Deși fiecare rasă de câine se maturizează într-un ritm diferit, cățeii ar trebui să evite să mestece oase până la vârsta de cel puțin 4-6 luni. Dinții cățeilor sunt mai ascuțiți și mai fragili decât cei ai unui adult, iar aceștia își pot deteriora dinții și riscă să se înece dacă li se dau oase înainte de a fi pregătiți. Mușcăturile de cățeluș și obiectele personale roase sunt iritante pentru proprietarii de câini, dar mestecatul este un comportament natural pentru un câine tânăr.

Care sunt riscurile de a da oase cățeilor?

Cățeii aflați în faza de dentiție își pot crăpa dinții imaturi pe un obiect dur, cum ar fi un os sau o jucărie tare, dar pot roade materiale mai dure atunci când dinții sunt complet dezvoltați. Atunci când cățelul este suficient de mare pentru a mesteca oase, cel mai bine este să consultați un medic veterinar pentru a vă asigura că dinții câinelui sunt suficient de puternici pentru a face față unui os crud sau unei jucării dure. Cu toate acestea, un număr mare de medici veterinari se opun hrănirii câinilor cu orice tip de os.

Deși oasele adevărate au beneficii, cum ar fi împiedicarea mestecării lucrurilor tale, mulți veterinari consideră că riscurile de rănire depășesc beneficiile. Deoarece există atât de multe alternative la oase, medicul veterinar vă poate recomanda să folosiți mai degrabă jucării comestibile sau jucării de mestecat decât oase. Indiferent dacă alegeți un os sau o jucărie naturală pentru cățelul dumneavoastră, asigurați-vă că supravegheați îndeaproape animalul pentru a vă asigura că nu se îneacă sau înghite o bucată.

CITEȘTE ȘI:
Sunt Golden Retrieverii buni cu copiii?

Ce tipuri de oase sunt sigure pentru căței?

Cele mai bune oase pe care să le oferiți câinelui dumneavoastră sunt oasele crude de miel și de vită, dar evitați bucățile de carne precum costița, coastele, cotletele și orice părți cu margini unghiulare ascuțite. Oasele mari cu capetele rotunjite sunt ideale pentru căței și câini adulți. Cu orice preț, evitați să îi dați caninului dumneavoastră oase gătite.

Atunci când oasele sunt gătite, își pierd din masă și devin fragile. O mică așchie dintr-un os poate afecta gingiile câinelui dumneavoastră sau poate duce la probleme intestinale mortale. De asemenea, sufocarea este mai probabilă în cazul oaselor gătite, deoarece chiar și un cățeluș poate rupe o bucată mare și încerca să o înghită.

Atunci când manipulați oase crude, asigurați-vă că ați dezinfectat orice suprafață pe care au fost așezate și că v-ați spălat pe mâini după ce le-ați atins. Agenții patogeni de pe oasele crude pot contamina suprafețele de preparare a alimentelor și pot duce la îmbolnăviri de origine alimentară la om.

Ce recomandă medicii veterinari pentru căței?

Proprietarii de câini care susțin hrănirea cățeilor cu oase crude susțin că oasele sunt mai hrănitoare și mai benefice decât jucăriile. Deși oasele conțin fosfor și calciu, câinii nu pot beneficia de aceste minerale decât dacă sunt măcinate și adăugate în mâncare. Singurele beneficii nutriționale ale unui os crud provin din bucățile fibroase de carne și țesut conjunctiv rămase la suprafață și este nevoie de doar câteva minute pentru ca un canin să consume bucățile gustoase. Măcinarea oaselor oferă nutrienți esențiali, dar atunci câinele nu are parte de niciun exercițiu de mestecat.

CITEȘTE ȘI:
Este posibil să dobândești imunitate la alergiile la câini?

Din cauza experienței lor în tratarea cățeilor răniți de oase, medicii veterinari se opun, în general, oaselor crude, tratațiilor cu oase și, cu siguranță, oaselor gătite. În loc de oase, experții recomandă folosirea jucăriilor din frânghie împletită și a produselor cauciucate pentru cățelul dumneavoastră.

Gânduri finale

Experimentarea anilor de cățeluș al animalului tău de companie este o perioadă interesantă pe care nu o vei uita niciodată, dar are și dezavantajele sale. Cățelușii sunt îndrăzneți, lipsiți de experiență și vulnerabili la numeroase pericole din locuința dumneavoastră, și depinde de familiile lor umane să mențină animalele în siguranță și sănătoase. Hrănirea cu oase, după cum ați văzut, este un subiect controversat. Romanele, filmele și chiar muzica au amplificat stereotipul câinilor care mestecă oase adevărate, dar cultura populară evidențiază rareori riscurile. A da oase crude cățelului dumneavoastră este o alegere personală, dar nu uitați că puteți cumpăra câteva jucării netoxice care durează luni de zile și ajută la dentiție, în loc să vizitați măcelarul în fiecare săptămână.