevenirea bolilor păsărilor, cum ar fi distrofia musculară și scheletică. Cu toate acestea, deoarece alunele sunt bogate în grăsimi, acestea ar trebui să fie date cu moderație papagalului dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce merișoare? Date despre sănătate și nutriție

În timp ce alunele au o mulțime de beneficii nutriționale, proprietarii de papagali vor să fie atenți la aflatoxine, un mucegai care se poate dezvolta pe alune dacă nu sunt depozitate corespunzător. Aflatoxina poate provoca leziuni hepatice atât la păsări, cât și la oameni, dacă este ingerată. Dacă papagalul dumneavoastră consumă alune cu aflatoxine, acestea pot fi toxice sau chiar fatale pentru animalul dumneavoastră de companie. Hrăniți întotdeauna papagalul dumneavoastră cu alune care au fost depozitate corespunzător, astfel încât să nu fie expuse la umiditate, care poate declanșa dezvoltarea mucegaiului. Alunele depozitate corespunzător vor ajuta la reducerea riscului de creștere a aflatoxinelor.

Ar trebui să alegeți alunele crude sau prăjite?

S-a crezut că arahidele prăjite au o șansă mai mică de a avea aflatoxină care să crească pe ele, dar nu este așa. Dacă alunele – prăjite sau crude – sunt sigure pentru consumul uman și sunt depozitate corespunzător, este sigur să le dați papagalului dumneavoastră. Unor papagali le plac alunele crude, în timp ce altora le plac cele prăjite. Cumpărați ambele tipuri și vedeți care dintre ele o preferă papagalul dumneavoastră.

Evitați ingredientele adăugate

Vreți să verificați ingredientele adăugate dacă alegeți alune prăjite. Evitați alunele care au adaos de sare, zaharuri sau condimente. Aceste adaosuri nu sunt benefice pentru papagalul dumneavoastră în general. Prea multă sare poate duce la deshidratare extremă, iar mult zahăr va afecta negativ sănătatea păsării dumneavoastră. Arahidele crude nu au de obicei adaosuri, dar citiți întotdeauna eticheta pentru a vă asigura.

Pot papagalii să mănânce coji de alune?

În continuare, îndepărtați coaja de la alune înainte de a le da papagalului dumneavoastră. Deși pare o idee bună să-i oferiți papagalului dvs. o mică provocare la deschiderea alunei, coaja alunei are adesea cea mai mare cantitate de aflatoxină (dacă mucegaiul a început să se dezvolte). Chiar dacă alunele dvs. sunt proaspete și sigilate corespunzător, îndepărtați coaja și aruncați-o.

CITEȘTE ȘI:
Pot rațele să mănânce morcovi? Ce trebuie să știți!

Câte alune ar trebui să îi dați papagalului dumneavoastră?

În ceea ce privește numărul de alune pe care ar trebui să i le dați, acest lucru depinde de papagalul dumneavoastră. Pentru un papagal adult activ, 2-3 alune pe zi reprezintă o cantitate sănătoasă. Dacă papagalul dvs. este mai în vârstă sau mai puțin activ, tratați-l cu 2-3 alune în fiecare altă zi a săptămânii. Evitați să le dați prea multe alune sau alte fructe cu coajă lemnoasă, deoarece acestea sunt bogate în grăsimi. Un papagal sănătos și fericit va avea nevoie de o dietă echilibrată de pelete, semințe, nuci, legume și fructe.

Ce se întâmplă cu untul de arahide?

Da, untul de arahide este sigur pentru a vă hrăni papagalul. Dar regulile pentru a-i da în siguranță alune animalului dvs. de companie trebuie să se aplice și untului de arahide. Limitați cantitatea de unt de arahide la o jumătate de linguriță cu moderație în timpul săptămânii. Asigurați-vă că untul de arahide este sigur pentru consumul uman, că nu a expirat și că a fost depozitat corespunzător. FDA testează arahidele și untul de arahide fabricate de marile mărci pentru aflatoxină înainte de a ajunge în magazine. Companiile mai mici ar putea să nu facă aceste teste, așa că cumpărați întotdeauna mărci importante de unt de arahide care sunt naturale (fără adaos de sare, zahăr sau arome). Cel mai simplu mod de a-i da papagalului tău unt de arahide este să întinzi o cantitate mică pe un știulete de porumb cu un cuțit. Apoi presărați niște semințe pentru păsări peste untul de arahide și agățați-o în cușca papagalului dumneavoastră. Acesta va fi un tratament delicios și distractiv pentru companionul tău cu pene.

CITEȘTE ȘI:
Cât timp poate sta un porcușor de Guineea fără hrană și apă?

Gânduri finale

Deși vă puteți hrăni papagalul cu alune, mulți proprietari de păsări nu le dau păsărilor lor de companie alune. Alunele au proteine și substanțe nutritive care sunt benefice pentru papagali, dar oamenii sunt adesea îngrijorați de riscul de aflatoxine din alune sau din untul de arahide. Există, de asemenea, preocuparea pentru sărurile și zaharurile adăugate în alune. Unii proprietari de păsări sunt, de asemenea, îngrijorați de conținutul mai mare de grăsimi din aceste leguminoase.

Toate acestea sunt preocupări valabile; totuși, acest lucru nu înseamnă că este imposibil să vă hrăniți papagalul cu alune. În calitate de proprietar responsabil de păsări, trebuie doar să luați câteva măsuri suplimentare pentru a vă asigura că alunele pot fi consumate în siguranță. Nu uitați că alunele de înaltă calitate în starea lor naturală sunt un tratament excelent pentru pasărea dumneavoastră. Oferiți papagalului dvs. una sau două alune pentru a le încerca. S-ar putea să le iubească!