Este important să hrăniți papagalii cu verdețuri, fructe și legume proaspete, în plus față de dieta lor obișnuită. Alimentele proaspete sunt o parte de bază a dietei lor în sălbăticie și este o idee bună să încercați să reproduceți acest lucru cât mai aproape posibil în captivitate. Dar cum rămâne cu broccoli? Broccoli are multe beneficii pentru sănătate pentru oameni, are un gust grozav și este ușor disponibil și ieftin, așa că este normal să ne întrebăm dacă broccoli poate fi adăugat și în dieta papagalului dumneavoastră.

Papagalii pot mânca cu siguranță broccoli! Deoarece această legumă este plină de atât de multe vitamine și minerale, poate oferi mari beneficii potențiale pentru sănătatea prietenului dumneavoastră cu pene. În acest articol, analizăm beneficiile potențiale ale broccoli pentru papagalii dumneavoastră și cel mai bun mod de a le servi broccoli. Haideți să ne scufundăm!

Beneficiile potențiale ale hrănirii cu broccoli a papagalului dumneavoastră

În sălbăticie, papagalii mănâncă o dietă foarte variată care include fructe, legume, verdețuri și chiar insecte și ouă. În calitate de unic furnizor al nutriției papagalului dumneavoastră, trebuie să încercați să reproduceți acest lucru în captivitate. O dietă sănătoasă și variată va contribui la asigurarea faptului că papagalul dvs. primește toate vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se dezvolta și îl va ajuta să trăiască până la o vârstă înaintată.

O mare parte din această nutriție provine din verdețuri sănătoase, iar broccoli poate furniza nutrienți esențiali pentru dieta papagalului dumneavoastră.

Broccoli este format în proporție de 90% din apă, așa că poate oferi hidratare papagalului dumneavoastră în zilele călduroase de vară. Acest lucru îl face, de asemenea, să aibă un conținut scăzut de calorii în general, astfel încât există un risc mic ca acesta să provoace creșterea în greutate a papagalului dumneavoastră. Broccoli are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol și este o sursă excelentă de proteine.

CITEȘTE ȘI:
Când încep rațele să depună ouă? Tot ce trebuie să știți

Broccoli este plin de vitamine benefice, inclusiv vitamina K, care este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru metabolism, și vitamina A, a cărei deficiență poate cauza pierderea în greutate, pierderea energiei și probleme cu penajul. Broccoli conține și minerale esențiale. Este bogat în mangan și calciu, care sunt esențiale pentru construirea unor oase și ciocuri puternice, și în folați, care sunt esențiali pentru creșterea și dezvoltarea papagalului dumneavoastră.

Broccoli este, de asemenea, destul de bogat în fier, care este esențial pentru circulația corectă a oxigenului în sângele papagalului dumneavoastră, și nu are aproape niciun conținut de grăsimi în general.

Crud sau gătit?

Gătitul broccoli îl poate face mai moale și mai plăcut la gust, dar gătitul elimină, de asemenea, multe dintre substanțele nutritive vitale din legumă. Broccoli conține un număr mare de nutrienți sensibili la căldură, inclusiv vitaminele C, A și D și vitaminele B. Acești nutrienți solubili în apă se pierd rapid în timpul fierberii sau a gătirii la aburi, așa că, dacă vreți să îi dați broccoli gătit papagalului dumneavoastră, cea mai bună opțiune este o gătire ușoară la aburi sau o fierbere rapidă.

Broccoli este mult mai benefic atunci când este servit crud, deoarece va avea în continuare toate substanțele nutritive potențial benefice. Broccoli congelat este, de asemenea, bun, deoarece substanțele nutritive sunt încă stocate în interior, deși va trebui să fie decongelat înainte de a-l servi.

Servirea broccoli pentru papagalul dumneavoastră

Pentru papagalii mici, probabil că este o idee bună să tăiați broccoli în bucăți mici înainte de a-l servi, pentru a le fi mai ușor de mâncat, dar pentru papagalii mai mari, cum ar fi Macaw sau African Greys, se vor bucura să mărunțească singuri broccoli cu ciocurile lor puternice.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des fac rațele ouă? Informații despre păsări și întrebări frecvente

Începeți prin a-i da papagalului dvs. cantități mici de broccoli și creșteți de acolo. Doar o floaretă sau două este un loc excelent pentru început și puteți adăuga mai mult dacă papagalul dvs. se bucură, în funcție de mărimea păsării dvs. Ca și în cazul oricărei legume, moderația este cheia, totuși, iar câteva buchețele de broccoli o dată sau de două ori pe săptămână sunt suficiente. Prea mult broccoli poate cauza probleme de digestie la papagali, așa că păstrați-l bine moderat.

Alte legume sănătoase pentru papagali

Broccoli este o alegere excelentă pentru papagalul tău, dar există mai multe alte legume sănătoase pe care să i le dai prietenului tău cu pene, inclusiv:

 • Verdețuri închise la culoare (salată, fasole verde, vârfuri de morcovi)
 • Morcovi
 • Conopidă
 • Dovleac
 • Butternut
 • Ardei gras
 • Mazăre

Legume pe care papagalii nu ar trebui să le mănânce niciodată

Unele legume pur și simplu nu sunt sigure pentru papagali și nu ar trebui să le fie date niciodată, inclusiv:

 • Avocado
 • Vinete
 • Rabarbă crudă
 • Ceapă
 • Usturoi
 • Fasole crudă

Concluzie

Broccoli este o legumă perfect sigură pentru a hrăni papagalul dumneavoastră și poate avea beneficii mari pentru sănătatea acestuia, deoarece este săracă în calorii, grăsimi saturate și colesterol. De asemenea, are un conținut ridicat de apă și este plin de vitamine și minerale benefice. Desigur, moderația este cheia, deoarece prea mult broccoli poate provoca probleme digestive. Cel mai bine este servit crud, astfel încât toate substanțele nutritive benefice să fie încă biodisponibile pentru prietenul tău cu pene.