Poate părea ciudat să hrănești un papagal cu ouă, deoarece papagalii depun ouă pentru a se reproduce, dar în sălbăticie, nu este neobișnuit ca păsările să se hrănească cu ouăle altor specii. Având în vedere că ouăle sunt atât de pline de proteine și alți nutrienți, este logic ca păsările din sălbăticie să se înfrupte ocazional din ouă dacă au ocazia. Dar ce se întâmplă cu păsările din captivitate? Este sigur să hrăniți papagalul dumneavoastră cu ouă?

În general, ouăle sunt complet sigure pentru a hrăni papagalul dumneavoastră. Deoarece sunt atât de pline de nutrienți, pot avea și beneficii pentru sănătate. Desigur, ca în cazul oricărui aliment, moderația este cheia și există câțiva factori de care trebuie să fii precaut.

În acest articol, analizăm potențialele beneficii pentru sănătate ale hrănirii papagalilor dumneavoastră cu ouă și lucrurile la care trebuie să fiți atenți. Haideți să începem!

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale hrănirii papagalilor cu ouă

În sălbăticie, păsările și multe alte mamifere vor mânca ouă ori de câte ori pot, iar în captivitate, papagalii pot mânca și ei ouă ocazional. Există o mulțime de beneficii extraordinare ale administrării de ouă papagalilor, inclusiv:

  • Proteine: Proteinele sunt un nutrient vital pentru papagali, chiar și pentru cei care au o dietă bazată în mare parte pe fructe, deoarece ajută la construirea și menținerea sănătății mușchilor și a sângelui, ajută la sănătatea penelor și a unghiilor și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și la reducerea stresului. Papagalul dumneavoastră ar trebui să aibă 10-20% de proteine ca parte din dieta zilnică.
  • Vitamina A: Vitamina A este un nutrient esențial pentru papagali, iar o deficiență poate duce la slăbirea ciocului și a unghiilor și la pierderea penelor. Vitamina A vă ajută papagalul în ceea ce privește sănătatea ochilor, auzul și creșterea oaselor.
  • Vitamina D: Ouăle sunt pline de vitamina D și, deoarece vitamina D3 este de obicei deficitară la papagali, ouăle le pot oferi acestora cantități suficiente. Vitamina D ajută la funcția imunitară a papagalului dumneavoastră, alături de sănătatea oaselor, a mușchilor și a inimii.
  • Calciu: Calciul este vital în dieta papagalilor, în special pentru sănătatea ouălor femelelor de reproducere și pentru sănătatea puilor lor. Chiar și la păsările care nu se reproduc, calciul ajută la reglarea bătăilor inimii și a funcției nervoase a păsării dumneavoastră și le menține sănătoase și oasele, ghearele și ciocurile.
  • Colină: Gălbenușurile de ou sunt printre cele mai bune surse de colină, un nutrient care ajută la funcționarea creierului și a sistemului nervos la papagali.
CITEȘTE ȘI:
Pot hamsterii să mănânce varză Kale? Ce trebuie să știți!

Ouăle sunt ieftine și ușor de găsit, iar papagalul dvs. poate mânca întregul ou – albuș, coajă și gălbenuș – astfel încât ouăle sunt niște gustări sănătoase excelente pentru prietenul dvs. cu pene.

Riscurile potențiale ale hrănirii papagalilor cu ouă

Ouăle sunt bogate în grăsimi saturate și colesterol, așa că ar trebui să fie date papagalului dumneavoastră doar cu moderație, pentru a evita problemele legate de obezitate. Atâta timp cât practicați moderația și le dați papagalilor dvs. ouă de la găini crescute în aer liber, nu există pericole reale în hrănirea păsării dvs. cu ouă.

Cât de des pot mânca papagalii ouă?

La început, un ou o dată pe săptămână este suficient pentru papagalul dumneavoastră – în funcție de mărimea acestuia. Odată ce se obișnuiește, le puteți da ca răsfăț de una sau două ori pe săptămână, cel mult. Îți poți hrăni papagalul cu ouă crude, dar probabil că cel mai bine este să încerci la început ouăle gătite.

Papagalii se vor bucura de obicei de ouă crude și vor avea mai mult acces la nutrienți în acest fel. De asemenea, puteți zdrobi coaja în hrana lor pentru un plus de calciu. Ouăle prăjite nu sunt recomandate din cauza uleiurilor folosite la gătit, dar majoritatea papagalilor adoră ouăle omletă! Ouăle fierte sunt, de asemenea, grozave; păstrați coaja, deoarece papagalul dvs. va adora să ronțăie coaja și interiorul moale al oului.

Gânduri finale

Papagalii pot într-adevăr să mănânce ouă, iar ouăle au o mână de nutrienți și beneficii pentru sănătatea papagalului dumneavoastră, inclusiv calciu, proteine și vitamina A. Ouăle sunt, de asemenea, ieftine și ușor disponibile și pot fi hrănite crude sau gătite în modul preferat de papagalul dumneavoastră. Desigur, ca orice aliment, moderația este cheia, iar unul sau două ouă pe săptămână sunt ideale pentru prietenul dumneavoastră cu pene.