Poate că ați auzit că pâinea și alte produse bogate în carbohidrați sunt rele pentru rațe, mai ales în cantități mari. Dar cum rămâne cu morcovii? Pe scurt, răspunsul este da, rațele pot mânca morcovi. În acest articol, vom trece în revistă câteva lucruri pe care ar trebui să le aveți în vedere înainte de a da morcovi sau alte alimente rațelor dumneavoastră.

Morcovii au vreun beneficiu nutrițional pentru rațe?

Să începem cu începutul: sunt morcovii chiar buni pentru rațe?

Ca și oamenii, rațele trebuie să mănânce o anumită cantitate de carbohidrați pentru energie. De asemenea, la fel ca oamenii, rațele trebuie să rămână hidratate. Deoarece morcovii sunt compuși în principal din apă și carbohidrați, sunt o gustare excelentă care poate ajuta rațele să își satisfacă nevoile nutriționale.

Dacă creșteți rațe pentru ouăle lor, vitaminele și mineralele din morcovi pot contribui, de asemenea, la obținerea unor ouă hrănitoare.

Cât de des ar trebui să hrăniți o rață cu morcovi?

Deși morcovii oferă beneficii nutriționale rațelor, acestea pot avea prea mult dintr-un lucru bun. Morcovii, nu oferă toate substanțele nutritive de care rațele dvs. au nevoie și ar trebui să reprezinte doar aproximativ 5-10% din dieta lor generală. Altfel spus, morcovii ar trebui să fie considerați bunătăți, nu ceva ce rațele ar trebui să mănânce în fiecare zi.

Dacă creșteți rațe, asigurați-vă că le cultivați o dietă variată care să le satisfacă nevoile nutriționale. Cel mai bun mod de a vă asigura că rațele dvs. primesc o dietă adecvată este să le dați hrană comercială pentru rațe. Răsfățurile, cum ar fi morcovii, ar trebui să fie oferite numai după ce rațele dumneavoastră au mâncat hrana obișnuită pentru rațe. Gândiți-vă că este desertul lor!

CITEȘTE ȘI:
Pot papagalii să mănânce ouă? Ce trebuie să știți!

Cum să hrăniți rațele cu morcovi

Fie că vă creșteți propriile rațe, fie că vă place să hrăniți rațele din parcul local, este important să știți elementele de bază despre cum să le hrăniți. Luați în considerare câteva dintre sfaturile de mai jos.

Sfatul numărul unu pentru hrănirea rațelor este să vă asigurați că nu le hrăniți prea mult. Rațele din parc pot primi mai mulți vizitatori pe zi și, deși a le oferi mâncare poate fi o modalitate distractivă de a interacționa cu ele, ar putea însemna probleme pentru rațe. Acest lucru este valabil în special pentru produsele alimentare, cum ar fi pâinea, dar se aplică tuturor alimentelor care ar trebui considerate răsfăț, inclusiv morcovii. Ca și în cazul altor animale, supraalimentarea poate cauza probleme de sănătate la rațe. Dacă vedeți că alții îi hrănesc pe prietenii dvs. păsări, abțineți-vă să le dați acel morcov, astfel încât să rămână sănătoase.

Un alt lucru bun de știut este că rațele nu-și mestecă mâncarea. Trebuie să vă asigurați că le dați bucăți de mărimea unei mușcături din tot ceea ce le dați, inclusiv morcovi, pentru ca acestea să nu se înece. Morcovii rași sau gătiți vor fi și mai ușor de mâncat pentru rațe, dar evitați morcovii la conservă, deoarece pot conține mult sodiu și zaharuri adăugate care nu sunt bune pentru rațele dumneavoastră.

În cele din urmă, luați în considerare posibilitatea de a le da rațelor dvs. resturile pe care nu le mâncați (dar faceți cercetări despre alimentele pe care ar trebui să le evitați, discutate mai jos). Poate că nu aveți tendința de a mânca vârfurile morcovilor, dar acestea sunt bogate în vitaminele K, A, B6 și C. Rațele au nevoie de vitamina K pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor, dar aceasta se găsește doar în frunzele verzi, nu în rădăcina propriu-zisă, a morcovului.

CITEȘTE ȘI:
Pot fi dihorii agresivi? Cum să te descurci cu un dihor agresiv

Alimente pe care ar trebui să evitați să le dați rațelor

Deși este adevărat că o dietă variată este sănătoasă pentru rațe, există unele alimente pe care acestea nu ar trebui neapărat să le consume. Ar trebui să evitați să vă hrăniți rațele cu următoarele alimente.

  • Citrice, cum ar fi grapefruit și portocale: Acestea le pot provoca rațelor refluxul acid și le pot cauza dureri de stomac. De asemenea, acestea pot împiedica absorbția calciului, ceea ce ar putea duce la coji de ouă subțiri.
  • Mango: Mango poate provoca o reacție alergică la unele rațe, așa că, pentru a fi în siguranță, evitați-le.
  • Avocado, cartofii albi, cartofii verzi, vinetele și frunzele de ardei : Aceste alimente conțin toxine care nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar pot fi otrăvitoare pentru rațe.
  • Fructe care conțin sâmburi sau semințe , cum ar fi cireșele și merele: Aceste fructe conțin cantități mici de cianură. Dacă îndepărtați sâmburii sau semințele, aceste fructe pot fi consumate fără probleme de către rațe.
  • Nuci și semințe mari și întregi: Proteinele joacă un rol important în dieta rațelor, dar anumite alimente, cum ar fi nucile mari, pot fi dificil de mâncat. Pentru a preveni sufocarea, măcinați-le mai întâi înainte de a le da de mâncare rațelor dumneavoastră.
  • Pâine albă, chipsuri, biscuiți, cereale sau alte produse asemănătoare pâinii, bogate în carbohidrați (în special alimente cu adaos de zahăr și grăsimi): După cum s-a discutat la începutul acestui articol, hrănirea rațelor cu prea multă pâine sau alte alimente bogate în carbohidrați poate fi dăunătoare. Nu numai că pot duce la creșterea în greutate, dar aceste alimente au o valoare nutritivă foarte mică și pot provoca în cele din urmă malnutriție la rațe. Pastele gătite din grâu integral și alte cereale integrale sunt alternative bune, dar acestea ar trebui totuși să fie date cu moderație.
CITEȘTE ȘI:
Cât de des trebuie să curăț cușca porcușorului meu de Guineea?

În concluzie

Morcovii sunt un răsfăț nutritiv care poate contribui la o dietă echilibrată pentru rațele dumneavoastră dacă sunt consumați cu moderație. Rațele pot mânca morcovul întreg – atât frunzele cât și rădăcina – dar rețineți că ar trebui să radeți, să tăiați sau să gătiți morcovul înainte de a-l da rațelor dumneavoastră pentru a minimiza riscul de sufocare. Și nu vă limitați doar la morcovi; există o mulțime de fructe, legume, cereale și proteine sănătoase pe care rațele dvs. vor adora să le mănânce!